Ματιά

Νύφες – Brides – 2004

Οι εικόνες; Μαγευτικές! Οι χαρακτήρες; Άριστα σκιαγραφημένοι! Η ιστορία; Συγκλονιστική! Τα συναισθήματα; Είναι δυνατόν ένα κινηματογραφικό φιλμ να σε συνταράζει τόσο; Κι όμως είναι!

Νύφες – Brides – 2004

Διάρκεια:
128 λεπτά

Υπόθεση

1922, λίγους μήνες πριν την καταστροφή της Σμύρνης. Η Μικρά Ασία φλέγεται. Πόλεμος, ορφάνια, πείνα, ανέχεια, δυστυχία. Εφτακόσιες κοπέλες -χριστιανές, μουσουλμάνες, Ελληνίδες, Ρωσίδες, Αρμένισες και Τουρκάλες- επιβιβάζονται στο ποντοπόρο King Alexander. Θα διασχίσουν ένα μικρό πέλαγος -το Αιγαίο-, μια μεγάλη θάλασσα -την Μεσόγειο- και έναν απέραντο ωκεανό -τον Ατλαντικό- για να βρεθούν στην Βόρειο Αμερική. Εκεί, στις ΗΠΑ και στον Καναδά, τις περιμένουν οι μελλοντικοί τους σύζυγοι, τους οποίους έχουν δει μόνο σε φωτογραφία. Το τι αναγκάζει αυτές τις κοπέλες να τραβήξουν αυτό τον δρόμο είναι γνωστό σε όλες τους. Το τι θα συναντήσουν όμως εκεί που θα πάνε, είναι μια άλλη υπόθεση… το υποψιάζονται μεν αλλά κάποιες από αυτές -οι πιο άτυχες- δεν θα βρουν καν σύζυγο, έχοντας πέσει θύματα του trafficking της εποχής εκείνης!
Στο πλοίο ταξιδεύει και ένας, νεοαπολυθέντας από την εφημερίδα στην οποία εργαζόταν, Αμερικανός υπήκοος και φωτογράφος στο επάγγελμα ο Norman Harris (Damian Lewis). Εν πλω γνωρίζεται με τη Νίκη Δούκα (Βικτόρια Χαραλαμπίδου) από τη Σαμοθράκη, μία εκ των εφτακοσίων. Ο έρωτας είναι κεραυνοβόλος και από τις δύο πλευρές αλλά δυστυχώς και ατελέσφορος λόγω των συνθηκών. Το King Alexander όπως και οι ζωές των επιβαινόντων σε αυτό έχουν προδιαγεγραμμένη πορεία… τουλάχιστον στην συντριπτική τους πλειοψηφία. Για τις δύο νεανικές γυναικείες ψυχές που θα ξεφύγουν… την μία περιμένει ο δύσβατος δρόμος του έρωτα ενώ την άλλη ο σκοτεινός κόσμος της αβύσσου! Όσο για την Νίκη και τον Norman… επί της οθόνης παρακαλώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Νύφες. Μια κινηματογραφική ταινία με πολλές και εντυπωσιακές περγαμηνές. Από που να αρχίσει κανείς… σκηνοθεσία Παντελής Βούλγαρης, σενάριο Ιωάννα Καρυστιανή, μουσική Σταμάτης Σπανουδάκης και… executive producer: Martin Scorsese, για να αναφέρουμε τις πιο τρανταχτές υπογραφές από αυτές που φέρει η ταινία. Βέβαια, μια dream team δεν έχει πάντα τα αναμενόμενα αποτελέσματα… αλλά στην περίπτωση μας… τα έχει και τα παραέχει! Το Νύφες είναι ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ από τους τίτλους αρχής έως τους τίτλους τέλους! Οι εικόνες; Μαγευτικές! Οι χαρακτήρες; Άριστα σκιαγραφημένοι! Η ιστορία; Συγκλονιστική! Τα συναισθήματα; Είναι δυνατόν ένα κινηματογραφικό φιλμ να σε συνταράζει τόσο; Κι όμως είναι! Όποιος δεν έχει δει το Νύφες, θαρρώ ότι χάνει πάρα, μα πάρα, μα πάρα πολλά! Δείτε το με την πρώτη ευκαιρία… και μην περιμένετε να έρθει… δημιουργήστε αυτή την ευκαιρία εσείς… σίγουρα υπάρχει κάποιο DVD Club κοντά σας! Είναι από τις ταινίες που καταλαμβάνουν μια θέση στην καρδιά του θεατή και από εκεί συχνά πυκνά ταράζουν τις απολήξεις του νου του, ακόμα και πολλές ημέρες μετά!

Νύφες – Trailer (Greek subs)

https://www.youtube.com/watch?v=zeS6DIhS98w

Συντελεστές

Σενάριο

Ιωάννα Καρυστιανή

Σκηνοθεσία

Παντελής Βούλγαρης

Ηθοποιοί

Damian Lewis – Norman Harris
Βικτόρια Χαραλαμπίδου – Νίκη Δούκα
Andréa Ferréol – Emine
Έβη Σαουλίδου – Χαρώ
Δημήτρης Καταλιφός – Πλοίαρχος
Ειρήνη Ιγκλέση – κυρία Καρδάκη
Εβελίνα Παπούλια – Marion Gibson
Steven Berkoff – Karabulat
Αποστόλης Τότσικας – Νικόλας
Elizaveta Kuznetsova – Olga
Ελένη Ρουσσινού – Yelena
Γιώργος Μακρής – Πρόδρομος
Όλγα Δαμανή – μητέρα της Νίκης
Ευαγγελία Αδρεαδάκη – νονά της Νίκης
Γιάννης Τότσικας – νονός της Χαρώς
Σταύρος Καλάρογλου – πατέρας Χαρώς
Γιάννης Φακής – θείος της Νίκης
Κώστας Σόμμερ – Κώστας
Φωτεινή Κοντουδάκη – Ελένη
Ραχήλ Λιαποπούλου – Αλεξάνδρα
Γιώργος Μπομπολάκης – Αντώνης Μεμάς
Γιώργος Σουξές – Γιώργος
Ανδρέας Αρβανίτης – Υποπλοίαρχος
Γιώργος Καραχανίδης – Ασυρματιστής

Παραγωγή και Διανομή
Alco Films
Alpha TV
CL Productions
Odeon

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα