Ψωμί της ώρας σε μια ώρα .: Διάφορες Συνταγές .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Ψωμί της ώρας σε μια ώρα

Δεν είναι τέλειο το ψωμί όταν είναι της ώρας; Φρέσκο, μυρωδάτο και λαχταριστό; Πόσω μάλλον όταν αυτό το ψωμί το έχετε φτιάξει με τα χεράκια σας και ο συνολικός χρόνος -συμπεριλαμβανομένου του ψησίματος- που χρειαστήκατε γι αυτό, ήταν 1 ώρα!

Γράφει: Matia Gr
Ψωμί της ώρας σε μια ώρα

Ψωμί της ώρας σε μια ώρα

Υλικά:

3 1/2 έως 4 1/2 κούπες αλεύρι
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 κουταλιά μέλι
1 1/2 κουταλάκι αλάτι

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε 1 1/2 κούπα νερό, να γίνει χλιαρό (45 βαθμούς περίπου). Βάζουμε το νερό σε ένα μπωλ και μέσα του διαλύουμε το μέλι. Προσθέτουμε τη μαγιά και το αλάτι και το αφήνουμε να κάνει φουσκάλες για 5-10 λεπτά. Προσθέτουμε τις 3 1/2 κούπες αλεύρι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Εάν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο λίγο αλεύρι μέχρι η ζύμη μας να μην είναι τόσο κολλώδης όταν την πιάνουμε (αλλά δεν πρέπει και να γίνει και ξερή ή πολύ σφιχτή). Εάν δεν μας διευκολύνει το μπωλ αλευρώνουμε μια επιφάνεια και φτιάχνουμε το ζυμάρι μας εκεί. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 230 βαθμούς ενώ φτιάχνουμε μια δυό φρατζόλες με τη ζύμη μας. Τις απλώνουμε σε ένα πολύ ελαφρά λαδωμένο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ή σε μια ελαφρά λαδωμένη επιφάνεια σιλικόνης και σκεπάζουμε την φρατζόλα μας αφήνοντάς την 15 λεπτά περίπου να φουσκώσει καλά. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι ή μπουχίζουμε (ψεκάζουμε ή πιτσιλίζουμε με νερό). Κάνουμε 4-5 βαθιές χαρακιές με το μαχαίρι στη φρατζόλα μας και ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά (ανάλογα με την ή τις φρατζόλες). Το ψωμί μας είναι έτοιμο και της ώρας μέσα σε μια ώρα!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.