Αρχική Ματιά
Νέο στη Ματιά
Β  ΕΙΔΑ .:ΤΑΞΙΔΙΑ .:ΣΥΝΤΑΓΕΣ .:ΒΙΒΛΙΑ .:ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ .:ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ .:ΔΙΑΦΟΡΑ .:ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ .:ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ .:ΤΥΧΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ Β 
Β 
Β 
Β 
Τόποι... Αρχική Βιβλιοθήκης ...Τα Μουσεία της Πελοποννήσου!
Για να επιστρέψετε στους Τόπους κάντε κλικ εδώ! Για να επιστρέψετε στην Βιβλιοθήκη κάντε κλικ εδώ!
Β 

Τα Μουσεία της Πελοποννήσου

Β 
Γνωρίστε την αδιάσπαστη συνέχεια και την εξέλιξη του πολιτισμού μέσα από τα εκθέματα των πελοποννησιακών μουσείων
Β 
Έρευνα – παρουσίαση: Δημήτρης Χίλιος
Β 
Β 

Με δεδομένο ότι τα σύγχρονα ελληνικά επιτεύγματα δεν έχουν πολλές πιθανότητες να θεωρηθούν το όγδοο θαύμα του κόσμου, το πεδίο πάνω στο οποίο με ελπίδες επιτυχίας μπορούμε να σχεδιάσουμε και να επιχειρήσουμε την ειρηνική μας επίθεση ως κράτος και ως λαός στη διεθνή κοινωνία είναι αυτό του Πολιτισμού.
Για να αποδώσει όμως η πολιτική της πολιτιστικής επίθεσης με σκοπό τη διαφώτιση των άσπονδων φίλων μας, πρέπει να γνωρίσουμε πρώτα οι ίδιοι τον αμύθητο πλούτο κάθε εσχατιάς ελληνικής γης και να "τείνουμε ευήκον ους" στις στεντόρειες κραυγές που στέλνουν στα πέρατα της οικουμένης τα ελληνικά μνημεία και έργα τέχνης.

Κι η Πελοπόννησος, η γη του Πέλοπος του Ταντάλειου, ο Μοριάς, ένα μουσείο ολόκληρο. Απ' την Ακροκόρινθο μέχρι την Πύλο κι από το Χλεμούτσι μέχρι τη Μονεμβασιά. Εδώ άνθισε ο Πολιτισμός από την προϊστορική, τη νεολιθική εποχή μέχρι τις μέρες μας. Εδώ άναψε η φλόγα της Ολυμπίας. Ο κύρηκας εδώ ανήγγειλε την εκεχειρία των λαών, εδώ ο Κόροιβος ο Ηλείος κέρδισε το πρώτο στεφάνι ελιάς.
Τα μουσεία μας είναι οι πολυτιμότεροι κιβωτοί καλλιτεχνικής δημιουργίας, οι θεματοφύλακες της λαϊκής τέχνης και της παράδοσης. Το μαρτυρούν οι αιώνες. Μέσα από τα εκθέματα των μουσείων τονίζεται η αδιάσπαστη συνέχεια και εξέλιξη του πολιτισμού που φώτισε τον κόσμο. Όλοι αυτοί οι ανεκτίμητοι θησαυροί, από τα πρώιμα εκφραστικά ειδώλια του νεολιθικού ανθρώπου μέχρι τα υφαντικά λεπτουργήματα της νεοελληνικής τέχνης κι από τις απαράμιλλες δημιουργίες της πλαστικής των αρχαϊκών και κλασσικών χρόνων μέχρι τα θαυμαστά επιτεύγματα της βυζαντινής τέχνης, συνθέτουν μοναδικές στον κόσμο συλλογές για τον πλούτο, την πληρότητα και προπαντός την ποιότητα τους.

Συνδυάστε τις εκδρομές και τις διακοπές σας με επισκέψεις σε εκθεσιακούς χώρους της Πελοποννήσου. Γνωρίστε την προσφορά του ελληνισμού στον κόσμο, σ' εκείνον τον ίδιο που δε διστάζει, αχάριστα, ν' αμφισβητήσει και να διεκδικήσει τα πάντα. Θα νοιώσετε περήφανοι για τούτον τον ξερότοπο που τον δέρνουν τα κύματα, οι βοριάδες, αλλά και οι μικρότητες και το πείσμα όσων αισθάνονται ότι μειονεκτούν απέναντι στον Ελληνικό πολιτισμό, μιας και οι ίδιοι πριν μερικές εκατοντάδες χρόνια βγήκαν από τα λαγούμια για να... αναπτύξουν τον πολιτισμό του αλουμινίου, του πλαστικού, του μπετόν αρμέ και την Ιερά Εξέταση.

Η Ματιά παρουσιάζει τους επισκέψιμους-εκθεσιακούς χώρους του Μοριά και σας προτείνουν να τους συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα ακόμα και των μικρών εκδρομών σας του Σαββατοκύριακου. Γιατί Πελοπόννησος, και σε προέκταση Ελλάδα, δεν είναι μόνο κάμποι βουνά και θάλασσα. Ούτε σουβλάκι, ρετσίνα και κοκορέτσι, με ξενύχτι, ξεφάντωμα και ευγενή ποτά. Είναι κι αυτά. Πρώτα όμως και πάνω απ' όλα είναι η ιστορία και ο Πολιτισμός που αξιώνουν τον σεβασμό μας.

