Αρχική Ματιά
Νέο στη Ματιά
Β  ΕΙΔΑ .:ΤΑΞΙΔΙΑ .:ΣΥΝΤΑΓΕΣ .:ΒΙΒΛΙΑ .:ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ .:ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ .:ΔΙΑΦΟΡΑ .:ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ .:ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ .:ΤΥΧΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ Β 
Β 
Β 
Β 
Ινδιάνικοι μύθοι... Αρχική Βιβλιοθήκης ...Ο λαγός που πολέμησε τον Ήλιο!
Για να επιστρέψετε στους Μύθους κάντε κλικ εδώ! Για να επιστρέψετε στο Έγραψαν κάντε κλικ εδώ!
Β 

Ο λαγός που πολέμησε τον Ήλιο
Ινδιάνικος Μύθος από τα Δυτικά Βραχώδη Όρη

Ήταν κάποτε ένας λαγός που είχε γεννηθεί με τρία πόδια. Για να μπορεί να κινείται γρήγορα, είχε φτιάξει ένα τέταρτο πόδι από ξύλο το οποίο και φορούσε συνεχώς. Τον καιρό εκείνο ο Ήλιος έκαιγε πολύ. Μια μέρα ο λαγός σκέφτηκε να ανακαλύψει γιατί καίει τόσο πολύ ο Ήλιος.
Έτσι ξεκίνησε να ταξιδεύψει με προορισμό την ανατολή, εκεί δηλαδή που πρόβαλε ο Ήλιος κάθε πρωί. Καθώς προχωρούσε η ζέστη γινόταν όλο και πιο δυσβάσταχτη. Παρατηρώντας όμως γύρω του την φύση, ανακάλυψε ότι το μόνο πράγμα που παρέμενε δροσερό ήταν οι κάκτοι. Έτσι σκέφτηκε το εξής κόλπο: Την ημέρα έφτιαχνε ένα σπίτι από κάκτους και καθόταν μέσα του. Το δε βράδυ συνέχιζε το ταξίδι του προς την ανατολή.
Μέρες πολλές πέρασαν και τελικά έφτασε στο σημείο που εμφανίζεται ο Ήλιος. Ο έξυπνος λαγός, κάθισε κάτω να ξεκουραστεί έχοντας όμως δίπλα του το τόξο και τα βέλη του. Πράγματι σε λίγη ώρα ο Ήλιος μισοφάνηκε στον ορίζοντα. Τότε ο λαγός με γρήγορε κινήσεις του έριξε ένα βέλος που βρήκε τον Ήλιο στην καρδιά και τον λάβωσε. Στάθηκε τότε, ο λαγός, πάνω από τον λαβωμένο Ήλιο και είπε:
- Από το λευκό των ματιών σου θα γίνουν τα σύννεφα. Από το μαύρο των ματιών σου θα γίνει ο ουρανός. Από τα νεφρά σου θα γίνουν τα αστέρια. Το συκώτι σου θα γίνει το φεγγάρι και η καρδιά σου το σκοτάδι. Όσο για σένα δεν θα ξαναείσαι ποτέ τόσο καυτός αφού από δω και εμπρός θα είσαι μόνο ένα μεγάλο άστρο.
Όπως τα είπε ο λαγός έτσι έγιναν και ο Ήλιος ποτέ δεν έγινε τόσο καυτός. Όσο για τους απογόνους του λαγού, όλοι έχουν καφέ κηλίδες στα πόδια και στα αυτιά τους, όπως ο πρόγονός τους που καψαλίστηκε στα σημεία αυτά καθώς πήγαινε να συναντήσει τον Ήλιο.

Σ.Κ.

Β 
Β 
Δείτε:
Ποίηση
Νανουρίσματα
Πεζά
Μύθοι
Τραγούδια
Μελέτες
Β 
Δείτε επίσης:
Γιατί ο τυφλοπόντικας ζει κάτω από την γη
Πως δημιουργήθηκαν τα κουνούπια
Πως δημιουργήθηκαν οι πεταλούδες
Γιατί η κουκουβάγια έχει μεγάλα μάτια
Το κογιότ και η αρχή του θανάτου
Πως το κογιότ απόκτησε την πονηριά του
Η αρχή των τελετών θεραπείας
Τα παιδιά του Ήλιου
Ο λαγός που πολέμησε τον Ήλιο
Β 
Β 
Αναζήτηση
Β 
Β 
Up
Β 
Β 
Β 
Επικοινωνία | Όροι Χρήσης | Πλοηγηθείτε | Λάβετε Μέρος | Δημιουργία και Ανάπτυξη ΆΡΚΕΣΙΣ
Β 
Β