Ντόνατς .: Γλυκά .: Ματιά
 

Ντόνατς

Μια συνταγή για νόστιμα, σπιτικά ντόνατς. Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη και γεμίστε τα με μαρμελάδα, πραλίνα φουντουκιού ή και κρέμα ζαχαροπλαστικής. Πασπαλίστε τα με ζάχαρη, τρούφα σοκολάτας ή γλασάρετέ τα. Το σίγουρο είναι πως η γεύση τους θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους.

Γράφει: Matia Gr
Ντόνατς

Ντόνατς

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125γρ. βούτυρο ή μισό βιτάμ εκτός ψυγείου
1/2 κούπα ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1-2 βανίλιες
1 πρέζα αλάτι
Λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Σε ένα μπωλ διαλύουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά σε μισό λίτρο (500γρ.) χλιαρό νερό και στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι, τις βανίλιες το αλάτι και τέλος το βούτυρο. Ζυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη μας να γίνει μαλακή και εύπλαστη. Πλάθουμε τα ντόνατς μας σε ότι σχήμα θέλουμε και τα αφήνουμε -σε στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ταψί σκεπασμένα με διαφανή μεμβράνη ή με καθαρή πετσέτα- για μία περίπου ώρα να φουσκώσουν. Τα τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές σε λάδι που να καλύπτει τουλάχιστον τη μέση του ύψους τους. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τα σερβίρουμε με ζάχαρη ή γεμισμένα με μαρμελάδα ή πραλίνα φουντουκιού.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.