Ρετσέλια (γλυκό κουταλιού) σταφύλια με πετιμέζι, της Χένιας Πλαφούτα .: Κουταλιού .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Ρετσέλια (γλυκό κουταλιού) σταφύλια με πετιμέζι, της Χένιας Πλαφούτα

Ένα παραδοσιακό γλυκό Έβρου, της γιαγιάς μου Μαρτζέτας.

Γράφει: Η Ματιά είσαι ΕΣΥ
Ρετσέλια (γλυκό κουταλιού) σταφύλια με πετιμέζι, της Χένιας Πλαφούτα
Υλικά:

3 κιλά σταφύλια με το τσαμπί τους (μαύρα καλύτερα ή ροζ, και αν δεν έχουμε άλλα, τότε ας βάλουμε άσπρα)
1 κιλό πετμέζι έτοιμο (αναλογία πετμέζι/σταφύλια = 1/3)
1 κομματάκι ασβέστη άσβεστο
1 μεγάλο δοχείο (μπωλ) νερό για τον ασβέστη
Κλαδάκια με αμπελόφυλλα (για να ανακατώνουμε στο βράσιμο και για να αφήνουν το άρωμά τους ή αν δεν έχουμε, τότε κλαδάκια αρμπαρόριζας ή βανίλιας)

Εκτέλεση:

Πλένω καλά τα τσαμπιά σταφυλιών βουτώντας τα σε άφθονο νερό. Τα στραγγίζω στο σουρωτήρι. Σε μεγάλο δοχείο/μπωλ βάζω νερό και προσθέτω μέσα το κομματάκι ασβέστη άσβετη. Κουνάω ελαφρά, να ασπρίσει κάπως το νερό, και βουτάω μέσα τα τσαμπιά σταφυλιών. Αφήνω μέσα 5 λεπτά περίπου και τα βγάζω αμέσως. Τα ξεπλένω πολύ καλά τρεις (3) φορές με καθαρό νερό. Τα στραγγίζω στο σουρωτήρι και τα ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα όπου βράζει το χλιαρό σιρόπι πετμέζι. Σιγοβράζουν μαζί, ανακατώνοντάς τα ελαφρά με τα κλαδάκια/φυλλαράκια αμπελόφυλλα. Μόλις δέσει ελαφρά το σιρόπι τους κλείνω αμέσως τη φωτιά. Τα κλαδάκια τα αφήνω μέσα όλη τη νύχτα, για να δώσουν τα ωραία τους αρώματα. Την επομένη τα βγάζω και αδειάζω το γλυκό μέσα σε μεγάλο αποστειρωμένο γυάλινο ή πήλινο βάζο. Σερβίρεται με ολόκληρο ή κομμάτι και το σιρόπι τους μαζί το γλυκό.
Καλή σας απόλαυση!!!

Φωτογραφία από fibracreativa από το Pixabay

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.