Γλυκιές λαμπροκουλούρες .: Εποχιακά .: Ματιά
 

Γλυκιές λαμπροκουλούρες

Μια παραδοσιακή γλυκιά συνταγή για το Πάσχα.

Γράφει: Matia Gr
Γλυκιές λαμπροκουλούρες
Υλικά:

1 κιλό αλεύρι σκληρό
250γρ. βούτυρο γάλακτος
250γρ. ζάχαρη
5 αυγά
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
Λίγο γάλα
Λίγη μαστίχα

Εκτέλεση:

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε πολύ ελαφρά το γάλα (κάτω από τους 40 βαθμούς) και μέσα του βάζουμε μία κουταλιά από τη ζάχαρη και την ξηρή μαγιά και την διαλύουμε. Στη συνέχεια μεταφέρουμε το μείγμα μας σε μεγαλούτσικο μπωλ ή λεκάνη και προσθέτουμε λίγο λίγο μία κούπα αλεύρι ανακατεύοντας να γίνει ένας αραιός χυλός. Αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για μία ώρα περίπου.
Τώρα θα θρυμματίσουμε την μαστίχα για να την έχουμε έτοιμη (δείτε: πως θρυμματίζουμε τη μαστίχα). Κατόπιν χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, το μείγμα της μαγιάς, την θρυμματισμένη μαστίχα, το μείγμα των αυγών, και τα ζυμώνουμε όλα μαζί μέχρι να γίνει η ζύμη κανονική ούτε πολύ σφιχτή ούτε πολύ αραιά. Αν δούμε πως μας έχει παρασφίξει βάζουμε κουταλιά-ες γάλα, αν είναι αραιή προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει μαλακή και ελαστική και πλάθουμε τις γλυκιές λαμπροκουλούρες σε διάφορα σχέδια και τις διακοσμούμε με κόκκινα αυγά. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά. Καλό Πάσχα!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.