Ματιά

«Ποιητικές καταθέσεις», Γιώργος Παναγιωτακόπουλος

… αξίζει και καλό είναι να βγάζουμε κάποτε προς τα έξω, σε «κοινή θέα», θα έλεγα, και κριτική, τα εσώψυχά μας, στοχασμούς μας, ευαισθησίες και προβληματισμούς μας, ιδέες και οράματα μας, στον κόσμο του […]

Γράφει: Matia Gr
«Ποιητικές καταθέσεις», Γιώργος Παναγιωτακόπουλος


αξίζει και καλό είναι να βγάζουμε κάποτε προς τα έξω, σε «κοινή θέα», θα έλεγα, και κριτική, τα εσώψυχά μας, στοχασμούς μας, ευαισθησίες και προβληματισμούς μας, ιδέες και οράματα μας, στον κόσμο του σήμερα, στον ψυχρό και συμφεροντολογικό μας κόσμο, ελπίζοντας και προσμένοντας κάποια, έστω πρόσκαιρη, αφύπνιση των κατοίκων του.

Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο ποιητής Γιώργος Παναγιωτακόπουλος στο «αντί προλόγου» της δεύτερης ποιητικής του συλλογής, που κυκλοφόρησε το 2013 από τις εκδόσεις CaptainBook υπό τον τίτλο «Ποιητικές καταθέσεις».

Επίκεντρο των έργων του ποιητή είναι ο σύγχρονος άνθρωπος, και δη ο σημερινός Έλληνας. Ποιες πτυχές του Ηomo Νeoellinikous αγγίζονται από την πένα του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, στα 63 ποιήματα του που περιλαμβάνονται στο εν λόγω βιβλίο; Για να ρίξουμε μια ματιά…

Καταρχήν ο καθημερινός αγώνας επιβίωσης και οι όροι από τους οποίους αυτός καθορίζεται και διεξάγεται…

Υπάρχω

Ήθελα από παιδί να ανακαλύψω
τι σημαίνει «υπάρχω».
Η πιο εύκολη, γρήγορη απάντηση
ήταν «ΖΩ».
Όμως, όχι,
«Υπάρχω» σημαίνει αγωνίζομαι
να επιζήσω σε κόσμο ψεύτικο,
σκληρό, βρόμικο.
Και να ζήσω έντιμα.
Αυτό σημαίνει «υπάρχω».
Και μόλις σήμερα το έμαθα!

Κατόπιν η αγάπη…

Μη ζητάς

Να σταματήσουν τα φύλλα των δέντρων να κουνιούνται μη ζητάς.
Υπάρχει ο άνεμος.
Να βλέπεις μονάχα τ’ αστέρια μη ζητάς.
Υπάρχει ο ήλιος.
Μη ζητάς να είναι πάντοτε μέρα.
Υπάρχει κι η νύχτα.
Μη ζητάς να σταματήσω να σ’ αγαπώ.
Υπάρχω και ζω.

…ο ρομαντισμός…

Η Βροχή

Πόσο μ’ αρέσει η βροχή!
Να την κοιτώ
και να την ακούω μονάχα.
Ταξιδεύω μαζί της στο χθες.
Τραγουδάω σκαλωμένος στη ράχη της.
Κι είναι μια μουσική ατέλειωτη.
Κι είναι ένας πόνος βουβός.
Όπως μ’ αρέσει…

…η πατρίδα, ο πόλεμος, τα όνειρα, η ελπίδα και η απελπισία, η μικρότητα αλλά και η μεγαλοσύνη του ανθρώπου, η στενοχώρια και η χαρά, οι αναμνήσεις και φυσικά η θάλασσα… η αιώνια αγαπημένη των Ελλήνων όντας βαθιά ριζωμένη στο DNA της φυλής μας.

Η γραφή του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου μεστή και ουσιώδης λειτουργεί ως εφαλτήριο για το μυαλό, όπως κάθε ποιητικό έργο άξιο λόγου. Με τόξο τις Ποιητικές καταθέσεις και βέλη τα εσώψυχα σας, οι τροχιές που θα διαγράψετε είναι πολλές και άκρως ενδιαφέρουσες! Στόχος συγκεκριμένος δεν υπάρχει ή μάλλον υπάρχει, αλλά για τον καθένα μας είναι διαφορετικός… αυτή είναι και η μαγεία της καλής τέχνης!

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε να ζητάτε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Σχετικά άρθρα

Θέματα