Ματιά

Εσύ δεν θα παντρευτείς…

Αγία Σοφία της Κλεισούρας: ” Εσύ δεν θα παντρευτείς, θα γίνεις μοναχή…”!

Εσύ δεν θα παντρευτείς…

Φίλη μοναχή, με την οποία γνωριζόμαστε από παιδιά, μου διηγήθηκε:

Πριν από σαρανταπέντε περίπου χρόνια, ήμουν μαθήτρια του δημοτικού σχολείου και ταξίδευα με τον πατέρα μου στην περιοχή της Κλεισούρας. Όταν περνούσαμε από την Ιερά Μονή, είδαμε πολύ κόσμο και από περιέργεια σταματήσαμε. Μπαίνοντας μέσα, δίπλα στην είσοδο, ήταν η αγία Σοφία, την οποία βλέπαμε για πρώτη φορά. Πολλοί άνθρωποι ήταν κοντά της και την “πολιορκούσαν” με διάφορες ερωτήσεις.

Εγώ, μικρό κοριτσάκι, έτρεχα από εδώ και από κει και της έλεγα: “Εσύ εδώ μένεις; Πού κοιμάσαι”; και άλλες παρόμοιες ερωτήσεις! Τότε ξαφνικά η Αγία γύρισε προς το μέρος μου, με έδειξε με το δάχτυλό της και μου είπε: “Εσύ δεν θα παντρευτείς θα γίνεις μοναχή”! Ξαφνιάστηκα και γύρισα προς τα πίσω, νομίζοντας ότι απευθύνθηκε σε κάποιον άλλο. Όμως διαπίστωσα ότι πίσω μου δεν υπήρχε κανείς και ότι αυτά που είπε, τα είχε πει για μένα!

Η ζωή μου κύλισε και μετά από αρκετά χρόνια αρραβωνιάστηκα με κάποιον νέο. Δυστυχώς ταλαιπωρήθηκα και υπέφερα αρκετά χρόνια κοντά του, μέχρι που αποφάσισα και έγινα μοναχή!

Τότε θυμήθηκα τα προφητικά λόγια της αγίας Σοφίας της Κλεισούρας, τα οποία ήταν πάντοτε βαθιά χαραγμένα μέσα στην ψυχή μου! Μετά την αγιοκατάταξή της, πήγα στο μοναστήρι της και προσκύνησα την μεγάλη αυτή αγία, που μου έδειξε πριν από τόσα χρόνια το θέλημα του Θεού!

Σήμερα η μοναχή αυτή ασκητεύει σε Ιερά Μονή της πατρίδας μας και αγωνίζεται τον αγώνα τον καλό!

Ο άγιος Παΐσιος, ο Αγιορείτης, είχε πει ότι αν γνώριζε την ύπαρξη της αγίας Σοφίας, θα πήγαινε με τα πόδια στην Κλεισούρα για να την συναντήσει!

Η αγία ευχή της να μας σκεπάζει πάντοτε! Αμήν!

Μιλτιάδης Τσεσμετζής
Εκπαιδευτικός

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα