Σουπιές γιουβέτσι, της Βιβής .: Ζυμαρικά .: Ματιά
 

Σουπιές γιουβέτσι, της Βιβής

Οι σουπιές είναι ένα βρώσιμο θαλασσινό είδος που οι Έλληνες έχουμε εντάξει στην διατροφή μας από τα αρχαία χρόνια. Μαγειρέψτε της με την συνταγή που μας έστειλε η Βιβή Καλαϊτζάκη και βαδίστε στον δρόμο που άνοιξαν οι πρόγονοι μας.

Γράφει: Matia Gr
Σουπιές γιουβέτσι, της Βιβής
Υλικά:

1 κιλό μικρές σουπιές
1/2 κριθαράκι
2 κουταλιές της σούπας τοματοπελτέ
2-3 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζουμε γάντια! Βγάζουμε προσεχτικά το μελάνι καθαρίζουμε και πλένουμε τις σουπιές. Τις βάζουμε σε κατσαρόλα τις σκεπάζουμε με νερό και τις βράζουμε λίγο να μαλακώσουν αλλά όχι να ψηθούν (το 1 κιλό σουπιές θέλει 15 λεπτά). Στραγγίζουμε και κρατάμε 4 φλυτζάνια ζουμί που διαλύουμε το τοματοπελτέ και βάζουμε ξανά στη κατσαρόλα να βράσει και ρίχνουμε το κριθαράκι για 3 λεπτά (2 βράσεις που έλεγε και η γιαγιά μου).
Βάζουμε στο τηγάνι το λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια. Σε ένα πυρέξ ή πήλινη γάστρα ρίχνουμε το κριθαράκι, τα κρεμμύδια, ανακατεύουμε, ανοίγουμε φωλίτσες στο κριθαράκι και βάζουμε τις σουπιές. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε ανάλογα. Σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς τελειώνουμε το ψήσιμο για 20 – 30 λεπτά.
Αν θέλετε αυτό το φαγητό να το κάνετε πιο Gourmet κρατήστε το μελάνι από τις σουπιές και χρησιμοποιείστε το αντί για τον πελτέ, πριν σερβίρετε στολίστε τα πιάτα με ψιλοκομμένο μαϊντανό και μια φέτα λεμόνι.

Την συνταγή αυτή μας έστειλε η Βιβή Καλαϊτζάκη και την ευχαριστούμε πολύ.

Γνωρίστε την ταβέρνα της Βιβής, «Βεγγέρα», κάνοντας κλικ εδώ!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.