Ματιά

Χαλκίδα, Εύβοια, Στερεά Ελλάδα, Ελλάδα

Μια πόλη δίπλα στην θάλασσα για στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης

Χαλκίδα, Εύβοια, Στερεά Ελλάδα, Ελλάδα

Ξεκινώντας

Η Χαλκίδα είναι η πρωτεύουσα της Εύβοιας. Είναι κτισμένη η μισή στην Εύβοια και η μισή στη Στερεά Ελλάδα, μιας και τη χωρίζει ο πορθμός του Ευρίπου με τα διάσημα “τρελά” νερά του. Απέχει σχεδόν μια ώρα με το αυτοκίνητο από την Αθήνα και οι δυο πόλεις συνδέονται με τον προαστιακό σιδηρόδρομο. Έτσι, η Χαλκίδα αποτελεί ιδανικό ταξιδιωτικό προορισμό για εκδρομές και ευχάριστες ολιγοήμερες ανάσες από την καθημερινότητα πολλών Αθηναίων. Κάπως έτσι βρεθήκαμε κι εμείς στη Χαλκίδα, και μείναμε στο φιλόξενο Hotel John’s ( +30 22210 24996 ).

Η παλιά γέφυρα στον πορθμό του Ευρίπου και τα τρελά νερά

Τα τρελά νερά της Χαλκίδας είναι ένα φαινόμενο μοναδικό σε όλο τον κόσμο. Κάθε έξι ώρες τα νερά στον πορθμό του Ευρίπου αλλάζουν φορά! Την ώρα της αλλαγής τα νερά αναταράσσονται καθώς αυτά που πήγαιναν προς την παλιά κατεύθυνση συγκρούονται με αυτά που ακολουθούν ήδη τη νέα, δημιουργώντας κάποιες πολύ μικρές δίνες που δεν τις έχεις δει ξανά πουθενά στον κόσμο. Αυτή η φυσική τουριστική attraction πήρε το όνομα τρελά νερά από τους ντόπιους. Οι επιστήμονες αποδίδουν το φαινόμενο στη Σελήνη (παλίρροια και άμπωτη) και στην ιδιαίτερη μορφολογία του Ευβοϊκού κόλπου (το νησί της Εύβοιας απέχει λίγο από τη Στερεά Ελλάδα, αναγκάζοντας την θάλασσα να κινείται σε μια μακρόστενη λωρίδα μήκους 180 χλμ και πλάτους από 40 μέτρα στη Χαλκίδα μέχρι 50 χλμ). Κι αν συνήθως τα νερά αλλάζουν φορά κάθε έξι ώρες, υπάρχουν κάποιες μέρες του μήνα που το φαινόμενο παρατηρείται 14 φορές την ημέρα!

Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο Αγαμέμνονας διάνοιξε τον πορθμό του Ευρίπου, για να περάσουν με ασφάλεια τα αχαϊκά πλοία προς την Τροία, αποφεύγοντας τα επικίνδυνα νερά στο Κάβο Ντόρο. Με δεδομένο ότι οι επιστήμονες της Γεωλογίας υποστηρίζουν ότι η Εύβοια διαχωρίστηκε από την ηπειρωτική Ελλάδα πριν εκατομμύρια χρόνια, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο πορθμός του Ευρίπου υπήρχε και τα έργα των Αχαιών έγιναν για να προστατέψουν τα καράβια από πτώσεις ογκόλιθων. Κι αν εμείς τα λέμε τρελά νερά, οι αρχαίοι πρόγονοί μας – δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια – ονόμασαν τον πορθμό Εύριπο ( < ευ + ριπή ) τονίζοντας πόσο σημαντική ήταν η καλή ροή των νερών για τη μετακίνηση των πλοίων, σε σύγκριση με την επικινδυνότητα στην ανατολική πλευρά της Εύβοιας.

Η παλιά γέφυρα της Χαλκίδας, εγκαινιάστηκε το 1962. Ο ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος μηχανικός Ευθύμιος Μαλάκης ήταν υπεύθυνος για το σπουδαίο έργο της συρταρωτής γέφυρας, που είχε τη δυνατότητα να ανοίγει για να περνούν τα πλοία. Το 1993 εγκαινιάστηκε η νέα γέφυρα της Χαλκίδας (υψηλή γέφυρα Ευρίπου), μία καλωδιωτή γέφυρα που πραγματικά αποσυμφόρησε την κίνηση στο κέντρο της πόλης.

το κάστρο της Χαλκίδας

Στην Χαλκίδα υπήρχαν δύο κάστρα. Το Κάστρο του Ευρίπου, που ήταν κτισμένο σε ένα μικρό νησάκι στον πορθμό του Ευρίπου, και το Κάστρο του Καράμπαμπα, που έκτισαν οι Οθωμανοί Τούρκοι το 1864 στην δυτική πλευρά της Χαλκίδας, στην ηπειρωτική Ελλάδα.

το κάστρο της Χαλκίδας

διάσημοι Έλληνες και Ελληνίδες από την Χαλκίδα

ο καιρός στην Χαλκίδα

Σχετικά άρθρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Προορισμοί