Πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν…

Πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν…

Πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν…

Πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν… Αλλά οι ολίγον πλούσιοι. “Οι εν τω ολίγω αναπαυόμενοι”, που έλεγε κι ο μουσιού Δημητράκης Χλέμπας, ο μπαρμπέρης στην Μαντάμ Σουσού του Ψαθά. Μην ανησυχείτε, τους πολύ πλουσίους δεν τους ενοχλεί κανείς. Τουναντίον, τους διευκολύνει. Άσε που αυτοί δεν το έχουν εδώ το κομπόδεμα, οπότε και να θελήσουν να τους στριμώξουν, μπουμ θα ακουστεί εις τον αέρα πλην τα βόλια θα πάνε πέρα… Τι κομπόδεμα δηλαδή, τις λίρες, τις μετοχές, τα ακίνητα, τα κοσμήματα και τις ράβδους χρυσού. Που ραβδί σκληρό να τους μπει βαθειά, ψιθυρίζω βλέποντας ειδήσεις, σε μια κρίση οξείας κουμμουνιστικίτιδας.

Είναι που δεν τα αντέχω αυτά τα κομμουνιστικά γι’ αυτό τα λέω ψιθυριστά, κατόπιν ξεπλένω το στόμα μου με μια γουλίτσα αγιασμό, αλλά θα κάμω την καρδιά μου πέτρα και θα το πάω έτσι μέχρι τελικής. Βέβαια δεν θα βάλω και το αμπέχωνο, μήτε θα πιλαλίσω άπλυτος κι αξούριγος στις πορείες τραγουδώντας “πάγωσε η τσιμινιέρα” με τα παλούκια των πανό στον ώμο, όχι δεν θα το χοντρύνω τόσο. Αλλά δεν ξέρω τι άλλο να πω…

Να πάρω τα όρη και τα βουνά;
Να βγω για μια μπύρα;
Να κάτσω μέσα και να βάλω κατσαρόλα για φακές;
Να πάρω τηλέφωνα κάτι φίλες που ξεκατινιάζονταν υπέρ Αλέξη, Ζωής, Τασίας, Λαφαζάνη και Μπαρουφάκη, να τις αφήσω να μου κλαφτούν για την φτώχεια που τις δέρνει και την αρχή κατάθλιψης λόγω ναυαγισμένων ονείρων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι όλοι τελικά ίδιοι είναι, “κρίμας οι ελπίδες τους” και να το κρυφογλεντήσω;
Να πέσω με τα μούτρα στην κηπουρική;
Να φτιάξω ένα αφέψημα λουίζας και βασιλικού με μέλι θυμαρίσιο;
Να στρωθώ και να αποτελειώσω ένα θεατρικό του Ευγενίου Ο ‘Νηλ που έχω ξεκινημένο από τις διακοπές;

Αυτό θα κάμω. “Πόθοι κάτω από τις λεύκες”. Αλλά πριν θα σας αποτελειώσω με ένα γέλιο σαρδόνιο και με τούτο: Το συνέδριο του Σύριζα καλά κρατεί, μην ανησυχείτε, οι σύνεδροι προσήλθαν κανονικά και αλληλοκομπλιμενταρίστηκαν. Όλα υπό έλεγχον. Βλέπω τις γνωστές μουτσούνες, εκείνες που πετάχτηκαν ένα βράδυ φθινοπωρινό στο πάρτυ στου Μαξίμου, έτσι όπως τέλος πάντων πετάχτηκαν, εκείνες ναι που δεν βρίσκουν ένα λαγούμι βαθύ να κρυφτούν. Ταύτα και μένω. Και απάντησιν δεν περιμένω.

Απαλλαγμένος πλέον πάσης προκαταλήψεως, ιδεοληψίας, ευκολοπιστίας & νυχτερινής ηδυπαθείας…

του Δημήτρη Χίλιου

Ο Δημήτρης Χίλιος είναι συγγραφέας και από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα του “Με το σφύριγμα του τραίνου” και “Χάρτινα φιλιά“.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Post comment