Star Trek Into Darkness – 2013

Star Trek Into Darkness – 2013

Star Trek Into Darkness – 2013

Ο Κερκ, ο Σποκ και τα υπόλοιπα μέλη του Έντερπραϊς, βρίσκονται αντιμέτωποι με τους Κλίνγκον και τον Khan στη νέα τους περιπέτεια.

Star Trek Into Darkness 2013 posterΔιάρκεια:
132 λεπτά

Υπόθεση

Βρισκόμαστε στο έτος 2259. Το Έντερπραϊς μελετά τους πρωτόγονους κατοίκους του πλανήτη Nibiru. Ο Σποκ (Zachary Quinto), προσπαθώντας να τους προστατέψει από ένα ενεργό ηφαίστειο, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του. Τότε, ο Κάπταιν Κερκ (Chris Pine) τον σώζει, όμως παραβιάζει την Πρωταρχική Οδηγία: οι ιθαγενείς δεν έπρεπε να δουν το διαστημόπλοιο ή κάποιο μέλος του πληρώματος, για να μην επηρεαστεί ο πολιτισμός τους. Για αυτό το λόγο ο Ναύαρχος Μάρκους (Peter Weller) καθαιρεί τον Κερκ και δίνει το Έντερπραϊς στον Ναύαρχο Πάικ (Bruce Greenwood).

Παράλληλα βλέπουμε τις κινήσεις του John Harrison (Benedict Cumberbatch), ενός πρώην αξιωματικού του Αστροστόλου. Ο Harrison προκαλεί έκρηξη στη βάση που διατηρεί ο Αστροστόλος στο Λονδίνο. Όταν τα ανώτερα στελέχη, ανάμεσά τους και οι Ναύαρχοι Μάρκους και Πάικ, συνεδριάζουν για την έκρηξη, ο Harrison επιτίθεται ξανά, αυτή τη φορά με ένα μικρό αεροσκάφος, και σκοτώνει τους περισσότερους αξιωματικούς. Ο Κάπταιν Κερκ καταρρίπτει το σκάφος του Harrison, αλλά εκείνος προλαβαίνει να ξεφύγει, χρησιμοποιώντας μία φορητή συσκευή διακτινισμού. Ο προορισμός του; Ο Κρόνος (Qo’noS / Kronos), ο πλανήτης που ζουν οι Κλίνγκον.

Ο Ναύαρχος Μάρκους καλεί τον Κερκ και του αναθέτει να σκοτώσει τον Harrison. Εξοπλίζει το Έντερπραϊς με 72 τορπίλες φωτονίων και του εφιστά την προσοχή: αν γίνουν αντιληπτοί, η Αυτοκρατορία των Κλίνγκον θα τους κηρύξει τον πόλεμο. Σκοπεύουν λοιπόν να βομβαρδίσει την περιοχή που βρίσκεται ο Harrison με τορπίλες φωτονίων, επειδή αυτές δεν μπορούν να ανιχνευθούν.

Star Trek Into Darkness 2013  USS EnterpriseΦτάνοντας στον Κρόνο, ο κινητήρας Δίνης παθαίνει βλάβη. Δεν αργούν να ανακαλύψουν ότι κάποιος τον είχε σαμποτάρει. Στο μεταξύ ο Σποκ έχει καταφέρει να πείσει τον Κερκ ότι η αποστολή είναι ανήθικη. Το νέο τους σχέδιο είναι να συλλάβουν τον Harrison χωρίς να χρησιμοποιήσουν τις τορπίλες. Όμως, η μικρή ομάδα του Κερκ πέφτει σε περίπολο των Κλίνγκον και συλλαμβάνονται. Τότε εμφανίζεται ο Harrison που – πρακτικά μόνος του – εξολοθρεύει όλους τους Κλίνγκον! Το πραγματικό του όνομα είναι Khan Noonien Singh και είναι ένας γενετικά τροποποιημένος υπεράνθρωπος. Ήταν σε βαθύ ύπνο (κρυογονική στάση) για 300 χρόνια. Η αιτία; Αυτός και οι υπεράνθρωποι σύντροφοί του είχαν προσπαθήσει να εξοντώσουν όλους τους κατοίκους του πλανήτη Γη.

Ποιος τον ξύπνησε και πού θα τον χρησιμοποιήσει; Είναι ο ίδιος που διέταξε το σαμποτάζ του κινητήρα του Έντερπραϊς; Τι γυρεύουν οι “κοιμισμένοι” σύντροφοι του Khan κρυμμένοι μέσα στις 72 τορπίλες φωτονίων; Αυτά τα ερωτήματα βασανίζουν το μυαλό των πρωταγωνιστών, μέχρι που εμφανίζεται στη περιοχή ένα επιθετικό πλοίο του Αστροστόλου. Το USS Vengeance! Ένα πολεμικό σκάφος με διπλάσιο μέγεθος από το USS Enterprise, σχεδιασμένο έτσι ώστε να μπορεί να κυβερνηθεί από ένα μόνο άτομο αν χρειαστεί. Είναι ο Ναύαρχος Μάρκους που απαιτεί να του παραδώσουν άμεσα τον Khaan, αλλιώς θα καταστρέψει το Έντερπραϊς.

