Ο Πληροφοριοδότης - The Departed - 2006 .: Cinema .: Ματιά
 

Ο Πληροφοριοδότης – The Departed – 2006

Αστυνομικοί και Μαφιόζοι σε μια “παρτίδα σκάκι” με τελικό στόχο την πλήρη εξόντωση του αντιπάλου.

Γράφει:
Ο Πληροφοριοδότης – The Departed – 2006

the departed 2006Διάρκεια:
151 λεπτά

Υπόθεση

Ο Frank Costello (Jack Nicholson) είναι ένα από τα μεγάλα κεφάλια της Ιρλανδικής Μαφίας στη Νότια Βοστώνη. Παλιοχαρακτήρας, που είναι μέσα σε όλα: εκβιασμούς, ναρκωτικά, ξυλοδαρμούς, “προστασία”, δολοφονίες. Σε κάποια χρονική στιγμή η Μαφία συλλαμβάνει ένα πανέξυπνο σχέδιο. Νέοι, ιρλανδικής καταγωγής, θα καταταγούν στην Αστυνομία. Καθώς περνούν τα χρόνια, θα ανέρχονται στην ιεραρχία, μέχρι που τα πιόνια της Μαφίας να βρεθούν σε καίρια σημεία της Αστυνομίας. Ένας από αυτούς τους νέους είναι και ο Colin Sullivan (Mat Damon), προστατευόμενος του Frank και ανερχόμενο αστέρι στην Πολιτειακή Αστυνομία της Μασαχουσέτης. Ο Ellerby (Alec Baldwin), προϊστάμενος του Sullivan στην Μονάδα Ειδικών Ερευνών, εμπιστεύεται απόλυτα τον νεαρό αστυνομικό, που συχνά σώζει τον Frank Costello από τη σύλληψη, με τις πληροφορίες που του δίνει.

Όμως και η Αστυνομία έχει τον δικό της πληροφοριοδότη, που έχει καταφέρει να εισχωρήσει στο οργανωμένο έγκλημα. Ο νεαρός Billy Costigan (Leonardo DiCaprio), αν και είναι έντιμος ο ίδιος, έχει πολλούς συγγενείς στη Μαφία. Λίγο πριν αποφοιτήσει από την Αστυνομική Ακαδημία, τον πλησιάζουν ο Captain Queenan (Sheen) και ο Staff Sergeant Dignam (Wahlberg). Τον απειλούν, προσπαθούν να τον εκφοβίσουν, τον βρίζουν, και του ζητάνε να παραιτηθεί επειδή δεν αξίζει να γίνει αστυνομικός με τους συγγενείς που έχει. Αυτός όμως τους αντιμετωπίζει με θάρρος. Τότε του προτείνουν την εξής εναλλακτική λύση: να παραιτηθεί από την Ακαδημία, να κάνει φυλακή για ξυλοδαρμό και όταν βγει από την φυλακή να διεισδύσει στη συμμορία του Frank Costello. Όταν, με τη σύλληψη του Costello, ολοκληρωθεί η αποστολή, ο Costigan θα πάρει ένα χρηματικό μπόνους και θα μπορεί να συνεχίσει την καριέρα του ως αστυνομικός.

  Νύφες - Brides - 2004

Ο Costigan καταλαβαίνει ότι η Αστυνομία δεν έχει καταφέρει τίποτα ουσιαστικό κατά του Costello και έτσι δέχεται. Όταν βγαίνει από την φυλακή, συναντιέται με ένα ξάδερφό του που κάνει εμπόριο ναρκωτικών και ξεκινάει έτσι τα βήματά του στα σκοτεινά μονοπάτια του υποκόσμου. Λίγες μέρες αργότερα, βλέπει δύο Ιταλούς Μαφιόζους να εκβιάζουν ένα μαγαζάτορα να τους πληρώσει “προστασία” και τους ξυλοκοπεί. Ο French (Ray Winstone), παλιός στο κουρμπέτι και πρωτοπαλίκαρο του Castello, βρίσκει τον Costigan και τον πηγαίνει “σηκωτό” για να τον παρουσιάσει στο αφεντικό του. Αφού τις φάει για τα καλά από τον Costello, ο Costigan περνάει τον έλεγχο και είναι πλέον ένας από τους άντρες που εμπιστεύεται το μεγάλο κεφάλι της Ιρλανδικής Μαφίας. Οι μαφιόζοι και οι υψηλόβαθμοι αστυνομικοί προσπαθούν να νικήσουν ο ένας τον άλλο, χρησιμοποιώντας τους νεότερους σαν πιόνια στο σκάκι. Ένα από τα πιόνια, ο Sullivan, φαίνεται να έχει πολλές φιλοδοξίες και καθόλου δισταγμούς. Σύντομα, οι μεγάλοι παίχτες αντιλαμβάνονται ότι έχουν κάποιον που δουλεύει για τον αντίπαλο μέσα στο στρατόπεδό τους. Άραγε θα καταφέρει η Αστυνομία ή η Μαφία να εντοπίσει τον πληροφοριοδότη του αντιπάλου;

