Η Ελλάδα των δανείων και των χρεοκοπιών .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Η Ελλάδα των δανείων και των χρεοκοπιών

Συγγραφέας: Γιώργος Ρωμαίος Εκδόσεις Πατάκη ΣΕΙΡΑ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ISBN: 978-960-16-4493-6 ΣΧΗΜΑ: 14Χ21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 384 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 17,00 ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012 Η κρίση χρέους, που αποτελούσε βραδυφλεγή «βόμβα» στα θεμέλια του ελληνικού κράτους, […]

Γράφει: Matia Gr
Η Ελλάδα των δανείων και των χρεοκοπιών

Η Ελλάδα των δανείων και των χρεοκοπιώνΣυγγραφέας: Γιώργος Ρωμαίος
Εκδόσεις Πατάκη
ΣΕΙΡΑ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
ISBN: 978-960-16-4493-6
ΣΧΗΜΑ: 14Χ21
ΣΕΛΙΔΕΣ: 384
ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 17,00
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012

Η κρίση χρέους, που αποτελούσε βραδυφλεγή «βόμβα» στα θεμέλια του ελληνικού κράτους, και η οποία τελικά ξέσπασε το 2009, έχει πλέον μετατραπεί σε µια πολύπλευρη οικονοµική, κοινωνική και πολιτική κρίση. Μέσα σε αυτή την αγωνιώδη περιδίνηση, η Ελλάδα βρίσκεται αντιµέτωπη µε απειλές και ζητήµατα που µοιάζουν να επιστρέφουν από το παρελθόν: χρεοκοπία, στάση πληρωµών, εξωτερική βοήθεια, διεθνή οικονοµικό έλεγχο, οικονοµική κηδεµονία. Το βιβλίο αποτελεί ένα ιστορικό οδοιπορικό στην Ελλάδα των οικονοµικών κρίσεων και των µεγάλων οικονοµικών ζητηµάτων. Χρεοκοπίες, αγωνιώδεις προσπάθειες για τη σύναψη εξωτερικών δανείων, διεθνείς οικονοµικοί έλεγχοι, έντονες κοµµατικές συγκρούσεις, εξωτερικές παρεµβάσεις και µια µεγάλη, σχεδόν διαχρονική διαλεκτική περί «οικονοµικής κηδεµονίας» συνθέτουν αυτό το οδοιπορικό, που ξεκινάει από τα πρώτα δάνεια της «Ανεξαρτησίας» (1824), για να φτάσει µέχρι σήµερα, στην εποχή του ΔΝΤ και της «διάψευσης των προσδοκιών». Μέσα από τις σελίδες αυτού του οδοιπορικού αναδύεται, σχεδόν πάντοτε, το σηµαντικότερο ίσως ερώτηµα που παραµένει εδώ και πολλές δεκαετίες αναλλοίωτο: µπορεί άραγε το ελληνικό κράτος να καταστεί οικονοµικά, άρα και πολιτικά, ανεξάρτητο; Το µακρινό 1947, ο Αµερικανός αξιωµατούχος Πολ Πόρτερ έγραψε πως «τα αντιτιθέµενα πολιτικά κόµµατα της Ελλάδος, όσα ενδιαφέρονται διά την διατήρησιν της ελληνικής ανεξαρτησίας, θα πρέπη να προσπαθήσουν να εξοµαλύνουν τας διαφοράς των και να εργασθούν διά το κοινόν συµφέρον της χώρας των. Αν δεν παύση η εσωτερική πολιτική έντασις, η οικονοµία της Ελλάδος είναι αδύνατον να αναρρώση». Σήµερα, το 2012, η παρατήρηση του Πόρτερ ηχεί πιο επίκαιρη από ποτέ.

O Γιώργος Ρωµαίος γεννήθηκε στην Κέρκυρα και ζει στην Αθήνα από το 1952. Παράλληλα µε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Οικονοµικών και Εµπορικών Επιστηµών (ΑΣΟΕΕ) άρχισε να δηµοσιογραφεί στις κερκυραϊκές εφηµερίδες «Εφηµερίδα των Ειδήσεων» και «Ελευθερία». Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας φυλακίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και στον Κορυδαλλό για τη συµµετοχή του στην αντιστασιακή οργάνωση ΠΑΚ. Από το 1958 µέχρι το 1981 εργάστηκε στην εφηµερίδα «Το Βήµα» ως κοινοβουλευτικός και πολιτικός συντάκτης και ως διευθυντής σύνταξης. Έχει επίσης χρηµατίσει διευθυντής στο «Βήµα της Κυριακής».
Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος της Ενώσεως Συντακτών Ηµερησίων Εφηµερίδων Αθηνών (1976-1978), Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ (1981-1984) και Πρόεδρος της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστηµίου (1984).
Η πολιτική του σταδιοδροµία περιλαµβάνει δύο περιόδους: τη θητεία του ως ευρωβουλευτή (1984-1993), κατά την οποία διατέλεσε αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Οµάδας (1985-1987) και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (1987-1993), και την υπουργική του διαδροµή (1993-1998), κατά την οποία ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού και αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονοµίας, αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, καθώς και υπουργού Δηµόσιας Τάξης.
Από το 2000 επανήλθε στη δηµοσιογραφία ως αρθρογράφος στο «Βήµα της Κυριακής». Είναι συγγραφέας του τερά­τοµου έργου «Η περιπέτεια του κοινοβουλευτισµού στην Ελλάδα» (Εκδόσεις Πατάκη, 2010).

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.