Άγιος Λουκιανός ο ιερομάρτυρας .: Βίοι Αγίων .: Ματιά
 

Άγιος Λουκιανός ο ιερομάρτυρας

Ο Άγιος Λουκιανός ο Ιερομάρτυρας γιορτάζει στις 15 Οκτωβρίου.

Γράφει: E Α

Άγιος Λουκιανός ο Ιερομάρτυρας. Βίος

Ο Άγιος Λουκιανός έζησε περί το 290μΧ.

Μεγάλωσε με ευσεβείς γονείς και όταν εκείνοι πέθαναν, μοίρασε τα υπάρχοντά του στους φτωχούς. Ο Άγιος Λουκιανός αφιερώθηκε στην ανάγνωση και στη μελέτη των θείων Γραφών. Με τα θεοφώτιστα λόγια του, έφερε στην αληθινή πίστη πολλούς ειδωλολάτρες και Εβραίους. Στη συνέχεια, άφησε την ιδιαίτερη πατρίδα του και πήγε στην Νικομήδεια. Με της διδασκαλίες του παρακινούσε και ενδυνάμωνε τους Χριστιανούς να στέκονται με ανδρεία στο μαρτύριο και να μην αρνηθούν την Πίστη τους για τον φόβο βασανιστηρίων. Με την ευφυία του, τη δύναμη της πένας του και με την βοήθεια του Θεού, κατάφερε να διορθώσει την Παλαιά Διαθήκη που είχε νοθευθεί από αιρετικούς. Άφησε στην Εκκλησία της Νικομήδειας γραμμένη ολόκληρη την Παλαιά και Καινή Διαθήκη, γραμμένες σε ένα βιβλίο γραμμένο σε τρεις στήλες. Είχε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο Θείας Χάριτος, που καθώς περνούσε από το κέντρο της πόλης μπορούσαν να τον δουν μόνο όσοι εκείνος ήθελε. Για τους υπόλοιπους ήταν αόρατος.

Όταν ο αυτοκράτορας Μαξιμιανός έμαθε για το έργο του, τον κάλεσε μπροστά του. Ο Άγιος Λουκιανός πήγε και ο Μαξιμιανός ένιωσε ντροπή και δεν άντεχε να τον βλέπει στο πρόσωπο. Διέταξε να στήσουν ανάμεσά τους ένα παραπέτασμα, μια κουρτίνα, και έτσι μίλησε με τον Άγιο Ιερομάρτυρα Λουκιανό για την Πίστη. Βλέποντας ότι ο Άγιος Λουκιανός μένει σταθερός στην πίστη του, τον καταδίκασε να πεθάνει από πείνα και δίψα. Παρέμεινε έτσι πολλές ημέρες στην φυλακή, μέχρι που παράδωσε την ψυχή του στα χέρια του Θεού.

Ο Μαξιμιανός διέταξε να ρίξουν το σώμα του στην θάλασσα. Εκεί, ένα δελφίνι, όπως το πρόσταξε ο Θεός, πήρε το τίμιο λείψανο του Αγίου Λουκιανού στην πλάτη του και το έβγαλε στην στεριά!

Άγιος Λουκιανός ο Ιερομάρτυρας. Γιορτή

Ο Άγιος Λουκιανός ο Ιερομάρτυρας τιμάται στις 15 Οκτωβρίου.

Απολυτίκιο του Αγίου Λουκιανού:

Θείω Πνεύματι, λελαμπρυσμένος, γνώσιν ένθεον, εταμιεύσω, και της πίστεως τον λόγον ετράνωσας, όθεν Μαρτύρων αλείπτης γενόμενος, Λουκιανέ εν αθλήσει ηρίστευσας. Μάρτυς ένδοξε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

Έτερο απολυτίκιο του Αγίου Λουκιανού:

Ως καλός στρατιώτης Χριστού του πάντων Θεού, εν τη χάριτι τούτου, ενδυναμούμενος, όλον μετέθηκας σαυτόν, εν τη αγάπη Αυτού, Λουκιανέ θαυματουργέ, Μάρτυς ένδοξε Χριστού, διό νομίμως αθλήσας, αξίως εστεφανώθης, υπό Κυρίου του σε δοξάσαντος.

Άγιος Λουκιανός ο ιερομάρτυρας
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Κατηγορίες