Ματιά

«Ο δράκος της αυτού μεγαλειότητας», της Ναόμι Νόβικ – His majesty’s dragon – Naomi Novik

Σε όσους άνοιξε ήδη η όρεξη για διάβασμα -και θέλουν να το αγοράσουν- να πω ότι το βιβλίο όπου διαδραματίζονται όλα αυτά έχει τον τίτλο «Ο δράκος της αυτού μεγαλειότητας» και κυκλοφόρησε από τις […]

Γράφει: Matia Gr
«Ο δράκος της αυτού μεγαλειότητας», της Ναόμι Νόβικ – His majesty’s dragon – Naomi Novik

Σε όσους άνοιξε ήδη η όρεξη για διάβασμα -και θέλουν να το αγοράσουν- να πω ότι το βιβλίο όπου διαδραματίζονται όλα αυτά έχει τον τίτλο «Ο δράκος της αυτού μεγαλειότητας» και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη τον Ιούνη του 2008. Πρόκειται δε για το πρώτο βιβλίο της τετραλογίας «Τεμεραίρ» που έχει γράψει η ταλαντούχα -και μόλις το 2006 εμφανιζόμενη στη λογοτεχνία- Αμερικανίδα συγγραφέας Ναόμι Νόβικ. Η επιτυχία της τετραλογίας θεωρείται δεδομένη μιας και έχει μεταφραστεί ήδη σε 23 γλώσσες -την ελληνική μετάφραση έχει κάνει η Αργυρώ Πιπίνη- ενώ φημολογείται ότι θα μεταφερθεί στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», Πίτερ Τζάκσον.

Ας πάρουμε όμως μια μικρή γεύση από την αρχή της ιστορίας που εμπνεύστηκε η κυρία Νόβικ…

Ατλαντικός ωκεανός. Ο πλοίαρχος του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, Γουίλ Λόρενς, και καπετάνιος της φρεγάτας Ριλάιαντ, μαζί με τους άντρες του, καταλαμβάνει μια γαλλική φρεγάτα, την Αμιτιέ. Στο αμπάρι της Αμιτιέ, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο, βρέθηκε ένα αυγό. Ένα καλά προφυλαγμένο αυγό… δράκου!!!

Οι αξιωματικοί και το πλήρωμα του αγγλικού πολεμικού πλοίου πανηγυρίζουν μιας και ένα τέτοιο εύρημα θα τους αποφέρει σημαντικά κέρδη. Ένα αυγό δράκου αξίζει τουλάχιστον χίλιες φορές το βάρος του σε χρυσάφι! Οι πιο ευσυνείδητοι δε από αυτούς πανηγυρίζουν γιατί με το πολύτιμο εύρημα τους θα βοηθήσουν πολύ το Εναέριο Στρατιωτικό Σώμα της Αγγλίας, το οποίο δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση. Ένας δράκος καλής ράτσας -όπως φαίνεται από τα χαρακτηριστικά του αυγού, ότι θα είναι αυτός που θα γεννηθεί- είναι εξαιρετικά χρήσιμος μιας και οι Γάλλοι -με τους οποίους η Αγγλία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση- υπερέχουν τόσο αριθμητικά όσο και ποιοτικά στις αντίστοιχες εναέριες πολεμικές τους μονάδες.

Ο αποκτηθείσας θησαυρός μεταφέρεται στην αγγλική φρεγάτα και τα δύο πλοία ξεκινούν την τριών εβδομάδων πορεία πλεύσης για την Μαδέρα όπου είναι ο προορισμός τους. Σύντομα, όμως, ανακαλύπτουν ότι το αυγό είναι έτοιμο να εκκολαφθεί και αυτό είναι κάτι που τους στεναχωρεί όλους πρώτον γιατί μειώνονται έτσι τα εύρετρα και δεύτερον γιατί είναι πιθανόν κάποιος από το πλήρωμα να αναγκαστεί να γίνει πλοηγός του νεογέννητου δράκου. Και αυτό γιατί ο πλοηγός αναλαμβάνει μια σημαντική και εξουθενωτική εργασία μιας και η φροντίδα του δράκου του είναι μια δουλειά σχεδόν αποκλειστικής 24ωρης ενασχόλησης. Δεν μπορεί να έχει μια φυσιολογική ζωή γιατί οι δράκοι μπορεί να είναι όμορφα και δυνατά πλάσματα αλλά ταυτόχρονα είναι ιδιότροπα και πολλές φορές επικίνδυνα.

Έτσι αποφάσισαν να γίνει μια κλήρωση ανάμεσα σε όσους δεν είχαν οικογένεια, από την οποία θα επιλεγόταν εκείνος που θα αναλάμβανε-δοκίμαζε (την επιλογή στην ουσία την έκανε ο δράκος και όχι ο άνθρωπος) να εξημερώσει τον νεογέννητο δράκο. Ο κλήρος έτυχε στον Τζόναθαν Κάρβερ, ένα νεαρό αξιωματικό.