Β 

ΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ

Στο Ναύπλιο
Από τις ομορφότερες ελληνικές πολιτείες, με νεοκλασικά κτίρια και παλιές εκκλησίες, η πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου κράτους, έχει τακτικότατη επικοινωνία με την Αθήνα.
Χρήσιμα τηλέφωνα:
ΚΤΕΛ Αθήνας 210 5124910
ΚΤΕΛ Ναυπλίου 27520 27323

Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου:
Εκτίθενται ευρήματα από προϊστορικά χρόνια, νεολιθικά αγγεία, χάλκινα αντικείμενα, τοιχογραφίες από Μυκήνες και Τίρυνθα, λίθινα αγγεία, λατρευτικά είδωλα. Πήλινες μάσκες, ασπίδες και χάλκινη πανοπλία από τον τάφο της Μιδέας.
Διεύθυνση: Πλατεία Συντάγματος, Ναύπλιο (ενετικό κτίριο του 1713)
Τηλέφωνο: 27520 27502

Λαογραφικό Μουσείο Ναυπλίου:
Τμήμα του Πελοποννησιακού Λαογραφικού ιδρύματος, σε θαυμάσιο νεοκλασσικό κτίριο. Τοπικές παραδοσιακές ενδυμασίες, όπλα, κοσμήματα, έργα τέχνης, παλιοί χάρτες και αντικείμενα καθημερινής ζωής απ' όλη την Πελοπόννησο.
Διεύθυνση: Βασ. Αλεξάνδρου 1, Ναύπλιο
Τηλέφωνο: 27520 28947

Θραύσματα τοιχογραφίας από το ανάκτορο της Τίρυνθας, 13ου π.Χ. αιώνος.
Θραύσματα τοιχογραφίας από το ανάκτορο της Τίρυνθας, 13ου π.Χ. αιώνος.

Στο Άργος
Κέντρο του αργολικού κάμπου, δεν γνώρισε μονάχα πολιτική ισχύ αλλά και πολιτιστική ανάπτυξη.
Χρήσιμα τηλέφωνα:
ΚΤΕΛ Αθήνας 210 5124910
ΚΤΕΛ Αργούς 27510 67324

Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους:
Παρουσιάζει ευρήματα ανασκαφών στην περιοχή, αντικείμενα καθημερινού βίου ενός χαμένου πολιτισμού. Αμφορείς, σκεύη, μωσαϊκά δάπεδα.
Διεύθυνση: Βασ. Όλγας 2, Άργος
Τηλέφωνο: 27510 68819

Στην Επίδαυρο
Αρχαιολογικός χώρος που ανήκει στην κοινότητα Λυγουριού, 29 χλμ. Α του Ναυπλίου.
Χρήσιμα τηλέφωνα:
ΚΤΕΛ Αθήνας 210 5124910 και πυκνή σύνδεση με Ναύπλιο.

Αρχαιολογικό Μουσείο Επιδαύρου:
Ευρήματα Ασκληπιείου, αρχιτεκτονικά μέλη κτιρίων, ενεπίγραφες στήλες, ιατρικά εργαλεία, πήλινα διακοσμητικά, γλυπτά ναού Ασκληπιού και Αρτέμιδος, εκμαγεία έργων που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό της Αθήνας.
Διεύθυνση: Ιερό Ασκληπιού Επιδαύρου, Λιγουριό
Τηλέφωνο: 27530 22009

Στην Νέα Κίο
Παραλιακή κωμόπολη 7 χλμ. ΒΔ του Ναυπλίου.

Λαογραφικό Μουσείο:
Τοπικές παραδοσιακές ενδυμασίες, στοιχεία από την λαϊκή παράδοση και την τέχνη. Εκτίθενται ακόμη αντικείμενα καθημερινής χρήσης από τη Μικρά Ασία, τόπο καταγωγής των κατοίκων.
Διεύθυνση: Άργους 7, Νέα Κίος
Τηλέφωνο: 27510 51750

Β 

ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Αρκάδες. Λιθογραφία του 1816.
Αρκάδες. Λιθογραφία του 1816.

Στην Τρίπολη
Η καρδιά του Μοριά, η Τριπολιτσά του απελευθερωτικού αγώνα. Ο δρόμος που τη συνδέει, μέσω Άργους, με την Αθήνα είναι σήμερα ο καλύτερος στην Ελλάδα.
Χρήσιμα τηλέφωνα:
ΚΤΕΛ Αθήνας 210 5124910
ΚΤΕΛ Τρίπολης 2710 230140 έως 63
ΟΣΕ Αθήνας 210 5131601
ΟΣΕ Τρίπολης 2710 241696

Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης:
Νεοκλασικό κτίριο του Τσίλερ. Εκτίθενται ευρήματα ανασκαφών στην Αρκαδία, νεολιθικά και πρωτοελλαδικά αντικείμενα, σκεύη, καθώς και πλούσια συλλογή υστερομυκηναϊκών, υπομυκηναϊκών και γεωμετρικών χρόνων. Γλυπτά και ανάγλυφα, χάλκινα αγγεία, ελάσματα, εδώλια, επιγραφές, συμβάσεις, ψηφίσματα, αλλά και ευρήματα Παλαιοχριστιανικών και πρώιμων χριστιανικών χρόνων, επιτύμβιες στήλες κι επιγραφές.
Διεύθυνση: Ευαγγελιστρίας 8, Τρίπολη
Τηλέφωνο: 2710 242148

