Ο Πλανήτης των Πιθήκων: η Αυγή - Dawn of the Planet of the Apes - 2014 .: Cinema .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Ο Πλανήτης των Πιθήκων: η Αυγή – Dawn of the Planet of the Apes – 2014

Η συνέχεια του Πλανήτη των Πιθήκων έχει καταπληκτικά εφέ και είναι γεμάτη δράση. Απολαύστε την!

Γράφει:
Ο Πλανήτης των Πιθήκων: η Αυγή - Dawn of the Planet of the Apes - 2014

Πλανήτης των Πιθήκων: η ΑυγήΔιάρκεια:
130 λεπτά

Υπόθεση

Ο ιός που ξεπήδησε μέσα από τα εργαστήρια της Gen Sys, εξελίχθηκε σε πανδημία εξολοθρεύοντας το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της γης. Η τεχνολογία έχει σβήσει και η φύση ανακαταλαμβάνει όλο και περισσότερο τις πόλεις των ανθρώπων. Οι ελάχιστοι άνθρωποι που έχουν επιζήσει από τον ιό και τις πολεμικές συγκρούσεις, οργανώθηκαν σε μικρές κοινότητες και προσπαθούν να επιβιώσουν.

Μία τέτοια κοινότητα ανθρώπων βρίσκεται και στα ερείπια του San Fransicso. Αρχηγός τους είναι ο Dreyfus (Gary Oldman) και μια δεύτερη ηγετική φιγούρα είναι ο Malcolm (Jason Clarke). Για να αυξήσουν τις πιθανότητες για επιβίωση και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους, οργανώνουν μια ομάδα με επικεφαλής τον Malcolm, που σκοπό της έχει να επιδιορθώσει το υδροηλεκτρικό φράγμα λίγο έξω από την πόλη. Καθώς προχωρούν στο δάσος, συναντιούνται με τους πιθήκους. Επικεφαλής των πιθήκων είναι ο Caesar, ο ευφυέστατος πίθηκος που γνωρίσαμε στην πρώτη ταινία, ο οποίος δεν επιτρέπει στους συντρόφους του να κάνουν κακό στους ανθρώπους. Όταν οι άνθρωποι φεύγουν πανικόβλητοι, λέει στον Koba να τους παρακολουθήσει.

Οι πίθηκοι έχουν εξελιχθεί πολύ. Στο τέλος της ταινίας Πλανήτης των Πιθήκων: η Εξέγερση, τους είδαμε να καταφεύγουν στο δάσος Muir έξω από την πόλη του San Fransisco. Τώρα, ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί κατακόρυφα και υπό τις εντολές του Caesar έχουν αναπτύξει τη δική τους οργανωμένη κοινότητα. Τους βλέπουμε να κυνηγούν ελάφια για τροφή. Έχουν εκπαιδευτικό σύστημα, με τον ουρακοτάγκο Maurice να διδάσκει στα παιδιά ηθικές αξίες, τη νοηματική γλώσσα αλλά και γραφή στη γλώσσα των ανθρώπων. O Caesar από την πλευρά του δεν είναι μόνο ηγέτης, αλλά έγινε και πατέρας. Η Cornelia του χάρισε δυο γιους.

before the dawn of the apesΜετά την απρόσμενη, αλλά αναμενόμενη, συνάντηση ανθρώπων και πιθήκων, φόβος και έντονα συναισθήματα επικρατούν στις δυο κοινότητες. Ο Dreyfus θεωρεί τους πιθήκους απειλή και στη συνέλευση προσπαθεί να ξεσηκώσει τους ανθρώπους εναντίον τους. Δεν είναι έτοιμος όμως να ξεκινήσει πόλεμο. Δέχεται λοιπόν την πρόταση του Malcolm, να διαπραγματευτεί με τους πιθήκους για να τους επιτρέψουν να λειτουργήσουν τον υδροηλεκτρικό σταθμό και του δίνει τρεις μέρες προθεσμία για ειρηνική λύση. Στην αντίπερα όχθη, πολλοί πίθηκοι τάσσονται υπέρ της επίθεσης, μα ο Caesar καταφέρνει για άλλη μια φορά να κατευνάσει τα πνεύματα. “Με τον πόλεμο θα υποφέρουμε κι εμείς, θα χάσουμε το σπίτι μας και την οικογένειά μας”, τους λέει.

