Μεγάλος κύκλος εορτών

Μεγάλος κύκλος εορτών

Ναι, ναι, ξεκίνησε μόλις. Κυρίες, κύριοι κι αγαπητά παιδιά, Ο βασιλιάς Καρνάβαλος! Σήμερα Τελώνου & Φαρισαίου, ακολουθεί η Κυριακή Του Ασώτου, πιο κει η Απόκρεω (που καταλύεται το κρέας), κατόπιν η Τυρινή κι η Καθαρά Δευτέρα. Θα ακολουθήσει η Μεγάλη Σαρακοστή, το Πάσχα, η Διακαινίσιμος εβδομάδα, της Αναλήψεως, η Πεντηκοστή και κλείνει ο κύκλος των κινητών εορτών με την του αγίου Πνεύματος. Αυτά προς ενημέρωσιν όσων τα μπλέκουν με τις γιορτές & τις σχόλες που στερούνται ημερομηνίας συγκεκριμένης. Ένας μεγάλος κύκλος εορτών θρησκευτικών που ξεκινά σήμερα. Όλες πέφτουν πάντα την ίδια ημέρα εβδομάδος, μά διαφορετική ημερομηνία. Όλα με βάση το Πάσχα & την ίδια απόσταση από αυτό. Μοναδική εξαίρεση η του αγίου Γεωργίου (λαμπρή εορτή από αρχαιοτάτων). Όταν το Πάσχα γιορτάζεται μετά την 23η Απριλίου, τότε ο αϊ-Γιώργης πανηγυρίζει την Δευτέρα του Πάσχα. Αυτά και τέλος το μάθημα.
Από σήμερα λοιπόν Αποκριά. Είχα μπερδευτεί λιγάκι προ εβδομάδων βλέποντας κάτι ενδυμασίες εντελώς αποκριάτικες σε μια έξοδό μου (για καφέ, μην φανταστείτε), μέχρι που ετοιμάστηκα να ρωτήσω τι έχουν ντυθεί, αλλά μετά κοίταξα την αντζέντα μου και το έραψα. Ως πότε δεν ξέρω, με κάτι τέτοια.
Ένα κρυωματάκι που με ταλαιπώρησε, είναι στα ξελουτρίσματά του αλλά με πολύ αργό και εκνευριστικό ρυθμό. Η Βάνα θα συγγράψει ποίημα επ’ αυτού. Ιαματικόν, με διαβεβαίωσε. Ελπίζω να το ξορκίσει στα όρη στα άγρια βουνά.
Α, μην ξεχάσω. Κλεισμένος λόγω κρυολογήματος μου ήρθε κάτι να μουντζώσω κι έβλεπα αποβραδίς ειδήσεις για το συνέδριο του πασόκ, ανάμεικτο με εκπομπές μαγειρικής. Δεν βρήκα διαφορά μεγάλη η αλήθεια είναι. Είπα να το τσεκάρω και τότε κατέβασα να διαβάσω κάτι στίχους του Γεωργίου Σουρή από τον “Ρωμηό”. Λες και ήταν χθες που φιλάκια σου ‘δινα στα χείλη τα βελούδινα. Να συγχαρώ τους διοργανωτές συν τοις άλλοις και για την επιλογή των ημερομηνιών. Φέτος οι Δήμοι δυσκολεύονται στα έξοδα για καρναβαλικές εκδηλώσεις, τα μαγιώ μπραζίλ δεν ξέρω αν θα παρελάσουν πάνω στα άρματα στο Μοσχάτο.
Καλημέρα.

του Δημήτρη Χίλιου

Ο Δημήτρης Χίλιος είναι συγγραφέας και από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα του “Με το σφύριγμα του τραίνου” και “Χάρτινα φιλιά“.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Post comment