Κριτική και εντυπώσεις

Ο Martin Scorsese κάνει ξανά μια ταινία για την αιώνια πάλη του καλού και του κακού. Τα καταφέρνει πολύ καλά, χρησιμοποιώντας το αγαπημένο του θέμα – νόμος και οργανωμένο έγκλημα. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει από άλλους μεγάλους σκηνοθέτες της γενιάς του όπως ο Spielberg, είναι ότι o Scorsese δεν επαναπαύθηκε στις δάφνες του, ούτε κρύφθηκε στην ασφαλή θέση του παραγωγού ταινιών, αλλά συνεχίζει να δοκιμάζει τα όριά του ως σκηνοθέτης. Μπράβο του και για την επιλογή και για το αποτέλεσμα!

  Η Αρπαγή - Taken - 2008

Το πολύ ωραίο σενάριο, που διασκευάζει ο William Monahan, βασίζεται στην ταινία “Ο Άνθρωπος του Νόμου” (“Infernal Affairs” – 2002) των Alan Mak και Felix Chong, παραγωγής Hong Kong. “Ο Πληροφοριοδότης“, πατώντας πάνω σε αυτή την πολύ δυνατή βάση, καταφέρνει να φτάσει ψηλά. Είναι ένα αστυνομικό θρίλερ, γεμάτο ανατροπές, με καλογραμμένους χαρακτήρες που παρουσιάζονται και συγκρούονται στην οθόνη μας. Ο Jack Nicholson είναι απίστευτος όπως πάντα κι ακολουθούν με τις ερμηνείες τους ο καταπληκτικός Martin Sheen και ο Alec Baldwin. Από τους νεότερους ξεχωρίζει ο Leonardo DiCaprio – που προσπαθεί με επιμονή για να το καταφέρει καλά – και ο Matt Damon που είναι ένα φυσικό ταλέντο. Ο Mark Wahlberg έχει ένα ρόλο κλειδί, μα όπως τις περισσότερες φορές δυσκολεύεται κάπου να μας πείσει – δε ζει το ρόλο του. Δε μπορεί να πει κανείς το ίδιο για την Vera Farmiga, που ερμηνεύει πολύ καλά το ρόλο της ψυχιάτρου Madolyn Madden.

“Ο Πληροφοριοδότης” είναι ένα αστυνομικό θρίλερ, που όχι απλά αξίζει να το δείτε, μα σίγουρα θα το απολαύσετε!

Ο Πληροφοριοδότης – The Departed – Trailer (Greek subs)

http://www.youtube.com/watch?v=Xk7Lwd_F7n8

Συντελεστές

Σενάριο

William Monahan, Alan Mak, Felix Chong

Σκηνοθεσία

Martin Scorsese

ο πληροφοριοδότης the departed 2006

Ηθοποιοί

Leonardo DiCaprio – Billy Costigan
Matt Damon – Colin Sullivan
Jack Nicholson – Frank Costello
Mark Wahlberg – Dignam
Martin Sheen – Oliver Queenan
Ray Winstone – Mr. French
Vera Farmiga – Madolyn Madden
Anthony Anderson – Trooper Brown
Alec Baldwin – Ellerby
Kevin Corrigan – Cousin Sean
James Badge Dale – Trooper Barrigan
David O’Hara – Fitzy (ως David Patrick O’Hara)
Mark Rolston – Delahunt
Robert Wahlberg – Lazio – FBI
Kristen Dalton – Gwen
Thomas B. Duffy – Governor
J.C. MacKenzie – Realtor
Mary Klug – Billy’s Aunt
Peg Holzemer – Mrs. Kennefick (ως Peg Saurman Holzemer)
Robert ‘Toshi’ Kar Yuen Chan – Triad Boss (ως Robert Chan)
Gurdeep Singh – Pakistani Proprietor
Armen Garo – Providence Gangster #1
John Cenatiempo – Providence Gangster #2
Joseph Riccobene – Kneecapped Bankrobber
Billy Smith – Detective #1 Tailing Queenan
Lyman Chen – Translator
Kevin P. McCarthy – Detective #1 – Colin’s Unit
Chris Fischer – Detective #2 – Colin’s Unit
Brian Smyj – Man Glassed in Bar
William Severs – ηλικιωμένος ιερέας
Larry Mitchell – νέος ιερέας
Tracey Paleo – Darlene the Secretary
Dorothy Lyman – γυναίκα στο Μπαρ
Conor Donovan – νεαρός Colin
Amanda Lynch – Carmen
Sallie Toussaint – γυναίκα στην Όπερα
Nellie Sciutto – Γραμματέας του Queenan

  Game of Thrones: High Sparrow - Season 5 / Episode 3 - 2015

Παραγωγή και Διανομή

Warner Bros
Plan B Entertainment
Initial Entertainment Group (IEG)
Village Films

Α.Α.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.