Τι κρύβουν οι προκλήσεις του Σαλί Μπερίσα περί μεγάλης Αλβανίας .: Είδα .: Ματιά
 

Τι κρύβουν οι προκλήσεις του Σαλί Μπερίσα περί μεγάλης Αλβανίας

Γράφει: Matia Gr
Τι κρύβουν οι προκλήσεις του Σαλί Μπερίσα περί μεγάλης Αλβανίας

Τι κρύβουν οι προκλήσεις του Σαλί Μπερίσα περί μεγάλης Αλβανίας

Ο εκ των παλαιοτέρων συνεργατών του «Ο.Τ.» κ. Κων. Χολέβας, πολιτικός επιστήμονας, στο άρθρο του στην εφημερίδα «Δημοκρατία» με την ημερομηνία της 4ης Δεκεμβρίου 2012 στην οποία είναι τακτικός συνεργάτης, ανέλυσε την επιθετική στάση του Προέδρου της Αλβανίας κ. Σαλί Μπερίσα εναντίον της Ελλάδος. Με τον τίτλο: «Τι κρύβεται πίσω από τις προκλήσεις του Μπερίσα», ο οποίος έθεσε θέμα μεγάλης Αλβανίας η οποία περιλαμβάνει και την Πρέβεζα, έγραψε τα ακόλουθα:

Ας μη αυταπατόμαστε. Δεν είναι προεκλογικό πυροτέχνημα ή πανηγυρική υπερβολή. Η αναφορά του Αλβανού Πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα στα σύνορα της «Μεγάλης Αλβανίας», η οποία φθάνει έως την Πρέβεζα, δεν ήταν τυχαία.
Η θεωρία της «φυσικής Αλβανίας», όπως μετονομάστηκε η μεγάλη ιδέα των Αλβανών, διατρέχει όλο το πολιτικό φάσμα της γειτονικής χώρας και επηρεάζει, ας το προσέξουμε αυτό, πολλούς από τους Αλβανούς, που εργάζονται στη χώρα μας. Στα σχολικά βιβλία Ιστορίας και Γεωγραφίας η φυσική Αλβανία είναι παρούσα ακόμη και στα εξώφυλλα. Περιλαμβάνει τη σημερινή Αλβανία, τμήμα του Μαυροβουνίου, το ένα τρίτο των εδαφών της ΠΓΔΜ (Ιλλυρίδα την ονομάζουν οι αυτονομιστές Αλβανοί), μέρος της Νοτίου Σερβίας (Πρέσεβο), το Κόσσοβο και Ελληνικά εδάφη, όπως η Θεσπρωτία (Τσαμουριά τη λένε οι ίδιοι) και η Πρέβεζα. Δεν πρόκειται για άποψη λίγων εθνικιστών. Είναι το επίσημο εθνικό δόγμα, όπως καταγράφηκε από την Ακαδημία Επιστημών των Τιράνων το 1997. Είναι ένα πρόβλημα, το οποίο δεν πρέπει να υποτιμήσουμε ούτε φυσικά να υπερτιμήσουμε.
Ο δεξιός Σαλί Μπερίσα και ο Έντι Ράμα Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού κόμματος, μπορεί να διαφωνούν φανατικά στα εσωτερικά θέματα, αλλά συμφωνούν στη γραμμή των προκλήσεων κατά της Ελλάδος. Άλλοτε με τους Τσάμηδες, άλλοτε με δικαστική και αστυνομική τρομοκρατία κατά των Βορειοηπειρωτών, άλλοτε με ανακίνηση ζητήματος Αλβανικής μειονότητας στην Ελλάδα και άλλοτε με χάρτες και εδαφικές διεκδικήσεις, συμπορεύονται με τα μικρότερα εθνικιστικά κόμματα και οργανώσεις, όπως η Ερυθρόμαυρη Συμμαχία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ηγέτης αυτής της Συμμαχίας, που προκάλεσε επεισόδια την 28η Οκτωβρίου κατά των Ελλήνων διπλωματών, ήταν προ ετών ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο ακύρωσε τη συμφωνία Ελλάδος – Αλβανίας για την ΑΟΖ και τα θαλάσσια ύδατα.
Πίσω από τα λόγια του Μπερίσα, τα οποία ματαίωσαν την επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, κρύβονται ορισμένα βαθύτερα αίτια και κίνητρα. Ας ανιχνεύσουμε ορισμένα από αυτά.
Α) Η στάση των Δυτικών απέναντι στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου αποθράσυνε την Αλβανική Κυβέρνηση και έθρεψε το δέντρο της «φυσικής Αλβανίας». Οι ΗΠΑ και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνώρισαν σαν ανεξάρτητο Κόσοβο εις βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας. Η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Ισπανία και άλλες χώρες, αρνούνται αυτή την αναγνώριση. Η Βρετανία μάλλον μετάνιωσε, διότι επάνω θα θεμελιωθεί το αίτημα της Ανεξάρτητης Σκωτίας. Πάντως το μήνυμα, που δόθηκε από τους ισχυρούς εκλαμβάνεται από τα Τίρανα ως επιβράβευση του Ένοπλου Εθνικισμού.
Β) Τα Τίρανα δεν έκρυψαν ποτέ την πρόθεση του να ανακηρύξουν ως μειονότητα τους Αλβανούς εργαζόμενους στην Ελλάδα. Εμείς πρέπει να είμαστε φειδωλοί στην προχώρηση υπηκοότητας σε Αλβανούς πολίτες, εκτός αν είναι σαφώς αποδεδειγμένη η Ελληνική Εθνική καταγωγή τους.
Γ) Η διεκδίκηση εδαφών και ανακίνηση του τσάμικου ζητήματος εις βάρος μας λειτουργεί ως αντίβαρο στην ύπαρξη της πανάρχαιας Ελληνικής παρουσίας στην Βόρειο Ήπειρο. Οφείλουμε να δραστηριοποιηθούμε περισσότερο στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής κοινότητας.
Δ) Ένα βαθύτερο αίτιο είναι η Εθνική ανασφάλεια των Αλβανών και το αίσθημα ότι δεν είναι ξεκάθαρη η Εθνική τους ταυτότητα. Πλάθουν μύθους για ανύπαρκτους Ιλλυριούς προγόνους, ενώ στην πραγματικότητα η Αλβανική Εθνική συνείδηση εκδηλώθηκε μόλις το 1878. Οι Μουσουλμάνοι Αλβανοί είναι χωρισμένοι σε φυλές και σε διαφορετικές Θρησκευτικές ομάδες. Με το όραμα της Μεγάλης – φυσικής Αλβανίας επιχειρούν να κάνουν μια συμπαγή την εύθραυστη Εθνική ενότητα. Θυμίζω την εξέγερση των Νοτίων κατά των Βορείων πριν από λίγα χρόνια με αφορμή τις επενδυτικές «πυραμίδες».
Ε) Ο Μπερίσα, όπως και οι Τούρκοι, πιστεύει ότι η οικονομική κρίση μας έκανε αδιάφορους για τα Εθνικά θέματα. Ας του αποδείξουμε το αντίθετο.

Ιωαννίδης Αχιλλέας – Αρθρογράφος
E-mail: [email protected]

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.