Mahjouba Κρέπες Αλγερίας .: Διάφορα φαγητά .: Ματιά
 

Mahjouba Κρέπες Αλγερίας

Έχουν λίγο κόπο αλλά το αποτέλεσμα είναι απολαυστικότατο και θα σας μεταφέρει στη μαγευτική Αλγερία.

Γράφει: Matia Gr
Υλικά:

4 1/4 κούπες σιμιγδάλι ψιλό
400-450γρ. ντοματάκια από κονσέρβα ή κονκασέ
3 μικρά ξερά κρεμμύδια
3 κόκκινες πιπεριές τσίλι
2 καρότα
1 κούπα ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
3 κουταλιές πελτέ
1 πρέζα ζάχαρη
Αλάτι, πιπέρι
1/4 κούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, το τσίλι, και τα καρότα. Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά βάζουμε το λάδι και μαγειρεύουμε τα λαχανικά μας προσθέτοντας λίγο αλάτι μέχρι να καραμελώσουν, περίπου σε 25 λεπτά. Προσθέτουμε και το πελτέ, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να ξανακαραμελώσει (περίπου 5 λεπτά). Κόβουμε στο μπλέντερ τα ντοματάκια μέσα στο χυμό τους και τα προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με τη ζάχαρη. Μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει η σάλτσα μας χωρίς υγρά και να γίνει παχιά (περίπου μισή ώρα με τρία τέταρτα). Προσθέτουμε και το κόλιανδρο ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την σάλτσα μας να κρυώσει.
Σε ένα μπωλ βάζουμε δύο κούπες νερό, το σιμιγδάλι, και δύο κουταλιές της σούπας αλάτι και ανακατεύουμε καλά να γίνει ζύμη. Ζυμώνουμε μέχρι να πάψει η ζύμη να είναι κολλώδης και να γίνει ομαλή (περίπου δέκα λεπτά). Χωρίζουμε τη ζύμη σε οκτώ ίσες μπάλες και τις τοποθετούμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί σκεπασμένες με διαφανή μεμβράνη να ξεκουραστούν για μισή ώρα.
Λαδώνουμε μια επιφάνεια εργασίας και απλώνουμε μία μία τις μπάλες της ζύμης να γίνουν λεπτά ορθογώνια φύλλα ως εξής: Βάζουμε ελάχιστο λάδι στην επιφάνεια εργασίας (το μάρμαρο είναι ιδανική επιφάνεια), και δουλεύουμε κάθε μπάλα ζύμης ξεχωριστά κάνοντας την επίπεδο δίσκο με το κάτω σκληρό μέρος της χούφτας μας. Κατόπιν τραβάμε απαλά τις άκρες του και τεντώνουμε τη ζύμη σε ένα ορθογώνιο, πάχους όσο ένα χαρτί, και μεγέθους περίπου 38 επί 30 εκατοστά. Βάζουμε στο κέντρο της ζύμης λιγότερο από μισή κούπα γέμιση και την απλώνουμε σε ένα ορθογώνιο 15 επί 10 εκατοστών. Διπλώνουμε τις μεγάλες πλευρές του ορθογωνίου πάνω από τη γέμιση και μετά διπλώνουμε και τις μικρές πλευρές. Πιέζουμε για να κλείσουμε τη γέμιση μέσα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τις υπόλοιπες μπάλες ζύμης και την υπόλοιπη γέμιση.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και τοποθετούμε την κρέπα μας με την ένωση προς τα κάτω και μαγειρεύουμε πρώτα την μία πλευρά και στη συνέχεια γυρίζουμε την κρέπα από την άλλη και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει σε αρκετά σημεία της. Θα χρειαστούν περίπου δέκα με δεκαπέντε λεπτά. Συνεχίζουμε και με τις υπόλοιπες κρέπες με τον ίδιο τρόπο. Καλή όρεξη!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.