19 Ιανουαρίου – Μνήμη του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού

Last modified date

Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός

19 Ιανουαρίου – Μνήμη του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού

Στις 19 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας εορτάζει ένα από τους κορυφαίους Αγίους που γνωρίζουν λίγοι και λίγα οι πιστοί για τον Αντιπαπικό – Αντιαιρετικό αγώνα του.

Τον Άγιο Μάρκο τον Ευγενικό, Επίσκοπο Εφέσου.

Κατά την 26η Φεβρουαρίου του 1439 συμμετείχε στην Σύνοδο της Φλωρεντίας, στην οποία έδωσε μάχη εναντίον των ψευδοενώσεως Ορθοδόξων και Παπικών.

Είχε ήδη πολεμήσει το μεγαλύτερο πραξικόπημα εναντίον του Συμβόλου της Πίστεως, στο οποίο είχαν προβεί οι Παπικοί δια της προσθήκης του Φιλιόκβε. Τόσο στην προηγηθείσα Σύνοδο όσο και της Φλωρεντίας ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός είχε τεκμηριώσει ότι το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται μόνο εκ του Πατρός ως διεκήρυξαν οι δύο Οικουμενικοί Σύνοδοι, οι οποίοι τον συνέταξαν την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος. Το «Φιλιόκβε» ήταν η κυριότερη αιτία του Σχήματος, διότι οι Παπικοί κήρυτταν και κηρύττουν έως σήμερα ότι το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται και από του Υιού.

Ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός στην Σύνοδο υπενθύμισε ότι η ένωσις ήταν αδύνατη υφισταμένου του Σχίσματος, συνέστησε δε την αγάπη και την μελέτη προς την άρση του Σχίσματος.

Ιωαννίδης Αχιλλέας – Αρθρογράφος
[email protected]

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Post comment