Αρχαιολογικό Μουσείο Αλέας (Τεγέα):
Έργα σκοπαδικής τεχνοτροπίας (ανάγλυφα), αντίγραφο κεφαλής της Υγείας, αγαλμάτια και τμήματα αγαλμάτων από το ναό της Αλέας Αθηνάς, πήλινα, μεταλλικά, χάλκινα ευρήματα και όστρακα. Κεφαλή Ασκληπιού, κορμός Νίκης, ανάγλυφη πλάκα σαρκοφάγου με τον Αχιλλέα να σέρνει τον Έκτορα έξω από τα τείχη της Τροίας.
Διεύθυνση: Αλέα
Τηλέφωνο: 2710 556540

Στο Άστρος
Ιστορική πολιτεία για τη Β' Εθνοσυνέλευση του 1823, 45 χλμ. ΝΑ της Τρίπολης.

Μικρό Μουσείο Άστρους:
Στεγάζεται στην πρώην Σχολή Καρυτσιώτη. Αρχαιολογική συλλογή ευρημάτων από την αρχαία Ανθήνη καθώς και μαρμάρινες επιγραφές από την έπαυλη του Ηρώδου του Αττικού.
Διεύθυνση: Άστρος
Τηλέφωνο: 27550 22201

Στη Δημητσάνα
Χτισμένη πάνω από τον ποταμό Λούσιο, η μπαρουταποθήκη του αγώνα, διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός με ξύλινα μπαλκόνια και πλακόστρωτα.

Μουσείο Βιβλιοθήκης Δημητσάνας:
Εκτός από το πλούσιο βιβλιογραφικό υλικό, στεγάζεται και μικρή αρχαιολογική συλλογή με ευρήματα ανασκαφών, καθώς και λαογραφική συλλογή με υφαντά, κεντήματα και είδη μεταλλοτεχνίας.

Κεφαλή αγάλματος του Διός.
Κεφαλή αγάλματος του Διός.

Στο Λεβίδι
Χτισμένο στην κατάφυτη πλαγιά του Μαινάλου, 25 χλμ. Β της Τρίπολης.

Μουσείο Αλέξανδρου Παπαναστασίου:
Στεγάζεται σε αίθουσα του Δημαρχείου και παρουσιάζει προσωπικά αντικείμενα του πολιτικού άνδρα Αλέξανδρου Παπαναστασίου, ρούχα, φωτογραφίες, επίσημα έγγραφα και προσωπική αλληλογραφία. Το Λεβίδι άλλωστε ήταν η γενέτειρα του.

Στη Μεγαλόπολη
Στη θέση της αρχαίας Μεγάλης Πόλης, σε περιοχή με πληθώρα αρχαιολογικών ευρημάτων, στο κέντρο εύφορης πεδιάδας.

Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγαλόπολης:
Παρουσιάζονται αρχιτεκτονικά μέλη, επιγραφές και όστρακα που βρέθησαν στον αρχαιολογικό χώρο και γύρω από το θέατρο.
Διεύθυνση: Σταθοπούλου 9, Μεγαλόπολη
Τηλέφωνο: 27910 23275

Μουσείο Λυκόσουρας:
Βρίσκεται πάνω σε ύψωμα στη θέση Λυκόσουρα 15 χλμ. ΝΑ της Μεγαλόπολης. Εκτίθενται γλυπτά από το ιερό, αντίγραφα κεφαλών λατρευτικών αγαλμάτων της Δέσποινας, της Δήμητρας, της Άρτεμης και του Άνυτου, από το κολοσιαίο γλυπτό σύνολο του Δαμοφώντα.

Β 

ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΪΑΣ

Στην Πάτρα
Συγκοινωνιακό, εμπορικό και τουριστικό κέντρο της Πελοποννήσου, η τρίτη πόλη της Ελλάδος. Χωρίζεται στην Κάτω και την Πάνω Πόλη, έχει σωστή ρυμοτομία, πλατείες, κήπους και διατηρεί τη φυσιογνωμία της.
Χρήσιμα τηλέφωνα:
ΚΤΕΛ Αθήνας 210 5136185
ΚΤΕΛ Πάτρας 2610 623887
ΟΣΕ Αθήνας 210 5131601
ΟΣΕ Πάτρας 2610 639108-9
Λιμεναρχείο Πάτρας 2610 341002
Λιμενικός Σταθμός Ρίου 2610 991203

Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας:
Ευρήματα ανασκαφών, αγγεία και μικροτεχνία διαφόρων εποχών. Ψηφιδωτό δάπεδο ρωμαϊκών χρόνων με σκηνές παλαίστρας και θεάτρου, ρωμαϊκά πορτρέτα, αναθηματικό ανάγλυφο στον Ασκληπιό, ακέφαλο άγαλμα Αθηνάς, αντίγραφο αυτού του Φειδία και άλλα πολλά.
Διεύθυνση: Μαίζωνος 42, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610 275070

