Λαχανικά του χειμώνα στον ατμό .: Διάφορες Συνταγές .: Ματιά
 

Λαχανικά του χειμώνα στον ατμό

Νόστιμα και υγιεινά μαγειρεμένα λαχανικά του χειμώνα, που θα βρείτε σε όποια λαϊκή και να ψωνίζετε. Δοκιμάστε τα είτε ως σαλάτα, είτε ως ένα ελαφρύ δείπνο!

Γράφει: Matia Gr
Λαχανικά του χειμώνα στον ατμό
Υλικά:

1 σχετικά μικρό κουνουπίδι
2 πακέτα μανιτάρια άσπρα (2×500γρ.)
7 καρότα
5 σκελίδες σκόρδο
3 ρέβες
2 λεμόνια
Ελαιόλαδο
Αλάτι

Εκτέλεση:

Γεμίζουμε νερό τον ατμομάγειρα και τοποθετούμε τον πρώτο όροφο του. Αφαιρούμε από το κουνουπίδι τα φύλλα καθώς και τυχόν μαυρισμένες κορφούλες. Γυρίζοντας το με το κοτσάνι προς να πάνω. και με την βοήθεια ενός μαχαιριού, το χωρίζουμε σε μπουκετάκια. Γεμίζουμε τον πρώτο όροφο με μπουκετάκια κουνουπιδιού. Τοποθετούμε τον δεύτερο όροφο του ατμομάγειρά μας, και εκεί βάζουμε όσα μπουκέτα μας έχουν μείνει μαζί με το κεντρικό τμήμα του κοτσανιού του. Στον ίδιο όροφο θα βάλουμε τα καρότα, τις ρέβες και τα σκόρδα. Με το peeler καθαρίζουμε καρότα και ρέβες. Τις ρέβες τις κόβουμε στα τέσσερα και τα καρότα σε ροδέλες πάχους όσο ο αντίχειρας μας. Τα βάζουμε στο δεύτερο όροφο και για παρεούλα τους προσθέτουμε και τις σκελίδες του σκόρδου μας, αφού προηγουμένως τις έχουμε ξεφλουδίσει. Τοποθετούμε και τον τρίτο όροφο ο οποίος θα φιλοξενήσει τα μανιτάρια. Πολλοί τα μανιτάρια τα καθαρίζουν με ένα πινελάκι κουζίνας. Εγώ προτιμώ να τα πλένω σε τρεχούμενο χλιαρό νερό. Ότι κι αν επιλέξετε πάντως, στο τέλος διαχωρίστε τα κοτσανάκια από τα καπελάκια. Προσέξτε σε αυτό το στάδιο μην έχει τρυπώσει στην κουζίνα σας κανένα στρουμφάκι… είναι δεινοί συλλέκτες μανιταριών γιατί με τα καπελάκια φτιάχνουν τις στέγες των σπιτιών τους. Αφού βάλουμε τα μανιτάρια μας στον ατμομάγειρα, σκεπάζουμε με το καπάκι και τον ανάβουμε, ρυθμίζοντας τον χρονοδιακόπτη στα 35 λεπτά. Μόλις περάσει το διάστημα αυτό, αφαιρούμε τον τρίτο όροφο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα των υπολοίπων για άλλο ένα τέταρτο της ώρας. Σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουμε τα μανιτάρια μας κόβοντας τα καπελάκια στα δύο. Τα κοτσανάκια τα αφήνουμε ως έχουν. Όταν ετοιμαστούν και τα υπόλοιπα λαχανικά μας τα ρίχνουμε και αυτά στο μπωλ, κόβοντας όμως σε ροδελίτσες τα σκορδάκια. Προσθέτουμε τον χυμό των λεμονιών και αν θέλουμε και λίγο από το ξύσμα τους. Λαδώνουμε και αλατίζουμε σύμφωνα με τα γούστα μας. Ανακατεύουμε καλά αλλά απαλά και… καλή μας όρεξη!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.