Σρεκ – Shrek – 2001

Σρεκ – Shrek – 2001

Σρεκ – Shrek – 2001

Μια ταινία πολύ διασκεδαστική, κατάλληλη για μικρούς και μεγάλους, με φανταστική μουσική, μια ταινία που δεν τη χορταίνεις όσες φορές κι αν τη δεις.

Shrek 2001Διάρκεια:
90 λεπτά

Υπόθεση

Ο Σρεκ είναι ένα τέρας (ογκρ ή ορκ αν προτιμάτε) που ζει ευτυχισμένο στον βάλτο του. Όλοι οι άνθρωποι του Duloc τον φοβούνται τόσο πολύ, που όχι απλά δεν τον πλησιάζουν, μα ακόμη κι αν τον δουν, το βάζουν στα πόδια. Πράγμα που φαίνεται να απολαμβάνει ο Σρεκ μιας και του αρέσει η ησυχία και η μοναξιά. Όμως όλα τα καλά πράγματα κάποτε τελειώνουν. Ο Λόρδος Farquaad, άρχοντας του Duloc, ένα κομπλεξικό και μίζερο ανθρωπάριο, θέτει υπό διωγμό όλα τα μαγικά πλάσματα. Όποιος συλλάβει κάποιο πλάσμα παραμυθιού και το παραδώσει, παίρνει μια χρηματική αμοιβή. Κάπως έτσι, μια ομάδα παράτολμων κατοίκων του Duloc επιχειρεί να επιτεθεί και να συλλάβει τον Σρεκ… κούνια που τους κούναγε.

Στην πόλη τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Τα Τρία Γουρουνάκια, η Τίνκερ Μπελ, οι Επτά Νάνοι, μια μάγισσα και άλλα φανταστικά πλάσματα είναι αλυσοδεμένα. Έχουν παραδοθεί στην Φρουρά του Λόρδου λόγω της επικήρυξης. Φανταστείτε ότι ο Τζεπέτο παρέδωσε τον Πινόκιο για πέντε σελίνια. Ανάμεσά τους είναι ο Γάιδαρος, ένας γάιδαρος που μπορεί και μιλάει! Κάποιος σκουντάει το φανάρι που είναι φυλακισμένη η Τίνκερ Μπελ και έτσι πέφτει νεραϊδόσκονη στο Γάιδαρο ο οποίος αρχίζει να πετάει στον αέρα. Όταν περνάει η μαγική επίδραση προσγειώνεται, όμως το βάζει στα πόδια με την Φρουρά να τον ακολουθεί για να τον συλλάβει. Ο Γάιδαρος μπαίνει στο δάσος κι όταν συναντάει τον Σρεκ οι άνδρες της Φρουράς φεύγουν κακήν-κακώς. Ο Σρεκ προσπαθεί να τρομάξει το Γάιδαρο για να τον διώξει, μα εκείνος του δίνει συγχαρητήρια για το πόσο τρομακτικός μπορεί να γίνει. Οι προσπάθειες του Σρεκ να ξεφορτωθεί τον γάιδαρο πέφτουν στο κενό κι έτσι του επιτρέπει να κοιμηθεί στον Βάλτο. Μόνο για ένα βράδυ.

Το επόμενο πρωί μια μεγάλη έκπληξη περιμένει τον Σρεκ. Φωνές τον ξυπνούν και ανοίγοντας την πόρτα του σπιτιού του, βλέπει ότι ο Βάλτος έχει πλημμυρίσει κόσμο. Η Χιονάτη κι οι Επτά Νάνοι, ο Κακός Λύκος ντυμένος με τη νυχτικιά της γιαγιάς, κι ένα σωρό άλλοι πρωταγωνιστές από παραμύθια βρίσκονται εκεί, εξορισμένα από τον Λόρδο Farquaad. Ο Σρεκ δεν θα το αφήσει αυτό να περάσει έτσι, ο βάλτος είναι το δικό του σπίτι! Ο Γάιδαρος του λέει πως ξέρει πού θα βρει τον Λόρδο, οπότε ξεκινάνε μαζί.