Κέντρο Λόγου και Τέχνης:
Περιλαμβάνει μουσείο τύπου με ιστορικά έγγραφα, γκραβούρες, πορτρέτα αγωνιστών της Επανάστασης, παλιούς χάρτες, εφημερίδες και βιβλιοθήκη με σπάνιες εκδόσεις, καθώς επίσης και Εθνολογικό μουσείο με όπλα, μετάλλια και πολεμικά λάφυρα, με πολεμικές στολές και παραστάσεις ιστορικών γεγονότων.
Διεύθυνση: Πλ. Γεωργίου Α', Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610 274034

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης:
Στο χώρο του μουσείου εκτίθενται αγροτικά εργαλεία, οικιακά σκεύη και αντικείμενα από τη λαϊκή παράδοση της περιοχής.
Διεύθυνση: Κορυτσάς και Μαυροκορδάτου, στον κήπο του Σκαγιοπούλειου, Πάτρα
Τηλέφωνο: 2610 334713

Το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα με το πλούσιο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.
Το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα με το πλούσιο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Στα Καλάβρυτα
Ιστορική Κωμόπολη με πολλά νερά, στη θέση της αρχαίας Κύναιθας. Με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο επικοινωνεί με το Διακοφτό μέσω Μεγάλου Σπηλαίου.
Χρήσιμα τηλέφωνα:
ΟΣΕ Διακοφτού 26910 43206

Σκευοφυλάκιο Μονής Μεγάλου Σπηλαίου:
Πολύτιμα κειμήλια, ιερά άμφια και λειτουργικά σκεύη εξαιρετικής τέχνης, χρυσοκεντήματα, λειψανοθήκες περίτεχνες και χειρόγραφα Ευαγγέλια. Επίσης πλούσια βιβλιοθήκη.

Σκευοφυλάκιο Μονής Αγίας Λαύρας:
Το λάβαρο της επανάστασης, άμφια και ποιμαντορική ράβδος του Παλαιών Πατρών Γερμανού, η κάρα του Αγίου Αλεξίου, δώρο του Μανουήλ Κομνηνού, αδαμαντοκόλλητο Ευαγγέλιο, δώρο -λέγεται- της Μ. Αικατερίνης, και πολλά λειτουργικά σκεύη. Η βιβλιοθήκη της Μονής περιλαμβάνει χίλιους τόμους και χειρόγραφους κώδικες 11ου αι.

Β 

ΝΟΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ

Στην Ολυμπία
Στις όχθες του Αλφειού το ιερό των Ολυμπιακών αγώνων, 19 χλμ. από τον Πύργο, ένα τεράστιο υπαίθριο μουσείο.
Χρήσιμα τηλέφωνα:
ΚΤΕΛ Αθήνας 210 5136185
ΟΣΕ Αθήνας 210 5131601
ΚΤΕΛ Πύργου 26210 22592
ΟΣΕ Πύργου 26210 22576

Το εργαστήριο του Φειδία, μετέπειτα πρωτοχριστιανικός Ναός. Αρχαία Ολυμπία.
Το εργαστήριο του Φειδία, μετέπειτα πρωτοχριστιανικός Ναός.
Αρχαία Ολυμπία.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας:
Απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο σε καινούργιο κτίριο με δέκα μεγάλες αίθουσες, παρουσιάζονται τοποθετημένα χρονολογικά τα ευρήματα των ανασκαφών της περιοχής ολόκληρης. Μαρμάρινα αγάλματα ρωμαϊκών χρόνων, χάλκινα αντικείμενα, όπλα, ειδώλια, αγαλμάτια, αρχιτεκτονικά μέλη ναών, έργα μικροτεχνίας σε χαλκό, πήλινα, κεραμικά.
Σε περίοπτη θέση το άγαλμα του Ερμή του Πραξιτέλη, με το θεό γυμνό, με αρμονικότατες σωματικές αναλογίες να κρατά το Διόνυσο για να τον μεταφέρει στις νύμφες μετά το θάνατο της μητέρας του Σεμέλης.
Γλυπτά από τις μετώπες και τα αετώματα του ναού του Δία, με κυρίαρχη μορφή αυτή του Ηρακλή του ιδρυτού των Ολυμπιάδων, πήλινο σύμπλεγμα με τον Δία να κρατά τον Γανυμίδη, το κράνος του Μιλτιάδη, κεφαλή της Αθηνάς, εργαλεία του Φειδία, το άγαλμα της Νίκης του Παιωνίου και πάρα πολλά μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας ευρήματα.
Διεύθυνση: Αρχαία Ολυμπία, Ολυμπία
Τηλέφωνο: 26240 22742

Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων:
Εκτίθενται αναμνηστικά των σύγχρονων Ολυμπιάδων από το 1896 και μετά την επανασύσταση τους από τον Γάλλο Βαρώνο Πιέρ Ντε Κουμπερντέν. Μεταξύ των άλλων και η μοναδική στον κόσμο συλλογή γραμματοσήμων με θέμα τις Ολυμπιάδες.
Διεύθυνση: Αρχαία Ολυμπία, Ολυμπία
Τηλέφωνο: 26240 22544

Στην Αρχαία Ήλιδα
Ερείπια της αρχαίας πόλης, σημαντικού κέντρου της αρχαιότητας, στα Β του Πύργου, κοντά στην Γαστούνη. Ανακαλύφθησαν θέατρο, ερείπια οικοδομημάτων, λουτρά, ταφικά μνημεία και χώρος που προπονούνταν οι αθλητές για τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Μουσείο Αρχαίας Ήλιδος:
Στεγάζει ευρήματα των ανασκαφών στην περιοχή. Αγάλματα, σκεύη και λειτουργικά εργαλεία από την αγορά το γυμναστήριο, τα δύο ιερά της Αφροδίτης και τα λείψανα των κατοικιών.

