Ματιά

Εργαζόμενα τας Κυριακάς

…του Δημήτρη Χίλιου.

Εργαζόμενα τας Κυριακάς

Εργαζόμενα τας Κυριακάς

Τελικά εμείς τα πτωχά πλην τίμια που εργαζόμεθα τας Κυριακάς, έχουμε τα οφέλη μας.

Πρωί με την δροσούλα, πριν τις εννιά θα αγκυροβολήσω στην παραλία. Όλος ο εξοπλισμός σε μια τσάντα ριγέ. Γύρω θα φεύγουν σαν πουλιά τα ψαροκάϊκα, μες στα κατάρτια θα πετούνε οι γλάροι κι εγώ θα πίνω φρέντο καπουτσίνο με σαντιγί, θα χαριεντίζομαι με την γκαρσονούλα που σπουδάζει θέατρο, είναι προσφάτως χωρισμένη αλλά δεν τη μέλλει, θα πασαλείφομαι αντιηλιακά, θα λιάζομαι ξεφυλλίζοντας κάτι παλιά τεύχη περιοδικών γιατί κάνω μια σχετική εργασιούλα και θα σας σκέφτομαι με συμπόνια.

Με τον γυρισμό; Ω, εκεί είναι το καλυτερότερο. Θα έχω ψευτοφάει κάτι πρόχειρο καθ’ οδόν, οπότε το βραδάκι θα μεγαλουργήσω στην κουζίνα μου… Τσεκαρισμένο, την καλύτερη ψαρόσουπα την κάνει η μίξη Κοκκινόψαρου – Συναγρίδας – Λαυρακίου και δυο-τρεις γαρίδες φρέσκιες. Τέλος. Χωρίς ρύζια και μαλακίες. Μόνο πατάτα, καρότο, σέλινο, κρεμμύδι, λαδολέμονο. Την πατάτα λιωμένη με το στουμπηχτήρι του πουρέ, να κάνει το ζουμί πιο… κονσομέ, που λέει μια φίλη γιατί ταξίδεψε τρεις μέρες στο Παρίσι και τα ξεπατίκωσε.

Θα απολαύσω την ψαρόσουπα μόνος με συντροφιά μου μπόλικο πιπέρι. Αν προκύψει παρέα, έχει καλώς. Ειδάλλως με ένα ποτήρι κρασί κόκκινο θα μερακλώσω και θα βάλω δεύτερο πιάτο τραγουδώντας έτσι προς τάχα μου δήθεν στο θιγμένο, ενώ στην πραγματικότητα χέστηκε η φοράδα στο αλώνι. Και στο ανέμελο. “Άμα θες να σε βγάζω και να σε συναρπάζω, να ‘σαι πιο ντεκλαρέ, σου ‘χουν πει στο φλιτζάνι πως μια Λίζα μου κάνει φιλετάκια πουρέ…”

του Δημήτρη Χίλιου

Ο Δημήτρης Χίλιος είναι συγγραφέας και από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα του “Με το σφύριγμα του τραίνου” και “Χάρτινα φιλιά“.

Σχετικά άρθρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Facebook

γιορτάζειΠοιος γιορτάζει σήμερα γιορτάζειποιος γιορτάζει αύριο γιορτάζειμεθαύριο γιορτάζειΠοιος γιόρταζε χτες;