Πίσω στο κάστρο του Λόρδου, ο Μαγικός Καθρέφτης εξηγεί στον Farquaad ότι για να γίνει Βασιλιάς πρέπει να παντρευτεί μια πριγκίπισσα. Οι μόνες διαθέσιμες είναι η Χιονάτη, η Σταχτοπούτα και η Πριγκίπισσα Φιόνα. Η τελευταία είναι αυτή που διαλέγει ο Λόρδος. Όμως η Πριγκίπισσα Φιόνα βρίσκεται φυλακισμένη σε ένα ψηλό πύργο που τον φυλάει ένας Δράκος. Δύσκολα τα πράγματα, όμως δεν θα ήταν Λόρδος αν δεν έβαζε τους άλλους να λύνουν τα προβλήματά του. Αποφασίζει λοιπόν να γίνει ένα Πρωτάθλημα και ο ιππότης που θα νικήσει, θα αναλάβει να απελευθερώσει και να του φέρει την Πριγκίπισσα Φιόνα για να την παντρευτεί. Στη μέση αυτού του Πρωταθλήματος, φτάνουν στη πόλη ο Σρεκ και ο Γάιδαρος. Όταν βλέπει το ψηλό πράσινο τέρας, ο Λόρδος λέει πως νικητής θα είναι όποιος καταφέρει να το σκοτώσει. Ο Σρεκ, με μαεστρία που θα ζήλευε και ο Λάνσελοτ, θέτει εκτός μάχης όλους τους ιππότες, και ο Λόρδος τον ανακηρύσσει νικητή! Έτσι λοιπόν, ο Σρεκ πρέπει να φέρει την Φιόνα στο Λόρδο και μετά θα πάρει τον βάλτο του πίσω.

Κριτική και εντυπώσεις

ShrekΟ συγγραφέας William Steig έγραψε το παιδικό βιβλίο Σρεκ το 1990. Στην υπόθεση αυτού του βιβλίου βασίστηκαν οι παραγωγοί της DreamWorks, με αρκετές δημιουργικές προσθήκες.

Ο Σρεκ δεν είναι η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων της DreamWorks, είναι όμως η πρώτη της ταινία που έκανε τη διαφορά και πέτυχε να καθιερώσει την εταιρεία στον τομέα του animation. Η ταινία έσπασε τα ταμεία στους κινηματογράφους, πούλησε πάρα πολλά αντίτυπα DVD και Blu-ray, ακολούθησαν οι ταινίες “Σρεκ 2”, “Σρεκ ο Τρίτος” και “Σρεκ κι Εμείς Καλύτερα, το Τελευταίο Κεφάλαιο” και έγινε Μιούζικαλ που έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2014. Τι έκανε όμως τόσο επιτυχημένο τον πράσινο γίγαντα;

Το πιο δυνατό στοιχείο είναι η πρωτότυπη ιστορία. Ο Σρεκ, ένα Ογκρ, δεν είναι ο κακός της υπόθεσης όπως θα μάντευε κάποιος, αλλά είναι αυτός που σώζει την Πριγκίπισσα Φιόνα από τον Δράκο και από τον Λόρδο. Shrek 2: Shrek and FionaΗ ταινία έχει απίστευτο χιούμορ, με τον Eddie Murphy ως Γάιδαρο να πρωταγωνιστεί στις αστείες ατάκες. Αρκετά μάλιστα αστεία της ταινίας απευθύνονται αποκλειστικά σε ενήλικες, κερδίζοντας τους έτσι ως θεατές. Η ιστορία από την άλλη κυλάει εύκολα και μπορούν να την παρακολουθήσουν και να την καταλάβουν ακόμη και τα πολύ μικρά παιδιά.