Και να που ήρθε η στιγμή που βγήκε ο δράκος από το αυγό του…


Η μέρα ήταν ηλιόλουστη και λαμπερή, και ίσως η ζέστη και το φως να έδωσαν δύναμη στο νεογνό που ήταν τόσον καιρό κλεισμένο στο αυγό του. Τα ραγίσματα άρχισαν να γίνονται μεγαλύτερα τη στιγμή σχεδόν που το ακούμπησαν στο μαξιλάρι. Ψηλά στα ξάρτια δημιουργήθηκε μεγάλη αναστάτωση και σούσουρο, πράγμα στο οποίο ο Λόρενς προτίμησε να μη δώσει σημασία, ενώ το πρώτο ίχνος κίνησης μέσα στο αυγό συνοδεύτηκε από κραυγές έκπληξης: το μυτερό άκρο μιας φτερούγας τρύπησε ένα σημείο του κελύφους, ενώ αρπακτικά νύχια έγδαραν το αυγό και ξεπρόβαλαν από μια άλλη ρωγμή.

Κι εκεί ανάμεσα στα θρύψαλα φάνηκε ο μικρός δράκος, ο οποίος τινάχτηκε ζωηρά πάνω στο μαξιλάρι.

Το χρώμα του ήταν μαύρο, βαθύ κι ολοκάθαρο από το ρύγχος ως τα νύχια και από το πλήρωμα ακούστηκαν επιφωνήματα θαυμασμού καθώς ξεδίπλωσε σαν βεντάλια τις δύο φαρδιές εξασπόνδυλες φτερούγες του, που είχαν έξι κεράτινες μπαλένες η καθεμιά, και των οποίων οι άκρες ήταν διάστικτες με κηλίδες σε χρώμα γκρίζο και βαθύ μπλε ιριδίζον.

Αντί όμως για τον Κάρβερ, ο δράκος διάλεξε τον Γουίλ Λόρενς τον πλοίαρχο, σφραγίζοντας αυτή την επιλογή με το να επιτρέψει στον Λόρενς να του διαλέξει όνομα. Κι εκείνος τον ονόμασε «Τεμεραίρ». Το γεγονός ότι ο νεαρός Τεμεραίρ επέτρεψε στον Λόρενς να τον εξημερώσει έγινε η αρχή μιας στροφής 180 μοιρών στη ζωή του πλοιάρχου. Ανατράπηκαν όλα τα όνειρα που έκανε για να παντρευτεί και να δημιουργήσει οικογένεια και σπιτικό. Την θέση αυτών των ονείρων στην καρδιά του, άρχισε πολύ σύντομα να παίρνει η σχέση του με τον δράκο…


Πολλοί δράκοι γοητεύονταν εκ γενετής από τα κοσμήματα και τους πολύτιμους λίθους. «Πολύ φοβάμαι πως δεν είμαι αρκετά πλούσιος σύντροφος για σένα. Δεν είμαι σε θέση να σου προσφέρω ένα σωρό χρυσάφι για να κοιμάσαι».
«Προτιμώ να έχω εσένα παρά ένα σωρό χρυσάφι, ακόμα κι αν είναι πολύ άνετο κρεβάτι» είπε ο Τεμεραίρ. «Δε με πειράζει να κοιμάμαι στο κατάστρωμα».

Και περισσότερο δέθηκαν με τις πρώτες δυσκολίες, τα πρώτα εμπόδια, που δεν τα συνάντησαν στο πεδίο της μάχης όπως θα ήταν φυσικό. Τις πρώτες τρικλοποδιές τις δέχτηκαν από συμπατριώτες του Λόρενς, Άγγλους. Εμπόδια πριν καλά καλά αρχίσει η εκπαίδευση τους η οποία λόγω των συνθηκών προμηνυόταν απίστευτα σκληρή. Σχεδόν τόσο σκληρή όσο και η μάχες που θα έδιναν μαζί στο μέλλον.

Αν και το «Ο δράκος της αυτού μεγαλειότητας» εντάσσεται στην κατηγορία της Φανταστικής Λογοτεχνίας, διαφέρει από τα υπόλοιπα του είδους του καθώς βασίζεται και περιγράφει πραγματικά ιστορικά γεγονότα στα οποία βέβαια έχουν προστεθεί οι πινελιές του φανταστικού -η ύπαρξη των δράκων και των πλοηγών τους. Αυτό είναι κάτι που δεν έχω ξανασυναντήσει σε βιβλίο και ομολογώ ότι με γοήτευσε πάρα πολύ.

