Παστέλι για τα κάλαντα .: Πολίτικα γλυκά .: Ματιά
 

Παστέλι για τα κάλαντα

Το ιδιαίτερο αυτό παστέλι μοιραζόταν στην Μικρά Ασία σαν κέρασμα στα παιδιά που έλεγαν τα κάλαντα. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί να το συναντήσετε και με την ονομασία «κάλαντα»

Γράφει: Matia Gr
Παστέλι για τα κάλαντα
Υλικά:

4 φλιτζάνια καρυδόψιχα
1/2 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
1 1/3 φλιτζάνι μέλι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
Ανθόνερο
Σουσάμι
Φύλλα νεραντζιάς ή πορτοκαλιάς

Εκτέλεση:

Περνάμε την καρυδόψιχα από το μούλτι προσέχοντας να μείνει χοντροκομμένη. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τη χοντροκομμένη καρυδόψιχα μαζί με τη φρυγανιά. Το επόμενο στάδιο είναι αυτό που χρειάζεται και τη μεγαλύτερη προσοχή. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι και τη ζάχαρη, και τα βράζουμε μέχρι να γίνουν σιρόπι. Το πότε είναι έτοιμο αυτό το σιρόπι θα το καταλάβουμε κάνοντας την παρακάτω δοκιμή αφού έχουν περάσει μερικά λεπτά βρασμού. Με ένα κουταλάκι παίρνουμε λίγο σιρόπι και το ρίχνουμε μέσα σε ένα ποτήρι που περιέχει κρύο νερό. Κατόπιν πιάνουμε το σιρόπι με τον δείκτη και τον αντίχειρά μας και το κάνουμε μπαλάκι. Αν το μπαλάκι αυτό είναι μαλακό, το σιρόπι μας θέλει κι άλλο βράσιμο, οπότε συνεχίζουμε το βρασμό και δοκιμάζουμε ξανά σε λίγα λεπτά. Αν όμως το μπαλάκι είναι σαν σκληρό λάστιχο τότε το σιρόπι είναι έτοιμο και περνάμε στο επόμενο στάδιο.
Κατεβάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά και το ρίχνουμε μέσα στο μπωλ που έχουμε τα καρύδια με τη φρυγανιά. Ανακατεύουμε γρήγορα και στη συνέχεια ρίχνουμε σε ένα μάρμαρο ανθόνερο και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι. Πάνω από αυτά, απλώνουμε το μείγμα μας ενώ το πατάμε με τα χέρια μας που έχουμε βρέξει καλά, επίσης με ανθόνερο. Δημιουργούμε έτσι ένα τετράγωνο πάχους ενός δακτύλου. Πάνω από αυτό πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και το αφήνουμε για μία έως δύο ώρες, μέχρι να κρυώσει εντελώς. Κατόπιν με ένα κοφτερό μαχαίρι, το κόβουμε σε μικρά μπακλαβαδωτά κομμάτια, τα οποία τοποθετούμε πάνω στα φύλλα νεραντζιάς ή πορτοκαλιάς που έχουμε πλύνει καλά και έχουμε στεγνώσει εντελώς. Φυλάγονται τοποθετημένα απλωτά και όχι το ένα πάνω στο άλλο σε μέρος χωρίς υγρασία. Το ιδιαίτερο αυτό παστέλι μοιραζόταν στην Μικρά Ασία σαν κέρασμα στα παιδιά που έλεγαν τα κάλαντα. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί να το συναντήσετε και με την ονομασία «κάλαντα».

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.