Ζύμη για χωριάτικο φύλλο .: Διάφορες Συνταγές .: Ματιά
 

Ζύμη για χωριάτικο φύλλο

Θέλετε να φτιάξετε πίτα με χωριάτικο φύλλο; Ετοιμάστε την ζύμη για σπιτικό χωριάτικο φύλλο, ακολουθώντας τη συνταγή που σας προτείνουμε, και καλή σας επιτυχία!

Γράφει: Matia Gr
Ζύμη για χωριάτικο φύλλο
Υλικά:

1/2 κιλό αλεύρι σκληρό
6 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
1 κουταλάκι αλάτι
Αλεύρι νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων

Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια γουβίτσα και ρίχνουμε μέσα το ξύδι και το αλάτι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε περίπου ένα ποτήρι χλιαρό νερό. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε καλά το μίγμα μας έτσι ώστε να πάρουμε όλο το αλεύρι απ’ τα πλαϊνά της λεκάνης και αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο νερό. Πρέπει το ζυμάρι μας να ξεκολλάει από τα χέρια μας και όταν γίνει αυτό προσθέτουμε μία-μία τις κουταλιές του λαδιού. Ζυμώνουμε κι άλλο καλά, συγκεντρώνουμε το ζυμάρι μας σε μπάλα σκεπάζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα τη λεκάνη κι αφήνουμε τη ζύμη για χωριάτικο φύλλο να ξεκουραστεί για 20 περίπου λεπτά. Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη μας σε ίσα κομμάτια όσα φύλλα θέλουμε να ανοίξουμε. Στο τραπέζι μας απλώνουμε αλεύρι κι εκεί ανοίγουμε ένα-ένα τα μπαλάκια κάνοντάς τα φύλλο με την βοήθεια του πλάστη ή της βέργας μας.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.