Μανιάτικοι πύργοι – Βάθεια – Πελοπόννησος – Ελλάδα

Last modified date

Ο πύργος Εξαρχάκου

Μανιάτικοι πύργοι – Βάθεια – Πελοπόννησος – Ελλάδα

Στον χαρακτηριστικό μανιάτικο οικισμό της Βάθειας…

Ο πύργος Εξαρχάκου
Ο πύργος Εξαρχάκου στη Βάθεια. Ξενώνας Ε.Ο.Τ.

Χαρακτηριστικός μανιάτικος οικισμός, χτισμένος σαν ακρόπολη στην κορυφή ενός λόφου, η Βάθεια ολόκληρη ένα αξιοθέατο. Απέχει 106 χλμ. από τη Σπάρτη και μόλις 1.500 μ. από τη θάλασσα, μια μικρή πολιτεία όλο μανιάτικους αντιπροσωπευτικούς πύργους είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός για την τοπική παράδοση αλλά και για ολόκληρη την ελληνική ιστορία της αρχιτεκτονικής.
Τα πέτρινα κτίσματα, όλα πυργόσπιτα, που την αποτελούν, οικοδομημένα κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, συγκροτούνται σε πυκνοκτισμένες γειτονιές με εκκλησία, πλατεία, οχυρωμένες κατοικίες και πολεμικό πύργο.
Διώροφοι και τριώροφοι πύργοι από γκρίζα πέτρα και μόνο οι άκρες, οι γωνίες των τοίχων, τα αγκωνάρια, είναι φτιαγμένα από άσπρη μαρμαρόπετρα. Τα μικρά παράθυρα μοιάζουν με πολεμίστρες -χρησίμευαν και σαν τέτοιες άλλωστε- και πάνω από την πόρτα η ζεματίστρα έτοιμη ν’ αντιμετωπίσει τον απρόσκλητο εισβολέα. Όλοι μαζί οι πύργοι αποτελούσαν ένα οχυρό απόρθητο.
Ιδιόμορφα κτίσματα, δίνουν την εντύπωση οχυρωματικών δημιουργημάτων, μολονότι κτίσθηκαν για κατοικίες. Αυτό ακριβώς το στοιχείο επιδίωξαν οι λαϊκοί αρχιτέκτονες γιατί σε κάθε τέτοιο σπίτι-πύργο συχνά ταμπουρωνόταν ολόκληρο σόι, σε παλαιότερες εποχές, για να πολεμήσουν ντόπιους και ξένους εχθρούς.
Οι περισσότεροι των πύργων έχουν αναστηλωθεί από ομάδα αρχιτεκτόνων του Ε.Ο.Τ. και έχουν διαμορφωθεί σε ξενώνες για τους επισκέπτες της αγέρωχης Μάνης. Στον οικισμό λειτουργεί εστιατόριο, μικρό μουσείο με ιστορικά ενθυμήματα και είδη λαϊκής τέχνης καθώς και οι ξενώνες με πάνω από 50 κλίνες συνολικά.
Επισκεφθείτε τα μανιάτικα χωριά Λάνια (17 χλμ. Β) και Άλικα (4 χλμ ΒΔ).
Ανάμεσα στα Άλικα και τη Βάθεια βρίσκεται το χωριό Κυπάρισσος με τα λείψανα των Ρωμαϊκών χρόνων της πόλης Κυναίπολης. Οικοδομικό υλικό του αρχαιολογικού χώρου έχει χρησιμοποιηθεί στις εκκλησίες του χωριού από τις οποίες η Αγία Παρασκευή θεωρείται πως έχει κτισθεί στη θέση ναού της Αφροδίτης και η εκκλησία της Παναγίας σε αυτήν ιερού της Δήμητρας. Η Βάθεια απέχει 28 χλμ. από τα Σπήλαια Διρού και 11 από το μικρό λιμάνι του Γερολιμένα όπου σε μικρή απόσταση βρίσκεται το φράγκικο κάστρο της “Μεγάλης Μαΐνης”.
Οι ξενώνες της Βάθειας προσφέρουν άριστο κατάλυμα και μπορείτε να κλείσετε δωμάτια στο τηλέφωνο: 27330 55244
Χρήσιμα τηλέφωνα:
ΚΤΕΛ Αθήνας: 210 5124910
ΚΤΕΛ Σπάρτης: 27310 26441

Καιρος: Μανιάτικοι πύργοι – Βάθεια – ΠελοπόννησοςΕλλάδα

Δορυφορικός Χάρτης: Μανιάτικοι πύργοι – Βάθεια – ΠελοπόννησοςΕλλάδα

Γεωφυσικός Χάρτης: Μανιάτικοι πύργοι – Βάθεια – Πελοπόννησος – Ελλάδα


Έρευνα – παρουσίαση: Δημήτρης Χίλιος

Το κείμενο αυτό καθώς και η φωτογραφία που το συνοδεύει είναι του συγγραφέα Δημήτρη Χίλιου. Δημοσιεύονται στη Ματιά με την άδειά του, για την οποία και τον ευχαριστούμε θερμά!
(*) Ο Δημήτρης Χίλιος είναι συγγραφέας και από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του «Με το σφύριγμα του τραίνου» & «Χάρτινα φιλιά».