Ρεβιθάδα Πάρου, της Ελένης .: Νησιώτικες συνταγές .: Ματιά
 

Ρεβιθάδα Πάρου, της Ελένης

Υλικά: 1 πακέτο ρεβίθια 1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες Μισό νεροπότηρο φασόλια γίγαντες (προαιρετικό) 2 κούπες λάδι 4 ντομάτες κομμένες φέτες Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, τριμμένο δεντρολίβανο Εκτέλεση: Βάζουμε τα ρεβίθια (ανακατεμένα με τα φασόλια) […]

Γράφει: Matia Gr
Ρεβιθάδα Πάρου, της Ελένης
Υλικά:

1 πακέτο ρεβίθια
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
Μισό νεροπότηρο φασόλια γίγαντες (προαιρετικό)
2 κούπες λάδι
4 ντομάτες κομμένες φέτες
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, τριμμένο δεντρολίβανο

Εκτέλεση:

Βάζουμε τα ρεβίθια (ανακατεμένα με τα φασόλια) από βραδύς σε μια λεκάνη με νερό για να μαλακώσουν και τα αφήνουμε όλη νύχτα.
Όταν έρθει η ώρα να τα μαγειρέψουμε, παίρνουμε το πήλινο τσουκάλι και τοποθετούμε τα υλικά σε στρώσεις το ένα πάνω στο άλλο (σε στρώματα) και δεν τα ανακατεύουμε: κάτω-κάτω βάζουμε τα ρεβίθια (ανακατεμένα με τα φασόλια), πάνω από τα ρεβίθια στρώνουμε τα κρεμμύδια και πάνω από τα κρεμμύδια τις ντομάτες. Ρίχνουμε το λάδι, αλάτι, πιπέρι, τριμμένο δεντρολίβανο, ρίγανη και νερό όσο χρειάζεται για να σκεπάσει τα υλικά.
Κλείνουμε το τσουκάλι και φτιάχνοντας μια πρόχειρη ζύμη με λίγο αλεύρι και νερό, σφραγίζουμε γύρω-γύρω το καπάκι στο τσουκάλι για να μην φεύγουν τα αρώματα των υλικών μέσα στο ξυλόφουρνο.
Όταν το φαγητό είναι έτοιμο αφαιρούμε την ζύμη, βγάζουμε το καπάκι και το σερβίρουμε ζεστό σε βαθιά πιάτα.

Προσοχή: Δεν ανακατεύουμε τα υλικά μέσα στο τσουκάλι όταν έρθει η ώρα να το σερβίρουμε στα πιάτα γιατί έτσι όπως είναι το φαγητό σε στρώματα, η κουτάλα παίρνει από όλα τα υλικά.

Σημαντικό: Η παραδοσιακή και αυθεντική ρεβιθάδα Πάρου γίνεται αποκλειστικά σε παραδοσιακό πήλινο τσουκάλι, ειδικό για ρεβιθάδα και ψήνεται σε ξυλόφουρνο. Στη κατσαρόλα ή στη γάστρα πιθανόν η γεύση της να αλλοιωθεί.

Την συνταγή αυτή μας έστειλε η Ελένη Αλιπράντη, την οποία και ευχαριστούμε πολύ!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.