Άγιος Δανιήλ ο ηγεμόνας Μόσχας

Last modified date

Άγιος Δανιήλ ο ηγεμόνας Μόσχας

Άγιος Δανιήλ ο ηγεμόνας Μόσχας

Τη μνήμη του Αγίου Δανιήλ του ηγεμόνος Μόσχας τιμούμε στις 4 Μαρτίου.

Βίος του Αγίου Δανιήλ του ηγεμόνος Μόσχας

Ο Άγιος Δανιήλ γεννήθηκε το 1261μ.Χ. Πατέρας του ήταν ο δούκας Άγιος Αλέξανδρος της Νεύα και μητέρα του ήταν η δούκισσα Μπάσσα. Ο Άγιος Δανιήλ έμεινε ορφανός σε ηλικία μόλις δύο ετών.

Με τη χάρη του Θεού ανεδείχθη ηγεμόνας της Μόσχας όταν εκείνη ήταν ακόμη άσημη. Τόσο ο βίος του όσο και οι πράξεις του στον ηγεμονικό θρόνο διακατέχονταν από πραότητα, ταπεινοφροσύνη, γλυκύτητα και ειρηνικά συναισθήματα. Πολλές ήταν οι φορές που μόνο με τα λόγια του κατάφερε να αποκρούσει επίδοξους κατακτητές της περιοχής του και να προσφέρει έτσι στον λαό του χρόνια ειρήνης και ευημερίας.

Υπήρξε ο ιδρυτής του πρώτου μοναστηριού στη Μόσχα το οποίο και αφιερώθηκε στον Όσιο Δανιήλ τον Στυλίτη. Προς τα τέλη του βίου του, ο Άγιος Δανιήλ ο ηγεμόνας Μόσχας, παραχώρησε την εξουσία στον γιο του και εκάρη μοναχός στο προαναφερόμενο μοναστήρι.

Όπως ήταν η επιθυμία του, μετά τον θάνατό του, στις 4 Μαρτίου του 1303μ.Χ., τάφηκε στο κοιμητήριο της Μονής και όχι στον ναό, όπως είχε δικαίωμα όντας πρίγκιπας όσο ζούσε.

Κάποια στιγμή η μονή μεταφέρθηκε και ο τάφος του Αγίου Δανιήλ εγκαταλείφθηκε και λησμονήθηκε. Μετά όμως την φανέρωσή του σε κάποιον ακόλουθο του ηγεμόνα Ιωάννη Βασίλιεβιτς έγινε μνημόσυνο, μοιράστηκαν ελεημοσύνες προς χάρη του Αγίου και μάλιστα συνέβη και μια θαυματουργική ίαση. Απ’ εκεί και ύστερα ο λαός θυμήθηκε τον Άγιο Δανιήλ και συνεχίζει να τον τιμά μέχρι τις μέρες μας.

Όταν το 1652μ.Χ. έγινε η μετακομιδή των λειψάνων του και αυτά βρέθηκαν άφθορα, ο Άγιος αναγνωρίστηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η μονή του Αγίου Δανιήλ αφού άλλαξε και άλλες φορές θέση, τελικά το 1987μ.Χ. έγινε η έδρα του Πατριαρχείου Μόσχας.

Εορτή του Αγίου Δανιήλ του ηγεμόνος Μόσχας

Τη μνήμη του Αγίου Δανιήλ του ηγεμόνος Μόσχας τιμούμε στις 4 Μαρτίου.

Τη μετακομιδή των λειψάνων του Αγίου Δανιήλ του ηγεμόνος Μόσχας στη Μονή του Αγίου Δανιήλ τιμούμε στις 30 Αυγούστου.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Post comment