Κριτική και εντυπώσεις

Το Έντερπραΐς έχει το δικό του “ρόλο” στο Star Trek και δεν είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε να έχει χτυπηθεί άσχημα. Σε κάποιες ταινίες μάλιστα έχει σχεδόν καταστραφεί. Κεντρικό θέμα της ταινία “Star Trek Into Darkness” είναι η αντιπαράθεση Kirk και Khan και η προσπάθεια που κάνει ο καθένας τους για να σώσει τους συντρόφους του. Εκτός από τον ίδιο στόχο, οι δυο τους έχουν και δύο κοινά χαρακτηριστικά: είναι εξαιρετικά ικανοί και παραπάνω από όσο θα έπρεπε υπερόπτες. Πολλά στοιχεία από τις παλαιότερες ταινίες, ακόμη και γραμμές διαλόγου από το “Star Trek II: The Wrath of Khan”, έχουν βρει την θέση τους στη νέα ταινία. Το αποτέλεσμα είναι μάλλον καλό παρά μέτριο, υπάρχουν όμως στιγμές που αναρωτιέσαι “πού το πάει;” Και η κλασσική ατάκα του Star Trek ότι το πλήρωμά του θέλει “να φτάσει με θάρρος, εκεί που κανείς δεν έχει φτάσει ποτέ”, δυστυχώς δεν ταιριάζει σαν απάντηση. Κάπου τον έχασαν το δρόμο τους οι σεναριογράφοι, και δύσκολα θα δεις το “Into Darkness” πολλές φορές. Σίγουρα όμως θα το δεις μία, Star Trek είναι αυτό 😉

Ο Zachary Quinto συνεχίζει να είναι ένας καλός Σποκ κι ας προσεγγίζει τον χαρακτήρα αρκετά διαφορετικά από ότι ο Nimoy. H Zoë Saldana είναι μια γοητευτική Ουχούρα και ο Simon Pegg καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις. Στους δυο πρωταγωνιστικούς ρόλους βλέπουμε τον Benedict Cumberbatch και τον Chris Pine να δίνουν πολύ καλές ερμηνείες. Δυνατός ήταν και ο – πάλαι ποτέ RobocopPeter Weller.

Η ταινία “Star Trek Into Darkness” είναι η 12η κινηματογραφική μεταφορά του Star Trek. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε στις 11 Ιουλίου 2013 σε διανομή UIP. Δείτε την αν θέλετε μία ταινία επιστημονικής φαντασίας με εντυπωσιακά εφέ και χαρακτήρες που γνωρίζετε από παλιά 😉

Star Trek Into Darkness – Trailer (Greek subs)

Συντελεστές

Σενάριο

Roberto Orci, Alex Kurtzman, Damon Lindelof

Σκηνοθεσία

J.J. Abrams

Ηθοποιοί

Chris Pine – Kirk
Zachary Quinto – Spock
Zoe Saldana – Uhura (as Zoë Saldana)
Karl Urban – Bones
Simon Pegg – Scotty
John Cho – Sulu
Benedict Cumberbatch – John Harrison / Khan
Anton Yelchin – Chekov
Bruce Greenwood – Pike
Peter Weller – Marcus
Alice Eve – Carol
Noel Clarke – Thomas Harewood
Nazneen Contractor – Rima Harewood
Amanda Foreman – Ensign Brackett
Jay Scully – Lieutenant Chapin
Jonathan Dixon – Ensign Froman (as Jonathan H. Dixon)
Aisha Hinds – Navigation Officer Darwin
Joseph Gatt – Science Officer 0718
Jeremy Raymond – Lead Nibiran
Tony Guma – Nibiran
Kimberly Arland – Madeline (as Kimberly Broumand)
Sean Blakemore – Klingon
Nick Tarabay – Klingon (as Nick E. Tarabay)
Beau Billingslea – Captain Abbot
Deep Roy – Keenser
Anjini Taneja Azhar – Lucille Harewood
Jack Laufer – Doctor
Katie Cockrell – Girl
Kellie Cockrell – Girl
Jason Matthew Smith – Cupcake
Chris Hemsworth – George Kirk
Jennifer Morrison – Winona Kirk
Seth Ayott – U.S.S. Enterprise Shuttle Ensign
Marco Sanchez – Torpedo Security
Lee Reherman – Uniformed Mercenary
Scott Lawrence – U.S.S. Vengeance Officer
Usman Ally – U.S.S. Vengeance Officer
Nolan North – U.S.S. Vengeance Bridge Officer
James Hiroyuki Liao – U.S.S. Vengeance Bridge Officer
Rob Moran – U.S.S. Vengeance Ensign
Berit Francis – Starfleet Admiral
Akiva Goldsman – Starfleet Admiral
Benjamin P. Binswanger – Starfleet Admiral
Christopher Doohan – Transport Officer
Andy Demetrio – U.S.S. Enterprise Bridge Crew
Gianna Simone – U.S.S. Enterprise Bridge Crew
Rene Rosado – U.S.S. Enterprise Bridge Crew
Jacqueline King – U.S.S. Enterprise Bridge Crew
James L. Tran – U.S.S. Enterprise Bridge Crew (as Long Tran)
Ningning Deng – U.S.S. Enterprise Bridge Crew
Jodi Johnston – U.S.S. Enterprise Bridge Crew
Heather C. Harris – Lady V (as Colleen Harris)
Jeff Chase – U.S.S. Enterprise Security (as Jeffrey Chase)
Moni Akiwowo – U.S.S. Enterprise Nurse (as Monisola Akiwowo)
Paul K. Daniel – Shuttle Pilot
Ser’Darius Blain – U.S.S. Enterprise Red Shirt (as Ser’ Darius Blain)
Heather Langenkamp – Moto
David C. Waite – U.S.S. Enterprise Crew
Melissa Paulo – Bar Girl
Cynthia Addai-Robinson – San Francisco Woman
Drew Grey – San Francisco Bar Patron
Douglas Weng – U.S.S. Vengeance Security

Α.Α.

Σχετικά άρθρα