Στην Ανδρίτσαινα
Αρχόντισσα της επαρχίας Ολυμπίας, χτισμένη σε κατάφυτη πλαγιά, με πέτρινα σπίτια και πλατάνια. Σε απόσταση 15χλμ. ο περίτεχνος ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, εφάμιλλος του Παρθενώνα.

Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας:
Σπάνιες εκδόσεις του οίκου Άλδου Μανούτιου της Βενετίας και του Βατικανού, παλέτυπα, αρχέτυπα, πάπυροι, ιστορικά έγγραφα και το αρχείο της επανάστασης του 1821. Εκτίθενται επίσης σε προθήκες αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, νομίσματα, αγγεία, χάλκινα, καθώς και γύψινα εκμαγεία της ζωφόρου του ναού του Απόλλωνα των Βασσών (Επικούρειου).

Στη Σκαφιδιά
Μικρός παραλιακός οικισμός 13 χλμ. ΒΔ του Πύργου.

Σκευοφυλάκιο I. Μονής:
Φυλάσσονται λειψανοθήκες, χειροποίητα αριστουργήματα ιερατικά άμφια, φορητές εικόνες, εκκλησιαστικά σκεύη. Επίσης πλούσια βιβλιοθήκη και συλλογή εγγράφων.

Β 

ΝΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Στην Κόρινθο
Από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες πόλεις της Ελλάδας στην αρχαιότητα. Εδώ έζησε για λίγο και δίδαξε ο Απόστολος των εθνών ο Παύλος. Η σημερινή πόλη κοντά στη θάλασσα με ωραία ρυμοτομία.
Χρήσιμα τηλέφωνα:
ΚΤΕΛ Αθήνας 210 5124910
ΟΣΕ Αθήνας 210 5131601
ΚΤΕΛ Κορίνθου 27410 25644

Ρωμαϊκό κεφάλι της Θεάς Τύχης με την παράσταση των Κορινθιακών τειχών.
Ρωμαϊκό κεφάλι της Θεάς Τύχης με την παράσταση των Κορινθιακών τειχών.

Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου:
Ευρήματα από την αγορά της αρχαίας Κορίνθου και από άλλες θέσεις. Κεραμικά, αντιπροσωπευτικά της Κορινθιακής Τέχνης, ανάγλυφα και γλυπτά ρωμαϊκών χρόνων, δείγματα κορινθιακών κιονόκρανων. Γλυπτά εκτίθενται στην αυλή του μουσείου και σε χωριστή αίθουσα ευρήματα από το Ασκληπιείο. Μωσαϊκά δάπεδα, ψηφιδωτά, κορινθιακά αγγεία, πήλινα συμπλέγματα, υπερφυσικά αγάλματα, σαρκοφάγος, το ρωμαϊκό κεφάλι της θεάς Τύχης με τα τείχη της Κορίνθου στο στέμμα, αφιερώματα θεραπευθέντων ασθενών του Ασκληπιείου. Το Μουσείο είναι έργο της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών.
Διεύθυνση: Κόρινθος
Τηλέφωνο: 27410 31207

Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου:
Βρίσκεται στην πλατεία (Φλοίσβος) και είναι δωρεά της Αλκμήνης Γαρταγάνη. Εκτίθενται ιστορικά κειμήλια, έγγραφα και μικροαντικείμενα, καθώς και στοιχεία από την λαογραφική παράδοση της ευρύτερης περιοχής.

Εκκλησιαστικό Μουσείο Κορίνθου:
Η πόλη της Κορίνθου έχει παράδοση στην εκκλησιαστική ιστορία του τόπου, δεδομένου ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια λειτουργούσε εδώ σπουδαία εκκλησιαστική σχολή. Το μουσείο περιλαμβάνει διάφορα εκκλησιαστικά εκθέματα. Χειρόγραφα εκκλησιαστικών ανδρών, αυτοκρατορικά και πατριαρχικά σιγίλλια, περίτεχνα ευαγγέλια και φορητές εικόνες.

Στα Ίσθμια
Παραλιακό χωριό στο ανατολικό μέρος της διώρυγας.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίων - Κεγχρεών:
Βρίσκεται στην Κυραβρύση και στεγάζει τα ευρήματα στις ανασκαφές των Ισθμίων και των Κεγχρεών. Κεραμικά από το ναό του Ποσειδώνα, μαρμάρινο αρχαϊκό περιραντήριο, αμφορείς, αθλητικά όργανα, αναμνηστικές πλάκες των Κεγχρεών, συλλογή από λυχνάρια, κεφάλι αθλητή, οι γυάλινοι πίνακες που ανασύρθησαν από τη θάλασσα και παριστάνουν άνθη, φυτά, ζώα, ψάρια, πουλιά, θαλασσινά τοπία και ανθρώπινες μορφές.
Διεύθυνση: Κυραβρύση, Ίσθιμα
Τηλέφωνο: 27410 37244

Στο Κιάτο
Παραλιακή πόλη, κοντά στην αρχαία Σικυώνα, σε κατάφυτη περιοχή, 21χλμ ΝΔ της Κορίνθου.

