Ματιά

Ο εκβιασμός του μικροπωλητή

Ο άγιος Πατήρ ημών Ιωάννης Καλαΐδης και η εν κρυπτώ ζωή του!

Ο εκβιασμός του μικροπωλητή

Κάποτε ένα συγγενικό πρόσωπο του πατρός Ιωάννη με πληροφόρησε ότι ένας πλανόδιος μικροπωλητής (τσιγγάνος), πήγε στην οικία του και ήθελε να πουλήσει σεντόνια. Η πρεσβυτέρα τού είπε ότι έχουν και ότι δεν ήθελαν να αγοράσουν. Ο άνθρωπος όμως αυτός επέμεινε πάρα πολύ και ο πατήρ Ιωάννης αναγκάστηκε να τα αγοράσει και μάλιστα σε πολύ υψηλή τιμή!

Μόλις όμως ο τσιγγάνος πήρε τα χρήματα, άρχισε να φωνάζει και να λέει ότι δεν πληρώθηκε! Η πρεσβυτέρα τού είπε τότε ότι αφού πήρε τα χρήματα δεν θα τα πλήρωναν για δεύτερη φορά και ότι θα έπρεπε να φύγει! Δεν μπορούσε όμως να τον πείσει και ο άνθρωπος αυτός έκανε απίστευτη φασαρία! Ο π. Ιωάννης για να φύγει ο πειρασμός της είπε: “Δώσ’ του πρεσβυτέρα τα χρήματα, να πάει στο καλό”! Έτσι ο άνθρωπος αυτός πήρε ξανά χρήματα και έφυγε.

Όταν έμαθα αυτό το γεγονός, λυπήθηκα πολύ και πήγα στο Νεοχώρι. Αφού πήρα την ευχή του παππούλη, καθίσαμε όπως πάντα για να τον δω, γιατί η φιλοξενία του αγίου Πατρός ήταν πολύ μεγάλη! Τότε του είπα ότι έμαθα για το γεγονός του εκβιασμού του μικροπωλητή και ο παππούλης, έκπληκτος μου είπε: “Τι, πώς, ποιος σου το είπε”; Γύρισε δε και κοίταξε αυστηρά την πρεσβυτέρα!

Δεν ήθελε να γνωρίζει κανείς για την αδικία που του έκανε εκείνος ο άνθρωπος και σε καμιά περίπτωση να φανεί ότι αυτός και η οικογένειά του γόγγυζαν, διότι δεχόταν με μεγάλη καρτερία και υπομονή ότι επέτρεπε ο Θεός!

Έζησε εν κρυπτώ όλη του την ζωή, με μοναδική του μέριμνα να αγαπήσει τον Θεό, και να εφαρμόζει το θέλημά του!

Η ζωή του ας είναι φωτεινό παράδειγμα για κάθε αγωνιζόμενο χριστιανό! Αμήν!

Μιλτιάδης Τσεσμετζής
Εκπαιδευτικός

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα