Ματιά

Μεσογειακός Κυκλώνας ο Ιανός;

Η κακοκαιρία Ιανός λαμβάνει χαρακτηριστικά μεσογειακού κυκλώνα

Μεσογειακός Κυκλώνας ο Ιανός;

Το ακραίο καιρικό φαινόμενο “Ιανός” αφήνει πίσω του την Ιταλία και προσεγγίζει τη Δυτική Ελλάδα. Οι προγνώσεις μάλιστα έχουν αναθεωρηθεί προς το χειρότερο με τον Ιανό να προβλέπεται να γίνει Μεσογειακός Κυκλώνας (medicane – Mediterranean tropical-like cyclone).

Την Πέμπτη το απόγευμα αναμένεται να χτυπήσει η κακοκαιρία τα νησιά του Ιονίου και τη Δυτική, κυρίως, Πελοπόννησο, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Την Παρασκευή φτάνει στην Αττική και στην Εύβοια, με ισχυρές βροχοπτώσεις που θα φτάσουν τους 200 τόνους βροχής ανά στρέμμα και ανέμους μέχρι 11 Μποφώρ σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων. Το Σάββατο έντονα καιρικά φαινόμενα θα πλήξουν Ανατολική Πελοπόννησο και Ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανότατα την Κρήτη.

Τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια έχουν προσωρινά σταματήσει σε Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά και Ιθάκη, και την Παρασκευή τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στη Ζάκυνθο.

Ο Ιανός δεν αναμένεται να χτυπήσει την Βόρεια Ελλάδα, με τις προγνώσεις να μιλούν για αίθριο καιρό με λίγες τοπικές βροχές.

Ανεμολόγιο και πρόγνωση για την ένταση των ανέμων από windy.com

Η πρόγνωση της βροχόπτωσης από meteo.gr

https://www.youtube.com/watch?v=fWTZnwl49oA

Ένα καιρικό φαινόμενο, πολλά ονόματα

Για τους Έλληνες Ιανός, για τους Τούρκους Tulpar, οι Γερμανοί #Udine και οι Ιταλοί το βάφτισαν Cassilda, οπως παρατηρεί και ο Διευθυντής της ΕΜΥ κ Κολυδάς.

Το μήνυμα από το 112 για τα Επτάνησα

Προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου. Αποφύγετε υπόγεια, ημιυπόγεια και σημεία που μπορούν να πλημμυρίσουν. Ασφαλίστε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο. Παρακολουθείτε ΜΜΕ.

Εκτός από το παραπάνω sms υπάρχει και ανακοίνωση στη σελίδα Πολιτικής Προστασίας.

Ενόψει της επέλασης της ισχυρής κακοκαιρίας «Ιανός» που θα πλήξει αρκετές περιοχές της χώρας μας και λόγω της ισχυρής έντασης των φαινομένων, αλλά και της μεγάλης χρονικής διάρκειάς τους, καλούμε τους πολίτες, κυρίως, της Ζακύνθου, της Κεφαλλονιάς, της Ιθάκης, της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας, της Αττικής και της Εύβοιας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στις εξής 3 σημαντικές οδηγίες – επισημάνσεις – προειδοποιήσεις.

Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, σε χείμαρρους ή σε ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, ειδικά όταν είναι κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.
Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.
Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Πρώτες εικόνες από Κεφαλλονιά

Νέα πρόγνωση από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η νέα διορθωμένη πρόγνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προβλέπει κύματα ύψους εώς 7 μέτρα στα νησιά του Ιονίου και στις παραθαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι η υψηλότερη ολική βροχόπτωση καταγράφηκε στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας και ήταν ίση με 123 χιλιοστά.

Νεκροί από την κακοκαιρία Ιανός

Δυστυχώς η χώρα μας θρήνησε νεκρούς από την κακοκαιρία Ιανός. Το Σαββάτο μία γυναίκα στα Φάρσαλα, στο χωριό Βασιλί, έχασε τη ζωή της. Ένας κτηνοτρόφος έχασε τη ζωή του στην Καρδίτσα και άλλη μία γυναίκα αγνοείται.

https://www.youtube.com/watch?v=5uDfGWiGkeA

Ιανός: πορεία προς την Κρήτη

Σύμφωνα με τις τελευταίες προγνώσεις, ο κύριος όγκος της κακοκαιρίας Ιανός έχει πάρει πορεία προς την Κρήτη.

https://www.youtube.com/watch?v=W7wc8wKCuRY

Σχετικά άρθρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Είδα

γιορτάζειΠοιος γιορτάζει σήμερα γιορτάζειποιος γιορτάζει αύριο γιορτάζειμεθαύριο γιορτάζειΠοιος γιόρταζε χτες;