Λέξεις της Φωτιάς .: Είδα .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Λέξεις της Φωτιάς

Νεανική Ριζοσπαστικοποίηση και Ημερολογιακή Γραφή την Αυγή της Μεταπολίτευσης

Γράφει: Matia Gr
Λέξεις της Φωτιάς

Επιμέλεια – εισαγωγή: Κώστας Κατσάπης
Επίμετρο: Ελένη Ανδιάκαινα

Κυκλοφορεί στις 15 Ιουλίου 2020

ISBN: 978-618-84077-9-4
ΣΕΛΙΔΕΣ: 224
TIMH: 17 ευρώ

«Τραγούδια της φωτιάς» είναι ο τίτλος του ιστορικού πολιτικού ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε ο Νίκος Κούνδουρος το 1975 και αποτυπώνει έξοχα το ριζοσπαστικό κλίμα της πρώιμης Μεταπολίτευσης. Το ημερολόγιο, που αποτελεί τον πυρήνα του βιβλίου, αφουγκράζεται εξίσου επιτυχώς την εποχή του και για το λόγο αυτό συνιστά σπάνιο όσο και σπουδαίο τεκμήριο της στιγμής που το γέννησε: γραμμένο στις αρχές του 1975 από έναν φοιτητή που λίγο πριν είχε εισέλθει στην Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, καταγράφει με εντυπωσιακή ευαισθησία και οξυδέρκεια τις ανησυχίες της πολιτικοποιημένης νεολαίας, τους διστακτικούς βηματισμούς όσων έρχονταν από το συντηρητικό και φτωχό σε ερεθίσματα περιβάλλον της ελληνικής επαρχίας, το σταδιακό μπόλιασμα των υποψιασμένων με τις ρηξικέλευθες ιδέες που γεννούσε η στράτευση και τα ιδανικά του αγώνα.

Ο ΚΏΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΠΗΣ (1973) είναι ιστορικός και διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ερευνητικά ασχολείται με την κοινωνική και πολιτισμική ιστορία του μεταπολεμικού κόσμου, καθώς και την ιστορία της καθημερινότητας. Μεταξύ άλλων διαφόρων και αδιάφορων έχει συγγράψει το βιβλίο: Οι Καταραμένοι. Σπαράγματα κοινωνικής ιστορίας, αντίδοτο στη νοσταλγία του εξήντα (Εκδόσεις Οκτώ, 2019).

Η ΕΛΕΝΗ ΑΝΔΡΙΑΚΑΙΝΑ σπούδασε κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1989-1993) από όπου και της απονεμήθηκε ο τίτλος της διδάκτορος (1999, υποτροφία ΙΚΥ). Έχει διδάξει στο ΑΠΘ, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Από το 2012 ώς σήμερα διδάσκει ιστορία της ιστοριογραφίας και ιστορική κοινωνιολογία στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Το ημερολόγιο ανήκει στον 19χρονο -τότε- πρωτοετή φοιτητή της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ, που έρχεται στην Αθήνα του ’75 από τo Καστρί Κυνουρίας, ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΚΚΏΝΑ (1956). Σήμερα είναι διδάκτωρ Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και καθηγητής στο τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Μεταξύ άλλων το 2019 απέσπασε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το βιβλίο του Ἔγρεο, φίλα μᾶτερ (εκδόσεις ΜΙΕΤ, 2018).

Εκδόσεις – Βιβλιοπωλείο “Ο Μωβ Σκίουρoς”
ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΥΤΣΗ 4
10561 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ. 210 3252872
Ε-mail: [email protected]

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.