Είναι ένα ανάγνωσμα που σχεδόν σε κάθε του σελίδα σου δημιουργεί ζωντανές εικόνες, έντονα συναισθήματα και αγωνία για το τι θα συμβεί αμέσως μετά. Τόσο οι περιγραφές όσο και οι χαρακτήρες των ηρώων της Ναόμι Νόβικ σου δίνουν μια καλή γεύση από την ζωή στις αρχές του 19ου αιώνα και ιδιαίτερα στις τάξεις του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού.

Οι δράκοι που αποτελούν μεγάλο μέρος του βιβλίου και των ηρώων του, διαφέρουν από αυτούς που έχουμε συναντήσει σε άλλα βιβλία του είδους τόσο στο ότι δεν έχουν μαγικές ικανότητες -η συντριπτική τουλάχιστον πλειοψηφία τους- όσο και στο ότι ο χαρακτήρας τους είναι πολύ κοντά στην ανθρώπινη φύση, αν εξαιρέσεις βέβαια μερικές μικρές ιδιοτροπίες τους.

Τόσο η ενδιαφέρουσα πλοκή όσο και η ρέουσα γλώσσα που χρησιμοποιεί η συγγραφέας έκαναν τις σελίδες του «Ο δράκος της αυτού μεγαλειότητας» να φεύγουν η μία μετά την άλλη σε απίστευτα γρήγορο ρυθμό. Έτσι φτάνεις στο τέλος του βιβλίου πιο γρήγορα απ’ ότι νόμιζες. Το γεγονός βέβαια ότι πρόκειται για τετραλογία είναι παρήγορο μιας και άλλα τρία βιβλία με τις περιπέτειες του σμηναγού -πλέον- Λόρενς και του απίστευτου Τεμεραίρ σε περιμένουν να τα διαβάσεις.

Ξεκίνησα την ανάγνωση την Παρασκευή το βράδυ πιστεύοντας ότι θα περάσω μαζί του ολόκληρο το Σαββατοκύριακο. Τώρα είναι Κυριακή πρωί, το έχω ήδη ξεκοκαλίσει και περιμένω με αγωνία να έρθει το πρωί της Δευτέρας για να μπω στο πρώτο βιβλιοπωλείο και να πάρω τα επόμενα βιβλία της σειράς. Λάτρεις των ιστορικών και φανταστικών μυθιστορημάτων… follow me!!!

 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Την εποχή των ναπολεόντειων πολέμων, ένα πλοίο του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού καταλαμβάνει μια γαλλική φρεγάτα και βρίσκει στα αμπάρια της έναν απρόσμενο θησαυρό: το αυγό ενός δράκου που δεν έχει ακόμα εκκολαφθεί! Λίγες μέρες αργότερα το αυγό θα σπάσει και θα έρθει στη ζωή ο ακαταμάχητος δράκος Τεμεραίρ, ο οποίος συνδέεται με τον πλοίαρχο Λόρενς.
Ο Λόρενς μετατάσσεται στο εναέριο σώμα ως πλοηγός του Τεμεραίρ και θα αναγκαστεί να περάσει μια εντατική και σκληρή εκπαίδευση μέχρι τη στιγμή που θα έρθει αντιμέτωπος με τις γαλλικές εναέριες δυνάμεις δράκων, σε μια από τις εντυπωσιακότερες σκηνές αερομαχίας που έχετε διαβάσει ποτέ.

Μια ευφάνταστη και πρωτότυπη περιπέτεια φαντασίας που ανανεώνει το είδος, καθώς τα τεράστια μυθικά όντα εντάσσονται σε ένα ακριβές ιστορικό πλαίσιο, ενώ, παράλληλα, ξαφνιάζουν με την ευαισθησία και τις ανησυχίες τους. Ακαταμάχητο!

«Διαβάζοντας το βιβλίο, το έβλεπα να ζωντανεύει στο μυαλό μου. Είναι καλογραμμένο και, εκτός από τη φρεσκάδα, την πρωτοτυπία και το γρήγορο ρυθμό του, διαθέτει υπέροχους, πραγματικά συγκινητικούς χαρακτήρες. Το "Τεμεραίρ" είναι φτιαγμένο από δύο μυθιστορηματικά είδη που εγώ, προσωπικά, αγαπώ ιδιαίτερα: το ιστορικό έπος και τη φαντασία. Ανυπομονώ, λοιπόν, να δω στην οθόνη εναέριους σχηματισμούς δράκων να πολεμούν στους ναπολεόντειους πολέμους. Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος για τον οποίο μ’ αρέσει ο κινηματογράφος».
Peter Jackson – σκηνοθέτης του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»

Ν.Π.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε να ζητάτε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Σχετικά άρθρα

Θέματα