Η Αιώνια Λιακάδα Ενός Καθαρού Μυαλού – Eternal Sunshine of the Spotless Mind – 2004

Last modified date

Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού

Η Αιώνια Λιακάδα Ενός Καθαρού Μυαλού – Eternal Sunshine of the Spotless Mind – 2004

Δικαίως έχει λάβει το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, αφού η ευφυής ιστορία που μας διηγείται δεν έχει λάβει υπόσταση σε κάποια άλλη κινηματογραφική ταινία.

Διάρκεια:
108 λεπτά

Υπόθεση

Η Clementine και ο Joel είναι δύο τελείως διαφορετικοί άνθρωποι. Εκείνη είναι αυθόρμητη και παρορμητική ενώ εκείνος είναι βαρετός και παντελώς προβλέψιμος. Η Clementine είναι ανοικτός άνθρωπος που ρουφά την ζωή κάθε στιγμή, ενώ αντίθετα ο Joel είναι ένας κλειστός άντρας που απλά ζει. Η μοίρα τους έφερε κοντά και ο έρωτας ένωσε τις πορείες τους για δύο ολόκληρα χρόνια. Έφτασε όμως η στιγμή που έπρεπε η κοινή τους πορεία να λάβει ένα τέλος. Η κοπέλα αποφασίζει όχι μόνο να τραβήξει τον δρόμο της αλλά και να διαγράψει ολοκληρωτικά από την μνήμη της τον μέχρι πρότινος σύντροφό της. Η διαδικασία είναι απλή χάρη στον Dr. Mierzwiak. Η διαγραφή γίνεται με επιτυχία. Όταν όμως ο Joel μαθαίνει τι έχει κάνει εκείνη, αποφασίζει να πράξει το ίδιο. Κατά την διάρκεια όμως της διαγραφής της Clementine από το μυαλό του, αντιλαμβάνεται ότι παρόλα όσα τους χώριζαν η αγάπη ήταν κάτι που δεν έλειψε ούτε στιγμή από την κοινή τους δίχρονη συμβίωση και έτσι… προσπαθεί να αλλάξει το ρου των γεγονότων, παλεύοντας με το ίδιο του το μυαλό.

Κριτική και εντυπώσεις

Το «Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού» είναι ένα κοινωνικό φιλμ με κάποιες από τις αποχρώσεις του να ανήκουν στο φάσμα του ρομαντικού αλλά και σε αυτού της επιστημονικής φαντασίας. Δικαίως έχει λάβει το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, αφού η ευφυής ιστορία που μας διηγείται δεν έχει λάβει υπόσταση σε κάποια άλλη κινηματογραφική ταινία. Οι ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών (Kate Winslet και Jim Carrey) είναι εξαιρετικές, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο την αξία της ταινίας και τα όσα λαμβάνει ο θεατής από εκείνη. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, θα σας πρότεινα να την δείτε με την πρώτη πρώτη ευκαιρία. Είναι από εκείνα τα φιλμ που χρησιμοποιούν φανταστικά ακόμα και εξωπραγματικά στοιχεία και παρόλα αυτά καταφέρνουν να σκιαγραφήσουν με απίστευτα μεγάλη επιτυχία την πραγματική ζωή. Λαμπρά! Δείτε την!

Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού – Eternal sunshine of the spotless mind – Trailer (Greek subs)

Συντελεστές

Σενάριο

Charlie Kaufman

Σκηνοθεσία

Michel Gondry

Ηθοποιοί

Jim Carrey – Joel Barish
Kate Winslet – Clementine Kruczynski
Gerry Robert Byrne – Train Conductor
Elijah Wood – Patrick
Thomas Jay Ryan – Frank
Mark Ruffalo – Stan
Jane Adams – Carrie
David Cross – Rob
Kirsten Dunst – Mary
Tom Wilkinson – Dr. Mierzwiak
Ryan Whitney – Young Joel
Debbon Ayer – Joel’s Mother
Deirdre O’Connell – Hollis

Νεκτάριος Παπασπύρου

Σχετικά άρθρα