Είναι μια ταινία πολύ διασκεδαστική, κατάλληλη για μικρούς και μεγάλους, με φανταστική μουσική και δε χορταίνεις όσες φορές κι αν τη δεις.

Ατάκα από την ταινία Σρεκ – Shrek

[ο Σρεκ πλησιάζει κρυφά μια ομάδα ανδρών που θέλει να επιτεθεί στον βάλτο του]
Χωρικός 1: Να η φωλιά του… να τον πιάσουμε!
Χωρικός 2: Ξέρεις τι θα μας έκανε αυτό το τέρας; Θα έτριβε τα κόκκαλά μας μέχρι να γίνουν σκόνη για να φτιάξει ψωμί!
Σρεκ: Για την ακρίβεια οι γίγαντες κάνουν τέτοια πράγματα. Τα Ογκρ είναι πολύ χειρότερα! Θα έγδερναν τα τομάρια σας για να φτιάξουν κουστούμι, θα ξύριζαν το συκώτι σας, θα έβγαζαν το ζελέ από τα μάτια σας! Η αλήθεια είναι ότι ταιριάζει με το τοστ.
Χωρικός 1 [κουνώντας μία δάδα]: Πίσω! Πίσω τέρας! Σε προειδοποιώ!
[ο Σρεκ γλύφει τα δάχτυλά του και σβήνει τη φλόγα της δάδας]
Χωρικός 1: Εντάξει.
[ο Σρεκ βρυχάται και από τον φόβο τους οι χωρικοί πετρώνουν]
Σρεκ: [ψιθυριστά] Τώρα το βάζετε στα πόδια.
[οι χωρικοί σκορπίζουν]
Σρεκ: Και να μην ξανάρθετε!

Ατάκα από την ταινία Σρεκ

[ο Σρεκ βλέπει τον βάλτο γεμάτο μαγικά πλάσματα και ρίχνει ένα βλέμα στον Γάιδαρο]
Γάιδαρος: Μη με κοιτάς, δεν τους κάλεσα εγώ!
Pinocchio: Αχ, κανείς δε μας προσκάλεσε!
Σρεκ: Τι;
Πινόκιο: Ήρθαμε εδώ διά της βίας!
Σρεκ: Ποιος το έκανε αυτό;
Γουρουνάκι: Ο Λόρδος Farquaad. Φύσηξε, ξαναφύσηξε και… υπέγραψε ένα ένταλμα έξωσης.

Ατάκα από την ταινία Σρεκ – Shrek

Λόρδος Farquaad: Ο νικητής του πρωταθλήματος – όχι, όχι το προνόμιο – θα έχει την τιμή να σώσει την πανέμορφη Πριγκίπισσα Φιόνα από τον φλεγόμενο λάκο ενός δράκου! Αν ο νικητής αποτύχει, θα πάει ο πρώτος επιλαχών, μετά ο δεύτερος κ.ο.κ. Κάποιοι από εσάς μπορεί να πεθάνουν αλλά αυτή είναι μια θυσία που είμαι πρόθυμος να κάνω.

