Φτιάχνω μόνος μου Μπουκέτο Μυρωδικών ή Λαχανικών (Τεχνική μαγειρικής) .: Διάφορες Συνταγές .: Ματιά
 

Φτιάχνω μόνος μου Μπουκέτο Μυρωδικών ή Λαχανικών (Τεχνική μαγειρικής)

Μια τεχνική μαγειρικής που θα σας μάθει πως να ετοιμάζετε μόνοι σας μπουκέτα νοστιμιάς που θα απογειώσουν την γεύση των φαγητών σας!

Γράφει: Matia Gr
Φτιάχνω μόνος μου Μπουκέτο Μυρωδικών ή Λαχανικών (Τεχνική μαγειρικής)

Μπουκέτο Μυρωδικών ή Λαχανικών

Πολλές φορές στην μαγειρική χρησιμοποιούμε μπουκέτο μυρωδικών (bouquet garni). Αποτελείται από μυρωδικά διαφόρων ειδών που σκοπό τους έχουν να αρωματίζουν το φαγητό μας και να απομακρύνονται εύκολα από αυτό, όλα μαζί, όταν επιτελέσουν το έργο τους. Για να τα δέσουμε χρησιμοποιούμε πάντα βαμβακερό νήμα ή κλωστή ή σπάγκο κουζίνας. Δένουμε προσεκτικά το μεγαλύτερο μέρος τους (όλο το μήκος τους σχεδόν) έτσι ώστε να μην μπορούν να λυθούν με τον βρασμό. Τα μυρωδικά που συνήθως χρησιμοποιούνται είναι: Μαϊντανός, Σέλινο, Δεντρολίβανο, Δάφνη, Εστραγκόν, Βασιλικό, Θυμάρι, Ματζουράνα κ.α.
Όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μυρωδικά που δεν βρίσκονται σε κλωνάρια τότε χρησιμοποιούμε βαμβακερό ύφασμα ή γάζα που μέσα της τυλίγουμε και δένουμε -ώστε να κλειστούν και να παραμείνουν μέσα τα μυρωδικά- με βαμβακερή κλωστή. Ένα τέτοιο μίνι τουλπάνι μπορεί να περιέχει: Μπαχάρι, πιπέρι άτριφτο, γλυκάνισο, ρίγανη, γαρύφαλλο, κόλιανδρο και άλλα ξερά και τριμμένα μυρωδικά, όπως θυμάρι, δυόσμο, μαραθόσπορο, ξύσμα λεμονιού, φλούδες πορτοκαλιού, ξύσμα λάιμ κ.α.
Κάποιες φορές φτιάχνουμε μπουκέτο λαχανικών. Ανάλογα με το είδος και το σχήμα των λαχανικών που θα χρησιμοποιήσουμε άλλες φορές δένουμε με βαμβακερή κλωστή, κι άλλες βάζουμε μέσα σε ύφασμα τα λαχανικά μας. Ένα μπουκέτο λαχανικών μπορεί να περιέχει: καρότο, πατάτα, πράσο, σέλινο, κρεμμύδι κ.α.
Είναι σύνηθες βέβαια να φτιάχνουμε και μείξη λαχανικών και μυρωδικών σε μπουκέτο έτσι ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε.

Δείτε συνταγές για μπουκέτα μυρωδικών ή λαχανικών:
Μπουκέτο λαχανικών
Μπουκέτο μυρωδικών – Bouquet Garni
Bouquet Garni – Μπουκέτο μυρωδικών

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.