Αρχαιολογικό Μουσείο Σικυώνος:
Εκτίθενται ελληνιστικά και ρωμαϊκά γλυπτά, αγγεία, ψηφιδωτά δάπεδα και πήλινα ειδώλια. Μαρμάρινο κεφάλι του Απόλλωνα, αγαλμάτια της Αρτέμιδας, του Πάνα και της Τρίμορφης Εκάτης. Στο προαύλιο παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά γλυπτά.
Διεύθυνση: Κιάτο
Τηλέφωνο: 27420 28900

Στην Περαχώρα
Όμορφο χωριό στο στερεοελλαδίτικο κομμάτι του νομού, 10 χλμ, Β του Λουτρακίου.

Αρχαιολογικό Μουσείο Περαχώρας:
Στεγάζει συλλογή με ευρήματα ανασκαφών που έκανε η Αγγλική αρχαιολογική Σχολή στο χώρο του Ηραίου και τον προϊστορικό οικισμό της Λίμνης Βουλιαγμένης, ανακαλύπτοντας τα θεμέλια του ναού της Ήρας Ακραίας, της Ήρας Λιμενιάς και μεγάλης στοάς του λιμανιού (4ου π.χ. αι.)

Στην Καστανιά
Ορεινό χωριό στις κατάφυτες από έλατα πλαγιές της Ζήριας.

Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Φενεού:
Βρίσκεται στη θέση Καλύβια και, σε καινούργιο κτίριο, στεγάζει ευρήματα της αρχαίας πόλης Φενεού, σημαντικότατης μέχρι το τέλος των ελληνιστικών χρόνων. Σώζονται λείψανα του ιερού του Ασκληπιού και οχυρωματικός περίβολος της Ακρόπολης. Διεύθυνση: Καλύβια, Καστανιά
Τηλέφωνο: 27470 41228

Στη Νεμέα
Στα σύνορα με την Αργολίδα, 41 χλμ. ΝΔ της Κορίνθου, μέσα σε αμπελώνες, περιοχή μεγάλης αρχαιολογικής αξίας. Εδώ σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ηρακλής σκότωσε το λέοντα της Νεμέας. Επίσης στην ίδια περιοχή λάβαιναν χώρα οι γιορτές - αγώνες τα Νέμεα.

Αρχαιολογικό Μουσείο Νεμέας:
Το μουσείο λειτουργεί μέσα στον αρχαιολογικό χώρο με τα θεμέλια ξενώνα, τα ερείπια λουτρών και τα ερείπια της παλαίστρας, καθώς και το στάδιο, του οποίου σώζεται η θολωτή στοά της εισόδου των αγωνιστών και διακρίνονται οι διάδρομοι. Στεγάζονται ευρήματα από τις συνεχιζόμενες ανασκαφές. Σε μικρή απόσταση ερείπια του αρχαίου Φλιούντα.
Διεύθυνση: Νεμέα
Τηλέφωνο: 27460 22739

Β 

ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Στη Σπάρτη
Σχετικά καινούργια πόλη στη θέση της αρχαίας. Όμορφη, με καλή ρυμοτομία και πυκνή συγκοινωνία με την Αθήνα. Χτισμένη στην κοιλάδα του Ευρώτα, διασώζει ελάχιστα από τα αρχαιολογικά μνημεία και τους χώρους της αρχαίας Σπάρτης.
Χρήσιμα τηλέφωνα:
ΚΤΕΛ Αθήνας 210 5124910
ΚΤΕΛ Σπάρτης 27310 26441

Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης:
Στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο του Βαυαρού αρχιτέκτονα Χάνσεν, στην οδό Διονυσίου Δάφνη, κοντά στη Λεωφ. Κωνσταντίνου Παλαιολόγου με τους φοίνικες.
Παρουσιάζει ευρήματα ανασκαφών στην Σπάρτη και την γύρω περιοχή. Αναθεματικές στήλες, κεραμικά Μυκηναϊκής, χάλκινα αρχαϊκής, αναθεματικές μάσκες από το ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος. Γλυπτά αρχαϊκών και κλασσικών χρόνων καθώς και μωσαϊκά δάπεδα ρωμαϊκής περιόδου, μεγάλο πήλινο αμφορέα και ανδριάντα από παριανό μάρμαρο που αποδίδεται στο Λεωνίδα.
Διεύθυνση: Οδός Διονυσίου Δάφνη, Σπάρτη
Τηλέφωνο: 27310 21516

Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης:
Σε πανέμορφο διατηρητέο νεοκλασσικό της Λεωφ. Κ. Παλαιολόγου. Στεγάζει περιοδικές εκθέσεις της Εθνικής Πινακοθήκης, της οποίας παράρτημα είναι, καθώς και μόνιμη συλλογή Ευρωπαίων ζωγράφων του 16ου - 17ου αι. Δωρεά Γεωργίου Κουμάνταρου και Ντόλυ Γουλανδρή εις μνήμην Ιωάννου Κουμάνταρου.
Διεύθυνση: Λεωφ. Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, Σπάρτη
Τηλέφωνο: 27310 81822

Στο Γύθειο
Σύγχρονη παραλιακή πόλη με νησιώτικο χρώμα, 45 χλμ. Ν της Σπάρτης.
Χρήσιμα τηλέφωνα:
ΚΤΕΛ Γυθείου 27330 22228
Λιμεναρχείο Γυθείου 27330 22262
Λιμεναρχείο Πειραιά 210 4511311

