«Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας», του Βασίλη Παπαθεοδώρου – βραβείο καλύτερου Παιδικού Βιβλίου 2009 (Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου)

Πριν σας μιλήσω όμως για το βιβλίο του Βασίλη Παπαθεοδώρου, που μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, θα ήθελα να σας πω δυο λόγια για το πραγματικό γεγονός που έλαβε χώρα το 1992. Κάποια μέρα […]

Γράφει: Matia Gr
«Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας», του Βασίλη Παπαθεοδώρου – βραβείο καλύτερου Παιδικού Βιβλίου 2009 (Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου)

Πριν σας μιλήσω όμως για το βιβλίο του Βασίλη Παπαθεοδώρου, που μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, θα ήθελα να σας πω δυο λόγια για το πραγματικό γεγονός που έλαβε χώρα το 1992. Κάποια μέρα της χρονιάς εκείνης ένα φορτηγό πλοίο που μετέφερε πλαστικά παπάκια (από αυτά που παίζουν στην μπανιέρα τα μικρά παιδιά) έπεσε σε θαλασσοταραχή και περίπου 30.000 από αυτούς τους μικρούς κίτρινους κατεργάρηδες ξαμολήθηκαν στο πέλαγος και ξεκίνησαν ένα μακρύ ταξίδι που διήρκεσε δεκαπέντε χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα επιστήμονες από διάφορα ινστιτούτα σε όλες τις γωνιές της γης, παρακολουθούσαν τα παπάκια προσπαθώντας να ανακαλύψουν τα μυστικά των θαλάσσιων ρευμάτων. Το ταξίδι αυτό, που είχε σαν αφετηρία τον ανατολικό κινεζικό ωκεανό, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο είχε ως τερματικό σταθμό τις αγγλικές θάλασσες!
Ο ταλαντούχος Βασίλης Παπαθεοδώρου πήρε το γεγονός αυτό, το εμπλούτισε τόσο σε πρόσωπα – ήρωες όσο και σε γεγονότα και έφτιαξε μια υπέροχη, ευαίσθητη, γεμάτη περιπέτειες ιστορία από την οποία δεν λείπουν μηνύματα που με έντεχνο τρόπο ο συγγραφέας περνάει στους αναγνώστες του, μικρούς και μεγάλους, μιας και το βιβλίο αυτό θα το απολαύσουν όσοι το διαβάσουν ανεξάρτητα από την ηλικία τους.
Το κεντρικό -μυθικό- πρόσωπο είναι μια ζωντανή, πανέμορφη πάπια που ακολουθεί τα μικρά πλαστικά της αντίγραφα στο μακρύ τους ταξίδι. Σχεδόν τα υιοθετεί μιας και τα πραγματικά της παιδιά βρίσκονται μακριά της, αλλά κι εκείνα με τη σειρά τους την συντροφεύουν, την φροντίζουν και την βοηθούν να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες και στους κινδύνους αυτού του μακρού ταξιδιού τους.
Και μα την αλήθεια αυτό κι αν είναι ταξίδι! Από τον Περσικό Κόλπο με τα αυτόματα όπλα Αμερικανών και Αράβων που τους γαζώνουν και τη Νότια Σομαλία με τους ανήλικους αντάρτες, στη Μαδαγασκάρη όπου η πάπια λατρεύεται σαν θεά της αφθονίας, στο Νότιο Πόλο που κινδυνεύει να χάσει τη ζωή της πιο πολύ παρά ποτέ, στον Αμαζόνιο, στην Πορτογαλία…
Αυτή η πάπια και τα παπάκια της, με τις πράξεις τους και τα ανώτερα συναισθήματά τους, αγγίζουν τη ψυχή μας και τη γεμίζουν με τρυφερότητα και θαυμασμό, δίνουν μαθήματα ζωής και διδάσκουν αυτοθυσία, συμπόνια, αφοσίωση σε ένα σκοπό και αίσθηση του καθήκοντος. Μας δείχνουν πώς τα ζώα αλληλοβοηθιούνται στις δύσκολες στιγμές τους ξεχνώντας τυπικούς ρόλους κυνηγού και θηράματος και μας διδάσκουν πως το σωστό είναι ο άνθρωπος να αγαπά, να προστατεύει και να εκτιμά τα ζώα για όλα αυτά που του προσφέρουν.
Οι εικόνες που ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες του «Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας» δημιουργούν στον αναγνώστη πότε χαρά, πότε λύπη μα πάντα αγωνία και ανυπομονησία για το τι θα συμβεί στη συνέχεια. Η εναλλαγή μεταξύ των περιπετειών της πάπιας στις θάλασσες και όσων λαμβάνουν μέρος στη στεριά προσφέρει μια ξεκούραστη και απίστευτα απολαυστική ανάγνωση.
Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας είναι ένα βιβλίο που τα έχει όλα, είναι γεμάτο με περιπέτεια, ταξίδια, έντονα συναισθήματα, αδίστακτους ανθρώπους, ρεαλισμό, συγκινητικά ζώα. Είναι ένα βιβλίο που τα μηνύματα και τα ερεθίσματά του είναι εναύσματα για ώρες συζητήσεων με τα παιδιά μας. Ώρες τόσο μα τόσο πολύτιμες και για τους γονείς αλλά και για τα παιδιά. Δείχνει στους νεαρούς αναγνώστες πως οι άνθρωποι, τα γεγονότα και οι καταστάσεις δεν είναι πάντοτε όπως παρουσιάζονται κι έτσι καλό θα είναι να χρησιμοποιούν το μυαλό και να ακούνε την καρδιά τους. Και όλα αυτά σ’ ένα ταξίδι που σκοπός του είναι η αγάπη. Άραγε θα καταφέρει η πάπια να ξαναδεί τα παπάκια της και τον αγαπημένο της κύριο Χου;

[ebookz http://www.kastaniotis.com/book/978-960-03-5218-4%5D

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας είναι βιβλίο γεμάτο περιπέτεια, μυστήριο, αγωνία, ανθρωπιά και… οικολογικές ανησυχίες το οποίο βασίζεται σε ένα αληθινό γεγονός: Το 1992 στις φουρτουνιασμένες θάλασσες ανοιχτά της Κίνας, το φορτίο ενός εμπορικού πλοίου -28.000 μικρά, κίτρινα, πλαστικά παπάκια μπάνιου- παρασύρεται από τα κύματα και σκορπίζεται στον ωκεανό. Δεκαπέντε χρόνια μετά, τα παπάκια, ξασπρισμένα από τον ήλιο κι έχοντας γυρίσει όλη τη Γη, παρασυρμένα από τα θαλάσσια ρεύματα, εμφανίστηκαν στα ανοιχτά της Αγγλίας. Το ταξίδι τους αυτό το παρακολουθούσαν όλα αυτά τα χρόνια ινστιτούτα και επιστήμονες, προσπαθώντας να ανακαλύψουν τα μυστικά των θαλάσσιων ρευμάτων.
Στο βιβλίο αυτό ανακαλύπτουμε τα μυστικά της φανταστικής πάπιας που συνόδευε τα παπάκια. Οι ήρωες και τα γεγονότα, αν και μοιάζουν φανταστικά, εντούτοις είναι επίκαιρα αληθινά, σε μια απρόβλεπτη ιστορία που απευθύνεται σε μικρούς, μεγάλους και σε… παπάκια.

Ο.Κ.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα