Αρχική Ματιά
Νέο στη Ματιά
Β  ΕΙΔΑ .:ΤΑΞΙΔΙΑ .:ΣΥΝΤΑΓΕΣ .:ΒΙΒΛΙΑ .:ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ .:ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ .:ΔΙΑΦΟΡΑ .:ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ .:ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ .:ΤΥΧΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ Β 
Β 
Β 
Β 
Ημέρες... Αρχική Βιβλιοθήκης ...Ημέρα του Πατέρα!
Για να επιστρέψετε στις Ημέρες κάντε κλικ εδώ! Για να επιστρέψετε στην Βιβλιοθήκη κάντε κλικ εδώ!
Β 

Παγκόσμια Ημέρα του πατέρα - Γιορτή του Πατέρα

Αρκετές φορές άκουσα από αντρικά χείλη να ακούγεται το παράπονο: «Γιορτή της Μητέρας έχουμε! Γιορτή του Πατέρα γιατί δεν έχουμε;». Κι όμως έχουμε και Γιορτή του Πατέρα. Η τρίτη Κυριακή του Ιούνη είναι αφιερωμένη στους πατεράδες όλου του κόσμου.
Μερικοί ίσως σπεύσουν να πουν ότι είναι άλλη μια γιορτή του σύγχρονου marketing, με σκοπό να αποφέρει κέρδη σε εταιρίες λουλουδιών, δώρων, ευχετηρίων καρτών, κλπ. Και ίσως να είχαν δίκιο αν ο ρόλος του πατέρα, μιλώντας για την χώρα μας, δεν είχε αλλάξει εντελώς τα τελευταία χρόνια.
Πριν αλλάξουν οι πατεράδες είχαν, κατά την γνώμη τους η οποία γινόταν και αποδεκτή, συγκεκριμένες υποχρεώσεις μέσα στην οικογένεια. Η βασική τους υποχρέωση ήταν να εργάζονται και να φέρνουν τα απαραίτητα χρήματα. Οι υπόλοιπες υποχρεώσεις τους κινούνταν στην σφαίρα των τεχνικών επιδιορθώσεων του σπιτιού, άντε και στο άναμμα την ψησταριάς καμιά Κυριακή.
Στις μέρες μας όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι σύγχρονοι μπαμπάδες λαμβάνουν μέρος τόσο στις εργασίες του σπιτιού όσο και στην ανατροφή των παιδιών. Είναι πια οι σύζυγοι και όχι οι «πασάδες» του σπιτιού. Έτσι τους αξίζει να τους αφιερώσουμε μια μέρα του χρόνου όπως έχουμε κάνει και για τις μητέρες.
Η Γιορτή του Πατέρα ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Στην Ουάσιγκτον του 1910, εορτάστηκε για πρώτη φορά η Ημέρα του Πατέρα στις 19 Ιουνίου. Την γιορτή εμπνεύστηκε η κυρία Σονόρα Ντοντ (Sonora Dodd) προς τιμή του πατέρα της Ουίλιαμ Σμαρτ (William Smart), ο οποίος εκείνη την ημέρα είχε γενέθλια. Ο κύριος Σμαρτ έχασε την γυναίκα του κατά την διάρκεια της γέννησης του έκτου παιδιού τους. Μόνος του μεγάλωσε τα έξη του παιδιά σε μια φάρμα στα ανατολικά της πολιτείας Ουάσιγκτον. Η κόρη του, θέλοντας να τον τιμήσει για όσα πρόσφερε στην οικογένεια του, ξεκίνησε αυτή την γιορτή η οποία χρόνο με το χρόνο άρχισε να εξαπλώνεται στις ΗΠΑ. Θερμός υποστηρικτής της ιδέας υπήρξε ο Αμερικανός πρόεδρος Κάλβιν Κούλιτζ (Calvin Coolidge). Ο πρόεδρος όμως που έμελε να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα, βάσει του οποίου καθιερώθηκε η 3η Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα, ήταν ο Λίντον Τζόνσον (Lyndon Johnson) το 1966. Πολλές χώρες ακολούθησαν το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών με εξαίρεση την Αυστραλία στην οποία η Ημέρα του Πατέρα εορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου.
Ο δικός μου πατέρας, ο μπάρμπα Τάσος, ήταν ο κλασσικός μπαμπάς της πρωινής εργασίας και της κυριακάτικης ψησταριάς. Για να μην είμαι άδικος όμως μαζί του, είχε αναλάβει όσο είμαστε ο αδερφός μου κι εγώ στο δημοτικό, να μας «διαβάζει». Τα τελευταία χρόνια όμως άλλαξε κι αυτός και άρχισε να βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού. Όπως λέει και ο ίδιος: «εξελίσσεται η τεχνολογία». Έτσι νομίζω ότι του αξίζει να γιορτάσει την 3η Κυριακή του Ιούνη.
Χρόνια πολλά μπαμπά!

Δώστε τις ευχές σας στον πατέρα σας, με την κάρτα που έφτιαξε η Ματιά για την γιορτή του πατέρα, κάνοντας κλικ εδώ!

Διαβάστε ποιήματα για τον πατέρα κάνοντας κλικ εδώ!

Ν.Π.

Β 
Β 
Δείτε επίσης:
Ημέρα Δασοπονίας (21 Μαρτίου)
25η Μαρτίου 1821
Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου)
Πρωτομαγιά
Γιορτή της Μητέρας
29 Μαΐου 1453, Η άλωση της Κωνσταντινούπολης
Γιορτή του Πατέρα
28η Οκτωβρίου 1940
Πολυτεχνείο 1973 - 17 Νοέμβρη
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21η Μαρτίου)
18 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Σχολικών Βιβλιοθηκών
Β 
Β 
Αναζήτηση
Β 
Β 
Up
Β 
Β 
Β 
Επικοινωνία | Όροι Χρήσης | Πλοηγηθείτε | Λάβετε Μέρος | Δημιουργία και Ανάπτυξη ΆΡΚΕΣΙΣ
Β 
Β