Αρχαιολογική και Βυζαντινή Συλλογή:
Στεγάζεται στο νεοκλασσικό κτίριο του Δημαρχείου Γυθείου, τηλ.22427. Εγχάρακτες επιγραφές σε λίθους αρχαϊκής, κεραμικά ευρήματα, αγάλματα ρωμαϊκών χρόνων.
Διεύθυνση: Γύθειο
Τηλέφωνο: 27330 22427

Μουσείο Κρανάης:
Απέναντι από την πόλη στο νησάκι Κρανάη (Μαραθονήσι), που σήμερα είναι συνδεδεμένο με την στεριά, ο πύργος της οικογένειας Τζανετάκη, αναπαλαιωμένος, στεγάζει αξιόλογα εκθέματα. Εδώ πέρασε, κατά την παράδοση, ο Πάρις με την Ωραία Ελένη τη νύχτα της απαγωγής.

Το βυζαντινό μουσείο του Μυστρά δίπλα στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Δημητρίου όπου εστέφθη ο Παλαιολόγος.
Το βυζαντινό μουσείο του Μυστρά δίπλα στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Δημητρίου όπου εστέφθη ο Παλαιολόγος.

Στο Μυστρά
Βυζαντινή καστροπολιτεία, 5 χλμ. ΒΔ της Σπάρτης. Ολόκληρη η νεκρή σήμερα πολιτεία είναι ένα τεράστιο μουσείο.

Βυζαντινό Μουσείο Μυστρά:
Στεγάζεται σε βυζαντινό κτίσμα στον περίβολο της Μητρόπολης του Αγίου Δημητρίου, ναού που στέφθηκε ο τελευταίος Βυζαντινός αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.
Εκτίθενται γλυπτά, υπέρθυρα, επιγραφές, βυζαντινές εικόνες, τοιχογραφίες και αντικείμενα μικροτεχνίας. Χαρακτηριστικό το τμήμα υπέρθυρου με το μονόγραμμα και το οικόσημο της Ισαβέλας Λουζινιάν.
Διεύθυνση: Μυστράς
Τηλέφωνο: 27310 83377

Στην Αρεόπολη
Η περήφανη αρχόντισσα της Μάνης, απροστάτευτη από τους αέρηδες, φυλάει τα ήθη των κατοίκων. 72 χλμ. Ν της Σπάρτης.

Αρχοντικό Μαυρομιχαλαίων:
Αναπαλαιωμένο το αρχοντικό της οικογένειας των μπέηδων της Μάνης, λειτουργεί ως Μουσείο του απελευθερωτικού αγώνα με κειμήλια, ενθυμήματα, ενδυμασίες και οπλισμό της εποχής.

Β 

ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Στην Καλαμάτα
Σύγχρονη πόλη, σφύζουσα από ζωή, που μετά τους πρόσφατους καταστρεπτικούς σεισμούς ανοικοδομείται. Η παλιά πόλη κάτω από το κάστρο πλούσια σε ιστορικά μνημεία και πανέμορφα κτίρια.
Χρήσιμα τηλέφωνα:
ΚΤΕΛ Αθήνας 210 5134293
ΟΣΕ Αθήνας 210 5131601
Ο.Α. Αθήνας 210 9666666
ΚΤΕΛ Καλαμάτας 27210 22851
ΟΣΕ Καλαμάτας 27210 95006
Ο.Α. Καλαμάτας 27210 86410

Τοπική φορεσιά της περιοχής Καλαμάτας (Αλαγονία).
Τοπική φορεσιά της περιοχής Καλαμάτας (Αλαγονία).

Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας:
Φιλοξενεί ευρήματα ανασκαφών. Γλυπτά υστεροκλασσικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, κεραμικά και λίθινα εργαλεία. Δείτε το ψηφιδωτό δάπεδο του 1ου μ.Χ. αι. με κεντρική μορφή το Διόνυσο.
Διεύθυνση: Μπενάκη και Παπάζογλου 6, Καλαμάτα
Τηλέφωνο: 27210 26209

Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας:
Εκτίθενται κειμήλια του απελευθερωτικού αγώνα, η περικεφαλαία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, τα σπιρούνια του Κολοκοτρώνη, γιαταγάνια και άλλα προσωπικά αντικείμενα των ηρώων. Επίσης ναυτικά ξυλόγλυπτα σεντούκια, βενετσιάνικοι καθρέπτες κ.ά.
Διεύθυνση: Αγίου Ιωάννου 12 & Κυριακού, Καλαμάτα
Τηλέφωνο: 27210 28449

Δημοτική Πινακοθήκη:
Στεγάζει μόνιμη έκθεση με έργα ζωγραφικής κυρίως Ελλήνων ζωγράφων και οργανώνει σε συνεργασία με άλλους φορείς ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις.

Βιβλιοθήκη Καλαμάτας:
Πέρα από τον εκπαιδευτικό-μορφωτικό της χαρακτήρα λειτουργεί και ως μουσείο, γιατί εκτός των 60.000 τόμων περιλαμβάνει και παπύρους, αρχέτυπα, χειρόγραφα, παλιά Ευαγγέλια με μινιατούρες και σπάνιες εκδόσεις.

