Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης

Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, παρουσίασε απόψε στους Πρωταγωνιστές στο Mega Channel, άλλο ένα καταπληκτικό ρεπορτάζ. Το σημερινό θέμα ήταν οι τυφλοί συνάνθρωποί μας. Πραγματικά, για άλλη μια φορά ο Σταύρος Θεοδωράκης, μας έδωσε μια άλλη ματιά για ανθρώπους, πράγματα και καταστάσεις που είναι δίπλα μας, ζουν ανάμεσά μας, αλλά τους αγνοούμε. Δεν πρέπει να είναι όμως έτσι. Και ο Σταύρος Θεοδωράκης προσπαθεί από το “μετερίζι” του να κάνει κάτι για να αλλάξει την κατάσταση, να ταράξει τα νερά και να βάλει το μυαλό του κάθε τηλεθεατή να σκεφτεί, να ξεκουνήσει. Μάλιστα τολμώ να τον χαρακτηρίσω ως ένα απ’ τους τελευταίους ενεργούς δημοσιογράφους στην τηλεόραση που στ’ αλήθεια παράγουν δημοσιογραφικό έργο αλλά και πολιτισμό.

Δυστυχώς όμως, αυτές οι γραμμές δεν γράφονται για να πω λίγα λόγια για όσα είδα για τους συνανθρώπους μας που δεν μπορούν να δουν. Για τη ζωή τους, την καθημερινότητά τους, τις δυσκολίες, τις ιδιαίτερες ανάγκες τους λόγω της έλλειψης όρασης, και για τις προσπάθειές τους που είναι άξιες συγχαρητηρίων. Η αιτία ήταν η θερμή παράκληση των ανθρώπων που έχουν βρει αποκούμπι στη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης, να κάνει ο Σταύρος Θεοδωράκης κάτι για να μην κλείσει η Σχολή. Σοκαρίστηκα κι έπεσα απ’ τα σύννεφα. Έψαξα λίγο στο google για να διαβάσω στον Αγγελιοφόρο (15/5/2010) ότι υπάρχει έλλειμα 700.000 ευρώ, με τους εργαζόμενους απλήρωτους εδώ και 4 μήνες, το ΙΚΑ απλήρωτο, και προμηθευτές να έχουν λάβει πληρωμή τελευταία φορά το καλοκαίρι του 2009.

Αναφέρθηκε ακόμη στο τέλος της εκπομπής ότι η Υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά ενημέρωσε τους δημοσιογράφους των Πρωταγωνιστών ότι δε θα κλείσει η Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης κι ότι τη Δευτέρα θα σταλεί εισαγγελέας να ελέγξει τα οικονομικά της Σχολής. Το μόνο σχόλιο που θα κάνω αυτή τη στιγμή είναι ότι αν δεν έχουν εγκριθεί κονδύλια από τον Ιούνη του 2009, δεν είναι το πρόβλημα εντός της Σχολής Τυφλών και νομίζω ότι είναι αυτονόητο ότι ο έλεγχος πρέπει να γίνει και σε υψηλότερα επίπεδα.

Το θέμα όμως είναι η αδικία που υφίστανται αυτοί οι άνθρωποι. Σαν να μην τους φτάνει το πρόβλημά τους, να κλείσει κι η Σχολή Τυφλών. Μια Σχολή που τους βοηθάει να ζουν – όσο περισσότερο γίνεται – σαν τους υπόλοιπους ανθρώπους, μαθαίνοντάς τους δεξιότητες αλλά και λύσεις για τις καθημερινές τους δυσκολίες. Πέφτω απ’ τα σύννεφα συνειδητοποιώντας ότι το Κράτος μας αντί να βοηθάει τους αδύνατους, συντελεί – εσκεμμένα ή από αμέλεια – στην ηθική τους εξόντωση και στη ψυχολογική τους εξαθλίωση.

Κι αφού είμαι σοκαρισμένος από το παραπάνω γεγονός, βλέπω στις ειδήσεις του Mega μια επανάληψη του θεάτρου του παραλόγου για τις συντάξεις: φταίει-δεν φταίει ο υπουργός, φταίει-δεν φταίει η τρόικα, φταίει-δεν φταίει το ΔΝΤ, και ένας ανούσιος φαύλος κύκλος αποποίησης ευθυνών. Κι επειδή η ένταση των συναισθημάτων μου είναι τέτοια, δεύτερη φορά στο κείμενο θα κρατήσω κάποια σχόλια στη σκέψη μου μόνο. Αλλά η αδικία ενάντια στους αδύναμους, είτε είναι τυφλοί, είτε είναι ανήμποροι ηλικιωμένοι που θα μείνουν με μισή σύνταξη, είναι τεράστια και εξοργιστική.

Δε γίνεται να μην αφήνουν τίποτα όρθιο και εμείς να καθόμαστε.

Δε γίνεται να καταστρέφονται τα πάντα και να περνούν στα ψιλά γράμματα των ειδήσεων.

Δε γίνεται να επιτρέψουμε να έρθει αυτός ο “Χειμώνας”, για να βγάλουν κέρδος οι όποιοι άπληστοι, οι οποιουδήποτε είδους κερδοσκόποι, σβήνοντας την ανθρωπιά, την αξιοπρέπεια, και στο τέλος κάθε ίχνος ελευθερίας και πολιτισμού.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Α.Α.

Σχετικά άρθρα

No Responses

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Post comment