Ατάκα από την ταινία Σρεκ – Shrek

Σρεκ: Πρέπει να σου πω, ότι τα Ογκρ είναι πιο σύνθετα από ότι νομίζει ο κόσμος.
Γάιδαρος: Ένα παράδειγμα;
Σρεκ: Παράδειγμα… ε… τα Ογκρ είναι σαν τα κρεμμύδια!
[κρατάει ψηλά ένα κρεμμύδι και ο Γάιδαρος το μυρίζει]
Γάιδαρος: Βρωμάνε;
Γάιδαρος: Ναι… όχι!
Γάιδαρος: Α, σε κάνουν να κλαις;
Σρεκ: Όχι!
Γάιδαρος: Α, τα αφήνεις στον ήλιο, σκουραίνουν και μετά βγάζουν άσπρες τρίχες και…
Σρεκ: [ξεφλουδίζει ένα κρεμμύδι] ΟΧΙ! Στρώσεις. Τα κρεμμύδια έχουν στρώσεις. Τα Ογκρ έχουν στρώσεις… Τό ‘πιασες; Και οι δυο έχουμε στρώσεις.
Γάιδαρος: Α, έχετε ΣΤΡΩΣΕΙΣ. Ξέρεις, δεν αρέσουν σε όλους τα κρεμμύδια. Κέικ! Όλοι λατρεύουν τα κέικ! Τα κέικ έχουν στρώσεις!
Σρεκ: Δε με νοιάζει τι είναι δημοφιλή! Τα Ογκρ δεν είναι σαν κέικ.
Γάιδαρος: Ξέρεις τι αρέσεις σε ΟΛΟΥΣ; Παρφέ! Αν συναντήσεις κάποιον, πες του “πάμε για παρφέ” και δεν υπάρχει περίπτωση να σου πει, “αποκλείεται, δε μου αρέσει το παρφέ”. Το παρφέ είναι πεντανόστιμο!
Σρεκ: Όχι! Στενοκέφαλε, ενοχλητικέ, μινιατούρα τέρατος! Τα Ογκρ είναι σαν κρεμμύδια! Τέλος! Άντε γεια! Τα λέμε.
Γάιδαρος: Το παρφέ πρέπει να είναι το πιο νόστιμο πράγμα στον πλανήτη!

Ατάκα από την ταινία Σρεκ – Shrek

Σρεκ: Μη μου πεις ότι φοβάσαι τα ύψη;
Γάιδαρος: Όχι, απλά δεν νιώθω άνετα όταν βρίσκομαι σε μια ετοιμόρροπη γέφυρα πάνω από καυτή λάβα!

Ατάκα από την ταινία Σρεκ – Shrek

Γάιδαρος: Γεια σου Πριγκίπισσα!
Πριγκίπισσα Φιόνα: Μιλάει!
Σρεκ: Ναι, το δύσκολο είναι να τον κάνεις να σταματήσει!

Παραλειπόμενα (Trivial) από την ταινία Σρεκ – Shrek

  • Μόνο η Φιόνα και ο Γάιδαρος λένε τον Σρεκ με το όνομά του.
  • Ο Eddie Murphy δηλώνει ότι το Σρεκ είναι μια από τις καλύτερες δουλειές του.
  • Πριν κυκλοφορήσει η ταινία, έγινε μια προβολή αποκλειστικά για τους δικηγόρους της DreamWork, επειδή υπήρχαν ανησυχίες ότι η Disney θα έκανε αγωγή για τη σάτιρα προς τις ταινίες της.

Σρεκ – Shrek – Trailer

Συντελεστές

Σενάριο

Ted Elliott

Σκηνοθεσία

Andrew Adamson, Vicky Jenson

Ηθοποιοί

Mike Myers – Shrek
Eddie Murphy – Donkey
Cameron Diaz – Princess Fiona
John Lithgow – Lord Farquaad
Vincent Cassel – Monsieur Hood
Peter Dennis – Ogre Hunter
Clive Pearse – Ogre Hunter
Jim Cummings – Captain of Guards
Bobby Block – Baby Bear
Chris Miller – Geppetto / Magic Mirror
Cody Cameron – Pinocchio / Three Pigs
Kathleen Freeman – Old Woman
Michael Galasso – Peter Pan
Christopher Knights – Blind Mouse / Thelonious
Simon J. Smith – Blind Mouse
Conrad Vernon – Gingerbread Man
Jacquie Barnbrook – Wrestling Fan
Guillaume Aretos – Merry Man
John Bisom – Merry Man
Matthew Gonder – Merry Man
Calvin Remsberg – Merry Man
Jean-Paul Vignon – Merry Man
Val Bettin – Bishop

Α.Α.

Σχετικά άρθρα