Το 2015 να είναι αιδοιοφόρον και πεοστεκούμενον!

Το 2015 να είναι αιδοιοφόρον και πεοστεκούμενον!

Το 2015 να είναι αιδοιοφόρον και πεοστεκούμενον!

Ματαίως περίμενα ξάγρυπνος. Είχα απλώσει τα παπούτσια μπροστά στο τζάκι, είχα αφήσει γλυκά να κεραστεί, άφησα κι ένα λαμπάκι αναμμένο μην τσακιστεί κατεβαίνοντας, πλην φευ! Ο Αϊ-Βασίλης φέτος δεν κύλισε από την καμινάδα. Μήτε χοχοχο, μήτε σακούλα με δώρα, μήτε έλκυθρα με ταράνδους, τίποτα. Χιόνι σκέτο έξω από την πόρτα μας, ωραίο και απειλητικό.

Ο άγιος των δώρων και της χαράς, κοντοστάθηκε βλέποντας την σκιαχτική γκριμάτσα του κ. Σαμαρά σαν άκουσε το αποτέλεσμα της 3ης και φαρμακερής, μετά κοψοχολιάστηκε μπροστά στο δολοφονικό χαμόγελο του κ. Βενιζέλου (εκείνο που είναι ικανό να κάνει γκαστρωμένη να απορίξει) και πισωπάτησε, η αγιωσύνη του. Έκανε μια έτσι να το σκεφτεί, άφηκε στο πλάι τη σακούλα με τα δώρα να ξαποστάσει και τότε πήρε το μάτι του εσάς που χοροπηδάτε σαν ταραντέλες όλο ενθουσιασμό έξαλλο για το επερχόμενο αποτέλεσμα των εκλογών. Κρυφογέλασε αγαθά, είπε ανίατη η περίπτωσή τους, αναδιπλώθηκε στο κόκκινο γουναρικό κι έκοψε δρόμο, η χάρη του, γι’ άλλη γη γι’ άλλα μέρη.

Βγήκε ο κ. Τσίπρας ψηλά στο διάσελο και του έκανε σινιάλα γουελ-καμ, τέτοια κομπλιμενταριστικά, μα τον έκοψε για εντελώς ερασιτέχνη ο άγιος. Ε, όσο να το κάμεις, ο κακός ο λύκος κι αν ντυθεί κοκκινοσκουφίτσα, πόσους να ξεγελάσει πια; Και για πόσο;

Το αφήνω γιατί δεν θέλω να σας πικράνω άλλο, θα πικραθείτε εν καιρώ από μόνοι σας και από τα πράγματα. Μην με ρωτάτε τι σκατά θα κάνουμε μπροστά στην κάλπη και τέτοια. Δεν υπάρχουν ορμήνειες διαθέσιμες. Αλλά τουλάχιστον μην σας βλέπω να ανεμίζετε το βρακί σας όλο χαρά τρελή, μην χοροπηδάτε όλο σιγουριά και εξαλλοσύνη. Κρατάτε πισινή. Μέρες που είναι δεν σας ταιριάζει ο οίκτος, καλά μου. Γιατί, όσο να ‘ναι, μια αγάπη σας την έχω φυλαγμένη. Νερό και αλάτι τρώμε εδώ μέσα. Μετά δεν αντέχω να σας τρέχω στους ψυχολόγους. Ώσπου να πάρουμε τις πρώτες κρυάδες θα πιάσει άνοιξη, έχω να φροντίσω τα λελουδικά, σκαλίσματα, λιπαρίσματα, να προετοιμαστώ για τις εξορμήσεις στην εξωτική Λούτσα.

Εντάξει με τα ελαφρά θέματα; Γυρνάμε τώρα στα σοβαρά. Αρνί φούρνου με πατάτες θα έχει απόψε το μενού. Δείπνο για πέντε και μια μπεντζετέριαν, σύνολο έξι. Η μπεντζετέριαν θα ξεκοκαλίσει την τσιπούρα της. Χόρτα άγρια, τζοχοί, ραδίκια βουνού και σταμναγκάθι, ανακατεμένα. Τυριά και λουκάνικα χοιρινά δικής μου παρασκευής. Ε και κρασί, φυσικά γλυκό, θα ανταλλάξουμε μικροδωράκια, τέτοια κλασικά.

Να απαλύνει μια στάλα το μέσα μας. Να καλωσορίσουμε χαμογελαστά την νέα χρονιά. Με υγεία. Να είναι καλή, να είναι χρυσή, να έχει τις χάρες όλες. Να αναβοσβήσουμε τα φώτα, να πούμε Ευτυχές το νέον έτος και να φιληθούμε. Να έχει λιγότερες απογοητεύσεις. Να είναι αιδοιοφόρον και πεοστεκούμενον! Τέτοια σκαμπρόζικα λέγαν στις ευχετήριες κάρτες τότε που δέναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα, τώρα τα λέμε σε SMS και εντελώς χύμα. Νέοι καιροί νέα ήθη.

Θα τιμήσω και την Μάγια Μελάγια, παλιά δόξα του μουσικού θεάτρου και εκ των ηρωίδων μου στο “Με το σφύριγμα του τραίνου”, που έφυγε, θα παίξει το ‘Όλα σπάσ’τα, όλα κάψ’τα και αγάπαμε”. Τέτοια έχει το πρόγραμμα, ενώ έξω χιονίζει αχνά. Ωραίο σκηνικό για να υποδεχτούμε τη χρονιά που… ποιος ξέρει τι σκυλιά θα μας σούρουν σε καλντερίμια κακοτράχαλα και σε βράχια θαλασσοδαρμένα. Να την υποδεχτούμε με επιφυλάξεις, γενικώς. Άντε βρε. Να περάσετε καλά. Με υγεία! Και με δύναμη.

του Δημήτρη Χίλιου

Ο Δημήτρης Χίλιος είναι συγγραφέας και από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα του “Με το σφύριγμα του τραίνου” και “Χάρτινα φιλιά“.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Post comment