Ο Koba δηλώνει πιστός στον Caesar, αν και διαφωνεί με την απόφαση. Τα πειράματα και τα βασανιστήρια που υπέστη στα χέρια των επιστημόνων της Gen Sys έχουν γεμίσει την καρδιά του με μίσος. Θέλει να αφανίσει τους ανθρώπους και για να το πετύχει, θα στραφεί ακόμη και ενάντια στους δικούς του. Ακόμη και ενάντια στον Caesar, κι ας είναι αυτός που τον είχε σώσει από τα εργαστήρια.

Οι άνθρωποι έχουν όπλα, τουφέκια και καραμπίνες. Οι πίθηκοι έχουν από την φύση τους πολύ μεγαλύτερη δύναμη, υπερτερούν αριθμητικά και τα όπλα τους, προς το παρόν, είναι δόρατα και σπαθιά. Έξυπνα άτομα υπάρχουν και στις δυο πλευρές, όπως υπάρχουν και πολεμοχαρείς. Θα μπορέσουν, άνθρωποι και πίθηκοι, να ζήσουν ειρηνικά; Ή μήπως, με σκοπό την εξόντωση του αντιπάλου και την απόλυτη επικράτηση, θα ριχτούν σε μια μάχη μέχρις εσχάτων που θα είναι καταστροφική για όλους;

Κριτική και εντυπώσεις

Serkis and CaesarΟ Rick Jaffa και η Amanda Silver, ζευγάρι στη ζωή και συνεργάτες στο σενάριο για τον Πλανήτη των Πιθήκων: η Εξέγερση, υπογράφουν το σενάριο και για την ταινία Πλανήτης των Πιθήκων: η Αυγή, μαζί με τον Mark Bomback που τον ξεχωρίσαμε ως σεναριογράφο στις ταινίες Die Hard 4.0, Wolverine, το remake του Total Recall, Unstoppable, Godsend κ.ά. Ο Andy Serkis και η εταιρεία του Imaginarium Studios είναι υπεύθυνοι για τα Εφέ στον τομέα του Performance Capture και τα κατάφεραν φανταστικά! Η Weta Digital και το πρόγραμμα Massive είναι πίσω από τα οπτικά εφέ και τη ψηφιακή δημιουργία του κοπαδιού ελαφιών, της αρκούδας και άλλων εικονικών ζώων. Όσο για τον σκηνοθέτη Matt Reeves πρέπει να σας πούμε ότι έχει υπογράψει και για την επόμενη ταινία του Πλανήτη των Πιθήκων, που έχει ανακοινωθεί ότι θα κυκλοφορήσει το 2016. Το έπος του Πλανήτη των Πιθήκων ξεκινάει!

Ατάκα από την ταινία Ο Πλανήτης των Πιθήκων: η Αυγή – 2014

Ellie: Ήταν ένας ιός που φτιάχτηκε από επιστήμονες στο εργαστήριο. Είναι δυνατόν να λες ότι φταίνε οι πίθηκοι;
Carver: Ποιος άλλος μπορεί να φταίει; Ήταν ο ιός των πιθήκων. Σκότωσαν ήδη τον μισό πλανήτη.

Ατάκα από την ταινία Ο Πλανήτης των Πιθήκων: η Αυγή – 2014

Foster: Ξέρετε τι είναι τρομαχτικό; Οι Πίθηκοι δε χρειάζονται ούτε ηλεκτρισμό, ούτε φώτα, ούτε θέρμανση. Αυτό είναι το πλεονέκτημά τους. Αυτό τους κάνει πιο δυνατούς.

Ο Πλανήτης των Πιθήκων: η Αυγή – Dawn of the Planet of the Apes – Trailer (Greek subs)

https://www.youtube.com/watch?v=toCI3TcMJjA

Συντελεστές

Σενάριο

Mark Bomback, Rick Jaffa, Amanda Silver

Σκηνοθεσία

Matt Reeves

Ηθοποιοί

Andy Serkis – Caesar
Jason Clarke – Malcolm
Gary Oldman – Dreyfus
Keri Russell – Ellie
Toby Kebbell – Koba
Kodi Smit-McPhee – Alexander
Kirk Acevedo – Carver
Nick Thurston – Blue Eyes
Terry Notary – Rocket
Karin Konoval – Maurice
Judy Greer – Cornelia
Jon Eyez – Foster
Enrique Murciano – Kemp
Larramie Doc Shaw – Ash
Lee Ross – Grey

Παραγωγή και Διανομή

Chernin Entertainment
Twentieth Century Fox
Odeon

Official Site
Για να δείτε το επίσημο σάητ της ταινίας Πλανήτης των Πιθήκων: η Αυγή κάντε κλικ εδώ!

Για να μάθετε περισσότερα για τον φανταστικό Ιό των Πιθήκων που αναφέρετε στην ταινία, κάντε κλικ εδώ!

Α.Α.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.