Το Θαύμα - The Miracle - Chudo - 2009 .: Πίστη .: Ματιά
 

Το Θαύμα – The Miracle – Chudo – 2009

Πρόκειται για μεταφορά στην μεγάλη οθόνη των αληθινών γεγονότων που έλαβαν χώρα το 1956 στη Ρωσία.

Γράφει: Matia Gr
Το Θαύμα – The Miracle – Chudo – 2009

Πρεμιέρα:
10 Οκτωβρίου 2009

Διάρκεια:
110 λεπτά

Υπόθεση:

Βρισκόμαστε στη Σαμάρα της Ρωσίας, το έτος 1956. Ένα από τα πιο φτωχικά σπιτικά της πόλης είναι αυτό που μένει η νεαρή Tatyana μαζί με τη μητέρα της. Η κοπέλα -ακολουθώντας το ρεύμα της εποχής- δηλώνει άθεη και υποχρεώνει τη μητέρα της να βγάλει τις εικόνες των Αγίων που είχε στο εικονοστάσι του σπιτιού τους· ντρεπόταν να τις βλέπουν οι επισκέπτες τους. Η μόνη εικόνα που -κατά παραχώρηση της μικρής και παράκλησης της μητέρας- έμεινε στην θέση της ήταν αυτή του Αγίου Νικολάου.

Σε ένα γλέντι με τους φίλους της, η Tatyana ξεκρεμά την θαυματουργή εικόνα του Αγίου Νικολάου και αρχίζει να χορεύει κρατώντας την αγκαλιά σαν να ήταν ο καβαλιέρος της. Τότε, η μη έχουσα φόβο θεού κοπέλα παγώνει… με την εικόνα σφιχτά κρατημένη πάνω της, μένει ακίνητη, όρθια, χωρίς να μπορεί να μιλήσει… σαν να ήταν σε κώμα, με τα μάτια ανοικτά!

Αρχικά προκαλείται αναστάτωση σε όλους τους οικείους της και όσο περνούν οι μέρες, με γρήγορους ρυθμούς, η ιστορία του ανεξήγητου φαινομένου εξαπλώνεται. Κανείς δεν μπορεί να την μετακινήσει, κανείς δεν μπορεί να πάρει την εικόνα από τα χέρια της. Οι χριστιανοί αρχίζουν να μιλούν για ένα Θαύμα. Το Καθεστώς όμως προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποσιωπήσει το γεγονός και να του δώσει κάθε άλλη εξήγηση, εκτός από την προφανή.

Όταν στον τόπο φτάνει η κεφαλή της χώρας ο Νικίτα Σεργκιέγιεβιτς Χρουστσόφ, διαισθανόμενος την απειλή που θα έχει μια αναθέρμανση της πίστης των Ρώσων πολιτών, πιέζει για μια άμεση λύση του “προβλήματος”. Και πράγματι, ένα αγνό παιδί, ο γιος του ιερέα -που έχει υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την οικογένεια και το ποίμνιό του- αφαιρεί με άνεση την εικόνα από τα χέρια της Tatyana. Έχουν περάσει 128 ημέρες από τότε που έμεινε παγωμένη σε όρθια στάση. Αμέσως ξαναβρίσκει τις αισθήσεις της και καταρρέει.

Κριτική και εντυπώσεις:

Η ρωσικής παραγωγής χριστιανική ταινία «Το Θαύμα – The Miracle – Chudo» δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας. Πρόκειται για μεταφορά στην μεγάλη οθόνη των αληθινών γεγονότων που έλαβαν χώρα το 1956 στη Ρωσία.

Το ρωσικό κράτος βρισκόταν τότε υπό την εξουσία ανθρώπων που πίστευαν ότι ο κομμουνισμός δεν μπορούσε να συμπορευτεί με την χριστιανική θρησκεία. Κάθε είδους πίστη -εκτός από αυτή στον κομμουνισμό- ήταν το όπιο του λαού… και δεν ήταν καθ’ οποιονδήποτε τρόπο σεβαστή. Ευτυχώς τα πράγματα άλλαξαν και πλέον είναι ξεκάθαρο σε όλους -εντός και εκτός Ρωσίας- ότι άλλο πράγμα η Πίστη και άλλο πράγμα η Πολιτική!

Η αξιόλογη αυτή ταινία -είναι κατάλληλη για ενηλίκους μόνο- παρουσιάζει μεν τα γεγονότα του θαύματος με την εικόνα του Αγίου Νικολάου αλλά στηλιτεύει και όλα τα κακώς κείμενα εκείνης της εποχής στον συγκεκριμένο χώρο. Μέσα από τις πράξεις των ηρώων της μιλά για την αγάπη, την πίστη, το θάρρος, αλλά και για τα δεινά που προκαλούν ο άκριτος ενστερνισμός των επιταγών του ρεύματος της εποχής, η κατάχρηση εξουσίας και ο μη σεβασμός στα βασικά δικαιώματα των ανθρώπων.

Δείτε την, επεξεργαστείτε την και γιατί όχι μεταφέρετε και στα νεαρά μέλη της οικογένειας όσα εσείς κρίνετε ότι χρίζουν εξιστόρησης και σχολιασμού!

Το Θαύμα – The Miracle – Chudo (Ολόκληρη η ταινία – Full movie)

https://www.youtube.com/watch?v=lh013aDhbg0

Συντελεστές:

Σενάριο:

Yuriy Arabov

Σκηνοθεσία:

Aleksandr Proshkin

Ηθοποιοί:

Ekaterina Davydova-Tongur, Konstantin Khabenskiy, Vitaliy Kishchenko, Polina Kutepova, Sergey Makovetskiy, Sergei Novikov, Viktor Shamirov, Vyacheslav Stepanyan, Anna Ukolova

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.