Κρατηθείτε κι έρχεται

Κρατηθείτε κι έρχεται

Κρατηθείτε κι έρχεται

Ελάτε, κάντε υπομονή κι ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός. Το “πιο”, δεν έχει θέση ακριβώς σήμερα με τέτοια μουντζούρα απο πάνω μας, αλλά αναφέρεται σε πιο ντεμί καταστάσεις το τραγούδι και η Αλίκη με τον Μπιθικώτση. Υπομονή και θα γίνει γαλανός.

Όχι, δεν είναι αυτό που νομίσατε. Δεν μιλάω για το Γιούρογκρουπ και το πώς μας αντιμετωπίζουν οι φίλοι μας στην Εσπερία, δεν λέω για τα τέως μνημόνια και… τους θεσμούς. Δεν ξαναλέω για τον ΕΝΦΙΑ, για τους λογαριασμούς που δεν ξέρεις τι να πρωτοξοφλήσεις, για τα λόγια τα εύκολα που τρέμω μπας και μείνουν λόγια. Λόγια ήσαν άλλωστε. Έπεα πτερόεντα. Άπαξ και φύγουν από το στόμα, τρέξε πιάστα να τα βάλεις σε τάξη. Για άλλο μιλάει η λαϊκή θυμοσοφία, αλλά ας μην το κάνουμε επίκαιρο μιας και διανύουμε Σαρακοστή, περίοδο που καταναλώνονται πολλά όσπρια. Ας γενικεύσουμε. Ό,τι φεύγει εύκολα, δεν γυρίζει πίσω.

Κάντε υπομονή κι ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός. Χωρίς μεταφορές, υπονοούμενα και καλολογικά στοιχεία (τι πάει και θυμάται κανείς…). Αλήθεια, μας ζητούσαν να εντοπίζουμε στα κείμενα κάτι τέτοια σαχλά στα σχολικά χρόνια. Ωραία κείμενα, αλλά με τον ανόητο τρόπο επεξεργασίας χάναμε την ουσία. Απορώ γιατί οι δασκάλες δεν το έβλεπαν ως σαχλό, αλλά τι θυμάμαι κι εγώ Σαββατιάτικα… Μπορεί να ψιλοκατουράει μέχρι υπερβολής ο ουρανός, μα θα καλοκαιριάσει. Λίαν συντόμως. Έρχεται ο Απρίλης με τα λέλουδα κι ο Μάης με τα ρόδα, θα φυσήξει αεράκι επιταφίου να διώξει μακριά τα δυσοίωνα. Θα τα ξορκίσει.

Θα ξεμπρατσωθούμε εν πρώτοις, θα μισοξεβρακωθούμε εν… δευτέροις. Και κατόπιν θα ξαμολυθούμε σε κάτι ατελείωτα σουλατσαρίσματα παρά θιν αλός που θα καταλήγουν στο να κοπανηθούμε με τα κύματα και να χτίσουμε κορμιά κυπαρισσένια. Να διευκρινίσουμε πως με κάτι κύματα βουνά κοπανιόμαστε όλον τον χειμώνα, αν κι εκείνα είναι πικροκύματα, αλλά είπαμε θα τις αποφύγουμε τις μεταφορές, τις παρομοιώσεις και τα καλολογικά. Εδώ μιλάμε για της θαλάσσης τα κύματα τα γλυκά, εκείνα που σβήνουν απαλά σαν ψίθυρος (επ, μου ξέφυγε το καλολογικό) πάνω στα κρινοδάχτυλα των ποδιών. Μεταξύ μας, κόψτε κανένα νύχι, μην βλέπω αηδίες.

Κρατηθείτε λοιπόν, έρχεται. Κάνετε σχέδια επί χάρτου. Σχέδια γενικώς. Εκδρομών, εξορμήσεων, αγορών, γνωριμιών, καλλωπισμών, ξενυχτιών, αθλοπαιδειών, εξωραϊσμών, ηλιοθεραπειών, σκέψεων και προθέσεων απέραντα ερωτικών. Δεν έχει σημασία τι απ’ όλα θα πραγματοποιηθεί. Θα έχουμε περάσει καλά, ονειρευόμενοι τα καλύτερα. Αυτά και καλό Σαββατοκύριακο. Όσοι ξεπορτίσετε, πάρτε ομπρέλα.

του Δημήτρη Χίλιου

Ο Δημήτρης Χίλιος είναι συγγραφέας και από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα του “Με το σφύριγμα του τραίνου” και “Χάρτινα φιλιά“.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Post comment