Κυδωνόπαστο (κυδωνόπαστα) .: Γλυκά .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Κυδωνόπαστο (κυδωνόπαστα)

Υλικά: 3 κιλά κυδώνια 2 κιλά ζάχαρη (περίπου) Αμύγδαλα ασπρισμένα ή καρύδια Αρμπαρόριζα Εκτέλεση: Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα κυδώνια. Στη συνέχεια τρίβουμε τα κυδώνια στον τρίφτη και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με τόσο […]

Γράφει: Matia Gr
Κυδωνόπαστο (κυδωνόπαστα)
Υλικά:

3 κιλά κυδώνια
2 κιλά ζάχαρη (περίπου)
Αμύγδαλα ασπρισμένα ή καρύδια
Αρμπαρόριζα

Εκτέλεση:

Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα κυδώνια. Στη συνέχεια τρίβουμε τα κυδώνια στον τρίφτη και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με τόσο νερό ώστε να τα σκεπάζει καλά. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια σουρώνουμε το μείγμα αυτό. Παίρνουμε τον πολτό που έχει μείνει στο σουρωτήρι μας και τον βάζουμε σε μια κατσαρόλα ρίχνοντας ζάχαρη ίση με την μισή ποσότητα του πολτού. Δηλαδή για κάθε φλιτζάνι πολτού, προσθέτουμε μισό φλιτζάνι ζάχαρη. Βάζουμε στην κατσαρόλα και την αρμπαρόριζα και το βράζουμε ανακατεύοντάς το συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Όταν το μείγμα πήξει και αρχίσει να ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, την κατεβάζουμε από την φωτιά και το ρίχνουμε σε λαδωμένο ταψί, στρώνοντάς το ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς και το αφήνουμε για ένα περίπου τέταρτο έως ότου στεγνώσει εντελώς. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει, το κόβουμε σε ρόμβους και πάνω από κάθε ρόμβο βάζουμε ένα αμύγδαλο ή ένα καρύδι.
Το κυδωνόπαστο είναι ένα πολύ νόστιμο γλυκό που δεν λερώνει και μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου. Αν θέλουμε να μεταφέρουμε τα κυδωνόπαστα και να τα προσφέρουμε εκτός σπιτιού, ένας πολύ όμορφος τρόπος είναι να κόψουμε τετράγωνα κομμάτια αλουμινόχαρτου και σε κάθε κομμάτι να βάλουμε ένα κυδωνόπαστο γυρίζοντας τις άκρες του αλουμινόχαρτου προς τα πάνω.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.