Η χώρα στο ρελαντί

Η χώρα στο ρελαντί

Λιακάδα βλέπω κι αναθαρρώ. Ξετσούμισε καλοκαιράκι; Ε, Φλεβάρης! Να ανθίσει η αμυγδαλιά, να σκαρώσουμε κανένα σχέδιο καλοκαιρινό, φιλόδοξο, να σηκωθούμε πια από το παραγώνι. Ένα “Ελλάς-Γαλλία συμμαχία” που φωνάζαμε παλιά, ξαναέρχεται στην επικαιρότη. Ναι εντάξει κάτι θέλουν να μας πουλήσουν κι αυτοί, αλλά μας στήριξαν κιόλας πάντα στα μεγάλα θέματα, μην σαν πιάνει τώρα το εντελώς κουμμουνιστικό. Και ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν και ο Μιτεράν και ο Σαρκοζί. Επιπλέον ο χθεσινός επισκέπτης διαπίστωσε δημοσίως πως κανένας άλλος λαός στην Ευρώπη δεν ταπεινώθηκε και δεν στίφτηκε όσο εμείς. Θα μας στηρίξει είπα σε όλα τα μέτωπα και θέλω να το πιστεύω, αν και για τις γαλλικές επιχειρήσεις που μας αποχαιρέτισαν δεν άκουσα κάτι. Όμως να σας πω τι σκεφτόμουν όσο τον έβλεπα στην tv; Όχι, δεν σκέφτηκα την προσαγόρευση του Αλέξη. Παρά όσα διαβάσαμε στον τύπο τις μέρες της εκλογής του, τότε που βγήκαν στον αέρα κάτι γκομενικά του, με την Σεγκολέν, με την νυν σύντροφο, κάτι ξεμαλλιάσματα μεταξύ τους, τέτοια. Του τό ‘χετε τώρα εσείς αυτουνού του τύπου; Εγώ όχι.
Απεργία σήμερα. Τα λεωφορεία τραβούν χειρόφρενο, τα πλοία δεμένα στα λιμάνια, τα υπάλληλα όσα αντέχουν στο κόψιμο του μεροκάματου απεργούν, όσα όχι σκύβουμε το κεφάλι. Η χώρα στο ρελαντί. Μόνο τα τουρκικά σήριαλ γνωρίζουν πιέννες, μπας και χάσουμε πληροφορίες για τον …πολιτισμό της γείτονος. Κάτι πολιτευάμενοι ξεκατινιάζονται στα ραδιόφωνα με αφορμή το τίνος η σύζυγος, τα αδέρφια, οι γκόμενες (πρώην και επόμενες) στόλισαν την μυστηριώδη λίστα Λαγκάρντ. Η χώρα το παλεύει να αναγεννηθεί εκ βόθρων.
Να το δω αισιόδοξα; Άντε βρε, θα σας ακούσω και θα το δω. Μπορεί να φταίει η Άνοιξη που μυρίζει κιόλας έξω, παρά την ψύχρα. Μπορεί να τα κατάφερε η ομοιπαθητικιά μου που επιμένει πως αν περιοριστώ στα …παραπέτια που μου έβαλε, θα τα δω όλα πιο από τη μεριά του νικητή, πιο ορμητικά και πιο ντούρα.
Με βολεύει να το πιστέψω, παριστάνω πως δεν με νοιάζει η άδεια τσέπη και αυτό κάνω, καλά μου. Πάρτε με παράδειγμα και ψάξτε στα πατάρια τον ανοιξιάτικο εξοπλισμό. Σε τούτο όμως μονάχα, σε άλλα δεν σας το συνιστώ. Βρείτε άλλα παραδείγματα. Μην πάρω και κόσμο στο λαιμό μου.

του Δημήτρη Χίλιου

Ο Δημήτρης Χίλιος είναι συγγραφέας και από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα του “Με το σφύριγμα του τραίνου” και “Χάρτινα φιλιά“.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Post comment