Η κλέφτρα των βιβλίων – The book thief – 2013

Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Markus Zusak, η «The book thief» είναι ένας κινηματογραφικός ύμνος κατά του φασισμού και του πολέμου! Ένα διαμάντι της έβδομης τέχνης που υμνεί την αξία της φιλίας και της αλληλεγγύης.

Γράφει:
Η κλέφτρα των βιβλίων – The book thief – 2013
Tags

131 λεπτά

Υπόθεση

Η μικρή Liesel (Sophie Nélisse) δίνεται για υιοθεσία σε ένα ζευγάρι που ζει σε μια μικρή πόλη της Γερμανίας. Βρισκόμαστε στα 1938. Θετοί γονείς της μικρής είναι ο Hans (Geoffrey Rush) και η Rosa (Emily Watson). Εκείνος είναι ευγενικός και τρυφερός από την πρώτη στιγμή ενώ η Rosa είναι σκληρή όχι λόγω χαρακτήρα -αποδεικνύεται ψυχούλα τελικά- αλλά λόγω των περιστάσεων που πρέπει καθημερινά να αντιμετωπίζει. Η μικρή με την πολύτιμη βοήθεια του Hans μαθαίνει ανάγνωση και ανακαλύπτει τον μαγικό κόσμο των βιβλίων, σε εποχές που… τα βιβλία καίγονται στις πλατείες από τους “λεβέντες” του Χίτλερ! Ευτυχώς για την μικρή Liesel η γυναίκα του δημάρχου της πόλης, της επιτρέπει να χρησιμοποιεί την βιβλιοθήκη της κρυφά όμως από τον σύζυγο της. Όταν εκείνος το μαθαίνει, κλείνει απότομα αυτό το παράθυρο προς τον κόσμο της γνώσης. Εντωμεταξύ στο υπόγειο του σπιτιού της μικρής μας ηρωίδας φιλοξενείται – κρύβεται ένας Εβραίος, γιος του ανθρώπου που έσωσε την ζωή του Hans στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Όταν ο Max (Ben Schnetzer), έτσι λέγεται ο κρυμμένος, αρρωσταίνει και κινδυνεύει να πεθάνει, η Liesel δανείζεται -χωρίς να ενημερώσει κανέναν- βιβλία από το σπίτι του Δημάρχου και τα διαβάζει στον Max κρατώντας του συντροφιά. Έτσι γίνεται μια “Κλέφτρα Βιβλίων”, για καλό σκοπό, που επιστρέφει τα κλοπιμαία αμέσως μετά την ανάγνωση τους. Ο πόλεμος όμως προχωρά, αλέθει ζωές και ψυχές και… κάποια στιγμή, φτάνει και στη γειτονιά της Liesel… στο φτωχικό σπίτι που βρήκε αγάπη, φροντίδα και γνώση… και τα καταστρέφει όλα!

Κριτική και εντυπώσεις

Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Markus Zusak, η «The book thief» είναι ένας κινηματογραφικός ύμνος κατά του φασισμού και του πολέμου! Ένα διαμάντι της έβδομης τέχνης που υμνεί την αξία της φιλίας και της αλληλεγγύης. Συγκλονίζει από τα πρώτα της λεπτά, κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο σε όλη της την διάρκεια και όσο για το τελευταίο μισάωρο… ετοιμάστε χαρτομάντιλα, γιατί οι δακρυγόνοι αδένες σας θα δουλέψουν υπερωρίες! Είναι μια από τις καλύτερες ταινίες που έχω δει ποτέ και γιαυτό, ένα έχω να σας πω… δείτε την το συντομότερο δυνατόν! Είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ!

The book thief – Η κλέφτρα των βιβλίων – Trailer

Συντελεστές

Σενάριο

Michael Petroni

Σκηνοθεσία

Brian Percival

Ηθοποιοί

Roger Allam – Αφηγητής / Death (φωνή)
Sophie Nélisse – Liesel Meminger
Heike Makatsch – Liesel’s Mother
Julian Lehmann – Liesel’s Brother
Kirsten Block – Frau Heinrich
Geoffrey Rush – Hans Hubermann
Emily Watson – Rosa Hubermann
Nico Liersch – Rudy Steiner
Ben Schnetzer – Max Vandenburg

Παραγωγή και Διανομή
Fox 2000 Pictures
Sunswept Entertainment
Studio Babelsberg
Odeon

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα