Αρχική Ματιά
Νέο στη Ματιά
Β  ΕΙΔΑ .:ΤΑΞΙΔΙΑ .:ΣΥΝΤΑΓΕΣ .:ΒΙΒΛΙΑ .:ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ .:ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ .:ΔΙΑΦΟΡΑ .:ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ .:ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ .:ΤΥΧΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ Β 
Β 
Β 
Β 
Τόποι... Αρχική Βιβλιοθήκης ...Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου στο Κιλκίς!
Για να επιστρέψετε στους Τόπους κάντε κλικ εδώ! Για να επιστρέψετε στην Βιβλιοθήκη κάντε κλικ εδώ!
Β 

Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου στο Κιλκίς

Β 
Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου στο Κιλκίς Πριν λίγες μέρες βρεθήκαμε στο Κιλκίς. Το Κιλκίς είναι μια όμορφη πόλη της Μακεδονίας, πρωτεύουσα του νομού Κιλκίς και βρίσκεται σε απόσταση 48 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη και 560 περίπου από την Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας εκεί, θελήσαμε να επισκεφθούμε τα αξιοθέατα της πόλης, όπως πράττει κάθε τουρίστας που σέβεται τον εαυτό του. Ένα από αυτά τα αξιοθέατα είναι και το σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου (Αη Γιώργη) στον ομώνυμο λόφο του Κιλκίς.
Το σπήλαιο αυτό είναι ένα από τα πιο αξιόλογα σπήλαια της πατρίδας μας, γι’ αυτό Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου στο Κιλκίς και δέχεται επισκέψεις τουριστών από όλη την Ελλάδα. Είναι ένα σχετικά μεγάλο σπήλαιο με επιφάνεια πάνω από 1.000 τετραγωνικά μέτρα ενώ για να περιηγηθείς σε όλο το σπήλαιο θα χρειαστεί να περπατήσεις περίπου μισό χιλιόμετρο.
Εμείς φτάσαμε στην είσοδο του σπηλαίου νωρίς το μεσημέρι ευτυχείς από την όμορφη διαδρομή και την υπέροχη θέα. Αφού πληρώσαμε τα εισιτήριά μας, μιλήσαμε για λίγη ώρα με τον ευγενέστατο φύλακα και ξεναγό του σπηλαίου. Από αυτόν και από το ενημερωτικό έντυπο που μας έδωσε, μάθαμε τα εξής για το σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου:
- Το σπήλαιο είναι διώροφο, κάτι που μας εντυπωσίασε γιατί δεν το είχαμε ξανασυναντήσει σε ανάλογες Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου στο Κιλκίς επισκέψεις μας
- Ο χώρος του σπηλαίου, μετά από μια μελέτη γιατρών από την Τσεχία, πιστεύεται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες κυρίως για παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος.
- Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία αυτού του σπηλαίου είναι οι κοραλλιογενείς σχηματισμοί (τους συναντάμε μόνο στον επάνω όροφο του σπηλαίου), οι οποίοι κατατάσσουν και το σπήλαιο σε ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια παγκοσμίως. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτοί οι σχηματισμοί φτιάχνονται από τα σταγονίδια που δημιουργούνται κατά την πτώση μιας σταγόνας νερού στο έδαφος και σε χώρο που δεν υπάρχουν ρεύματα αέρα.
- Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου στο Κιλκίς Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1925 από τον Γεώργιο Παυλίδη (Μπουλασίκη) ο οποίος τυχαία καθώς εργαζόταν (ήταν λατόμος) άνοιξε την είσοδο του σπηλαίου. Η πρώτη χαρτογράφησή του έγινε από την τότε πρόεδρο της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, κυρία Άννα Πετροχείλου, το 1930, ενώ για το κοινό, το σπήλαιο άνοιξε το 1986.
- Η θερμοκρασία του κυμαίνεται μεταξύ 15 και 17 βαθμών Κελσίου, ενώ η υγρασία του είναι σταθερή στο 95%.
- Σε κάποιο σημείο του σπηλαίου βρίσκεσαι 26 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης.