Σιδηροδρομικό Μουσείο Καλαμάτας:
Λειτουργεί στο πάρκο της πλ. Αριστομένους και τα εκθέματα του αποτελούν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα των μέσων του σιδηροδρόμου (ατμομηχανές και βαγόνια) που εξυπηρετούσαν το κοινό δεκαετίες πριν.

Στην Κορώνη
Αμφιθεατρικά χτισμένη γραφική κωμόπολη, Ν της Καλαμάτας.

Ιστορικό - Αρχαιολογικό Μουσείο:
Στεγάζεται σε μικρό κτίριο στο χώρο του άλσους και έχει να επιδείξει τα ευρήματα των ανασκαφών στην περιοχή, κίονες, κιονόκρανα, συλλογές νομισμάτων και αγγεία διαφόρων εποχών.

Στο Μαυρομμάτι
Μικρό χωριό, 30 χλμ. Β της Καλαμάτας, στους πρόποδες του βουνού Ιθώμη, κοντά στα ερείπια της αρχαίας πόλης Μεσσήνη.

Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσήνης:
Μικρή αρχαιολογική συλλογή ευρημάτων από το τείχος της Μεσσήνης, το Ασκληπιείο, το θέατρο, το ναό της Αρτέμιδος, το βουλευτήριο, το στάδιο, το "Σεβαστείον" ή "Καισαρείον". Σε κοντινή απόσταση ο ναός της Αρτέμιδας Λιμνάτιδας ή Λαφρίας και η πύλη της Λακωνίας.
Διεύθυνση: Μαυρομμάτι
Τηλέφωνο: 27240 51201

Στη Χώρα Τριφυλίας
Μεσόγεια κωμόπολη κοντά στον χώρο των αποκαλυφθέντων ανακτόρων του βασιλιά της Πύλου Νέστορα, του σοφού και γαλήνιου της μεγάλης εκστρατείας των Ελλήνων. 48 χλμ. ΒΔ της Καλαμάτας και κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Πύλου.

Αρχαιολογικό Μουσείο:
Ευρήματα από τους μυκηναϊκούς θολωτούς τάφους της Περιστερίας, τα περισσότερα χρυσά, από το ανάκτορο του Νέστορα, κτίσμα του 13ου π.χ. αι. Εξαίρετες τοιχογραφίες του ανακτόρου με έντονα χρώματα και παραστατικές απεικονίσεις, εκμαγεία πήλινων πινακίδων με τη Γραμμική Β' που θυμίζουν φύλλα φοίνικα.
Διεύθυνση: Χώρα Τριφυλίας
Τηλέφωνο: 27630 31358

Στην Πύλο
Χτισμένη στον όρμο του Ναυαρίνου, απέναντι από τη Σφακτηρία, με έντονα νησιώτικο χρώμα, πλούσια ιστορία και ιδιόρυθμο αρχιτεκτονικό σχέδιο, 50 χλμ. ΝΔ της Καλαμάτας.

Αντωνοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο:
Στεγάζει τα ευρήματα των ανασκαφών της περιοχής. Αγγεία, πήλινα, εργαλεία και όπλα νεολιθικών και ρωμαϊκών χρόνων. Μικροτεχνήματα διαφόρων εποχών. Λιθογραφίες που αναπαριστούν τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, αλλά και κειμήλια της επανάστασης του 1821 καθώς επίσης και προσωπικά αντικείμενα αγωνιστών.

Β 
Β 
Β 

Το κείμενο αυτό καθώς και οι φωτογραφίες που το συνοδεύουν είναι του συγγραφέα Δημήτρη Χίλιου. Δημοσιεύονται στη Ματιά με την άδειά του, και τον ευχαριστούμε πολύ.

(*) Ο Δημήτρης Χίλιος είναι συγγραφέας και από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του «Με το σφύριγμα του τραίνου» & «Χάρτινα φιλιά».

Β 
Δημήτρης Χίλιος
Σπετσών 110
T.K. 113-62
210 8812035
210 7235937-8
6972186486
[email protected]
Β 
Β 
Β 
Δείτε επίσης:
Η πυραμίδα του Ελληνικού
Παλάτι του Νέστορα
Αττικό ζωολογικό πάρκο
Εξερευνώντας το Μυστρά
Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου στο Κιλκίς
Κάστρο «Λάρισα», στο Άργος
Βεργίνα
Αρχαία Πέλλα
Αρχοντικό Γιαννιτσών
Κολινδρός
Φίλιπποι
Επανομή
Καραμπουρνάκι - Θεσσαλονίκη
Καστρί - Πολυνέρι - Γρεβενά
Ακρόπολη των Αθηνών
Τα Μουσεία της Πελοποννήσου
Φράγκικα κάστρα και μεσαιωνικά κτίσματα στην Πελοπόννησο
Σαν Ντιέγκο, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
Legoland, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, Ρόδος
Ενυδρείο, Ρόδος
Β 
Χάρτινα φιλιά, του Δημήτρη Χίλιου
Β 
Αναζήτηση
Β 
Β 
Β 
Β 
Up
Β 
Β 
Β 
Επικοινωνία | Όροι Χρήσης | Πλοηγηθείτε | Λάβετε Μέρος | Δημιουργία και Ανάπτυξη ΆΡΚΕΣΙΣ
Β 
Β