Άγριες φράουλες - Smultronstället - Wild strawberries - 1957 .: Cinema .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Άγριες φράουλες – Smultronstället – Wild strawberries – 1957

Είδατε ποιος υπογράφει το σενάριο και την σκηνοθεσία; Ο δρόμος είναι ανοικτός και τα σκυλιά δεμένα… δείτε την!

Γράφει:

Άγριες φράουλες - Smultronstället - Wild strawberries - 1957
Διάρκεια:
91 λεπτά

Υπόθεση

Ο Isak είναι ένας εβδομηνταοκτάχρονος γιατρός που ζει στην Στοκχόλμη απομονωμένος από όλους και όλα. Τα μόνα πλάσματα που έρχονται σε επαφή μαζί του είναι η οικονόμος του, η δεσποινίς Agda και ο σκύλος του. Όλα αυτά βέβαια μέχρι πρότινος μιας και εδώ και ένα μήνα φιλοξενεί την νύφη του, την Marianne, την γυναίκα του γιου του. Το νεαρό ζευγάρι περνά μία κρίση αλλά ο Isak έχει δηλώσει εξαρχής ότι δεν θέλει ούτε να μάθει ούτε να ανακατευτεί στα ενδοσυζυγικά τους προβλήματα. Ο γηραιός γιατρός έχει περάσει μια ζωή χωρίς ζεστασιά και πάθος, υπηρετώντας την επιστήμη του. Για τις υπηρεσίες του αυτές αποφασίστηκε να του δοθεί ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορος. Η βράβευση θα γίνει στη Λουντ, μια πόλη γύρω στα πεντακόσια χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Στοκχόλμης. Εκεί πρόκειται να ταξιδέψει με αεροπλάνο, αλλά από μια παρόρμηση της στιγμής αποφασίζει -την τελευταία στιγμή- να κάνει αυτό το ταξίδι με το αυτοκίνητο. Σε αυτό το Road Trip (που λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι) τον συνοδεύει η νύφη του. Καθ’ οδόν θα βρουν κι άλλους συνοδοιπόρους ενώ θα επισκεφθούν κάποια μέρη που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον Isak. Ο συχνωτισμός με τους συνταξιδιώτες του καθώς και τα μέρη που ξαναβλέπει, κάνουν τον γιατρό μας να αναπολήσει την μακρινή πορεία του στην ζωή και να αναθεωρήσει την στάση του τόσο απέναντι σε αυτή όσο και απέναντι σε εκείνους με τους οποίους τον δένουν μικρά ή μεγάλα πράγματα.

Κριτική και εντυπώσεις

Τα ταξίδια, όποιου είδους και να είναι, όσο μικρή ή μεγάλη διάρκεια και να έχουν, αποτελούν πάντα εφαλτήρια σκέψης, προβληματισμού και -γιατί όχι- αναθεώρησης κάποιων μέχρι τότε σταθερών και δεδομένων στη ζωή ενός ανθρώπου. Ένα τέτοιο ταξίδι, πλούσιο σε αναμνήσεις, συναισθήματα και προβληματισμούς ήταν και το μικρό σε διάρκεια, αλλά μεγάλο σε όλα τα υπόλοιπα ταξίδι, που έκαναν οι ήρωες του Ingmar Bergman στην ταινία «Άγριες φράουλες – Smultronstället – Wild strawberries». Αν είστε έτοιμοι κι εσείς να τους ακολουθήσετε και να κάνετε μαζί τους και ένα παράλληλο δικό σας ταξίδι… ξέρετε τον δρόμο. Είναι ανοικτός για εσάς από το 1957 -πάνω από μισό αιώνα- που κυκλοφόρησε η ταινία. Αν αναρωτιέστε τι μπορεί να σας δώσει ένα φιλμ τόσο παλιό, αναλογιστείτε τα εξής: Πρώτον οι βασικές ανάγκες των ανθρώπων και οι βαθύτερες επιθυμίες τους είναι δύο πράγματα που ελάχιστα έχουν αλλάξει -στον πυρήνα τους- σε όλη την διάρκεια της ιστορίας του ανθρώπου. Και δεύτερον… είδατε ποιος υπογράφει το σενάριο και την σκηνοθεσία; Γι’ αυτό σας λέω… ο δρόμος είναι ανοικτός και τα σκυλιά δεμένα! 🙂

Άγριες φράουλες – Smultronstället – Wild strawberries – Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=0RzOCwer-gc

Συντελεστές

Σενάριο

Ingmar Bergman

Σκηνοθεσία

Ingmar Bergman

Ηθοποιοί

Victor Sjöström – Dr. Isak Borg
Jullan Kindahl – Agda
Ingrid Thulin – Marianne Borg
Gunnar Björnstrand – Dr. Evald Borg
Naima Wifstrand – Mrs. Borg, Isak’s Mother
Bibi Andersson – Sara
Folke Sundquist – Anders
Björn Bjelfvenstam – Viktor
Gunnar Sjöberg – Sten Alman / The Examiner
Gunnel Broström – Mrs. Alman
Gertrud Fridh – Karin Borg, Isak’s wife
Sif Ruud – Aunt Olga
Yngve Nordwall – Uncle Aron
Max von Sydow – Henrik Åkerman
Åke Fridel – Karin’s lover

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.