- Τέλος, εκτός από το σπηλαιολογικό ενδιαφέρον, ο χώρος παρουσιάζει και μεγάλο παλαιοντολογικό ενδιαφέρον αφού σε αυτόν βρέθηκαν απολιθώματα οστών ζώων ηλικίας περίπου 15.000 ετών.
Αφού μάθαμε τα παραπάνω σπεύσαμε στην είσοδο του σπηλαίου και το πρώτο που μας υποδέχτηκε ήταν μια υπέροχη δροσιά που το σώμα μας την δέχτηκε με ευγνωμοσύνη μιας και όλο το πρωινό το είχαμε περάσει περπατώντας κάτω από τον ήλιο. Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου στο Κιλκίς Τα μάτια μας προσαρμοστήκανε στον πολύ απαλό φωτισμό του χώρου και ξεκινήσαμε τον περίπατό μας στην καρδιά του λόφου του Αγίου Γεωργίου.
Περπατώντας στο στενό τσιμεντένιο μονοπάτι θαυμάζαμε τις δημιουργίες της φύσης που χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια για να πάρουν τη μορφή που έχουν σήμερα. Σε κάποιο σημείο το μονοπάτι πλάταινε και μια επιγραφή μας ενημέρωνε ότι βρισκόμαστε στην πρώτη αίθουσα του σπηλαίου. Συνολικά οι αίθουσες του σπηλαίου είναι έξι. Σε μερικά σημεία του σπηλαίου υπήρχαν μικρές ενημερωτικές πινακίδες που με σκίτσο μας έδειχναν με τι έμοιαζε ο σχηματισμός που είχαμε μπροστά μας (π.χ. ρινόκερος, φίδι, φλαμένγκο, καλόγερος κ.α.).
Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου στο Κιλκίς Αφού τελειώσαμε την περιήγησή μας στον πρώτο όροφο του σπηλαίου, ανεβήκαμε στον δεύτερο όροφο, όπου παρατηρήσαμε τους κοραλλιογενείς σχηματισμούς για τους οποίους μας είχε ενημερώσει ο φύλακας. Η γνώση του πως σχηματίστηκαν αλλά και το όμορφο θέαμα που παρουσίαζαν, μας εντυπωσίασαν. Ήταν ένα θέαμα που δεν το είχαμε συναντήσει ξανά σε σπήλαιο. Μέσα στο σπήλαιο περάσαμε περίπου μία ώρα, όμως η ομορφιά είναι τέτοια που κάποιος θα μπορούσε να περάσει πολύ περισσότερο χρόνο θαυμάζοντας τους εκπληκτικούς σχηματισμούς του σπηλαίου. Αν βρεθείτε στο Κιλκίς μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου.
Β 
Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου στο Κιλκίς Β  Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου στο Κιλκίς
Β 
Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου στο Κιλκίς Β  Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου στο Κιλκίς
Β 
Διαβάστε το ταξιδιωτικό μας άρθρο για την πόλη του Κιλκίς κάνοντας κλικ εδώ!
Β 
O.K.
Β 
Β 
Δείτε επίσης:
Η πυραμίδα του Ελληνικού
Παλάτι του Νέστορα
Αττικό ζωολογικό πάρκο
Εξερευνώντας το Μυστρά
Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου στο Κιλκίς
Κάστρο «Λάρισα», στο Άργος
Βεργίνα
Αρχαία Πέλλα
Αρχοντικό Γιαννιτσών
Κολινδρός
Φίλιπποι
Επανομή
Καραμπουρνάκι - Θεσσαλονίκη
Καστρί - Πολυνέρι - Γρεβενά
Ακρόπολη των Αθηνών
Τα Μουσεία της Πελοποννήσου
Φράγκικα κάστρα και μεσαιωνικά κτίσματα στην Πελοπόννησο
Σαν Ντιέγκο, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
Legoland, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, Ρόδος
Ενυδρείο, Ρόδος
Β 
Β 
Αναζήτηση
Β 
Β 
Β 
Β 
Up
Β 
Β 
Β 
Επικοινωνία | Όροι Χρήσης | Πλοηγηθείτε | Λάβετε Μέρος | Δημιουργία και Ανάπτυξη ΆΡΚΕΣΙΣ
Β 
Β