Αγία Νίνα η Ισαπόστολος .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Αγία Νίνα η Ισαπόστολος

Τη μνήμη της Αγίας Νίνας τιμούμε στις 14 Ιανουαρίου.

Γράφει: Matia Gr

Αγία Νίνα. Βίος

Η Αγία Νίνα η Ισαπόστολος κήρυξε την Χριστιανική Πίστη στη Γεωργία.

Γεννήθηκε πιθανότατα στην Καππαδοκία στην Κολάστρη και οι γονείς της ήταν Έλληνες. Εκείνη την εποχή Αυτοκράτορας ήταν ο Μαξιμιανός.

Μητέρα της ήταν η ευσεβής Σωσάννα και θείος της ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ιουβενάλιος. Ο Ιουβενάλιος και μία ηλικιωμένη Αρμένισσα, δίδαξαν στη Νίνα πολλά πράγματα για την Πίστη μας.

Όταν η Αγία Νίνα έμαθε ότι ο άγραφος χιτώνας του Χριστού είχε σωθεί, η καρδιά της πόθησε να τον δει από κοντά και προσευχήθηκε στην Παναγία να την βοηθήσει να το καταφέρει.

Η Παναγία εμφανίστηκε στον ύπνο και της είπε: “Πηγαίνετε στην Ιβηρική χώρα (σημερινή Γεωργία) και κηρύξτε εκεί το Ευαγγέλιο του Κυρίου Ιησού Χριστού και θα λάβετε χάρη από Αυτόν και εγώ θα είμαι η προστάτιδα σας”.

Η Αγία Νίνα σκέφτηκε πόσο δύσκολο είναι αυτό και αναρωτήθηκε αν είναι όντως η Παναγία ή παγίδα του πονηρού: “Πώς μπορώ εγώ, μια αδύναμη γυναίκα, να καταφέρω μια τόσο μεγάλη υπηρεσία προς τον Χριστό και πώς μπορώ να γνωρίζω εάν είναι αληθινό αυτό το όραμα;”

Η Παναγία έκοψε κλαδιά από αμπέλια κι έφτιαξε ένα Σταυρό, τον έδωσε στην Αγία Νίνα και της είπε: “Αυτός ο σταυρός θα σας προστατεύει και θα είναι η ασπίδα σας από όλους τους ορατούς και αόρατους εχθρούς σας. Με τη δύναμή του, θα υψώσετε εκεί το σωτήριο λάβαρο της πίστης στον αγαπημένο μου Υιό και Κύριο μας, ο οποίος επιθυμεί να σωθούν όλοι οι άνθρωποι και να αποκτήσουν τη γνώση της αλήθειας”.

Τότε η Αγία Νίνα ξύπνησε και βρήκε στα χέρια της τον Σταυρό από τις κληματόβεργες. Σύντομα, κατάφερε να φύγει από την Ιερουσαλήμ.

Πέρασε από το Βασίλειο της Αρμενίας. Εκεί την εδίωξε ο Τιριδάτης Γ΄ της Αρμενίας, που διέταξε να δολοφονηθούν μαρτυρικά 32 Παρθένες που ζούσαν μαζί με την Αγία Νίνα.

Όταν η Αγία Νίνα έφτασε στην Ιβηρία (σημερινή Γεωργία) κήρυξε τον Χριστό. Αφού ο Βασιλιάς Μίριαν Γ σώθηκε από θαύμα, αναγνώρισε το 327μΧ τον Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία του βασιλείου.

Η Αγία Νίνα βρίσκεται ενταφιασμένη στη Μονή Μπόντμπε, στο Καχέτι της Γεωργίας.

Αγία Νίνα. Γιορτή

Η Αγία Νίνα γιορτάζει στις 14 Ιανουαρίου.

Αγία Νίνα. Απολυτίκιο

Ως ωραίοι οι πόδες σου οι ζηλώσαντες ακολουθήσαι ταίς τρίβοις των αποστόλων Χριστού, Νίνα σκεύος Παρακλήτου παμφαέστατον· όθεν τιμώντες σε πιστώς, Γεωργίας φρυκτωρέ φωτόλαμπρε, σε αιτούμεν· ημών τα σκότη λιταίς σου της αγνωσίας πόρρω σκέδασον.

Απολυτίκιο Αγ. Νίνας - 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥΑπολυτίκιο Αγ. Νίνας – 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες