Ματιά

Οι αρετές δεν καλλιεργούνται

Ο άγιος Πατήρ ημών Ιωάννης Καλαΐδης – Οι αρετές δεν καλλιεργούνται…

Οι αρετές δεν καλλιεργούνται

Πριν από αρκετά χρόνια είχαμε πάει για προσκύνημα και την παράκληση του αγίου Ραφαήλ, στο Νεοχώρι Σιντικής, όπου εφημέριος ήταν ο άγιος Πατέρας Ιωάννης. Μετά από την Παράκληση του Αγίου, επισκεφθήκαμε τον Παππούλη στην οικία του. Στην συντροφιά μας ήταν και μία πρεσβυτέρα που είχε μέσα της το αγωνιστικό πνεύμα!

Στην συζήτηση που ακολούθησε, ο άγιος Πατήρ αναφέρθηκε στις αρετές που πρέπει να κοσμούν τους αγωνιστές Χριστιανούς (αγάπη, υπομονή, ταπείνωση και πολλές άλλες). Τότε η πρεσβυτέρα εκείνη ισχυρίστηκε ότι πρέπει τις αρετές αυτές να τις καλλιεργήσουμε μέσα μας. Ο πατήρ Ιωάννης όμως διαφώνησε και είπε:

“Όχι! Οι αρετές δεν καλλιεργούνται! Είναι δώρα του Θεού!” και το επανέλαβε δύο φορές!

Σκέφτηκα να γράψω το σημερινό δημοσίευμα γιατί διαβάζουμε σε μερικές αναρτήσεις ότι πρέπει να καλλιεργούμε τις αρετές! Ο άγιος Πατήρ πίστευε ότι κάθε καλό και αρετή που έχουμε, είναι δώρο του Θεού, που βλέπει τον πνευματικό αγώνα του κάθε ανθρώπου και δίνει τις πνευματικές Του δωρεές!

Μάλιστα για να τονίσει ότι τίποτα δεν είναι δικό μας, αναφερόταν σε κάποιους που λένε ότι έχουν καλή προαίρεση και γι’ αυτό έχουν την ευλογία του Θεού, λέγοντας: “Και πού την βρήκες εσύ (άνθρωπε) την προαίρεση”;

Η αγία ευχή του Πατρός Ιωάννη να μας σκεπάζει πάντοτε! Αμήν!

Μιλτιάδης Τσεσμετζής
Εκπαιδευτικός

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα