American Sniper - Ελεύθερος Σκοπευτής - 2014 .: Cinema .: Ματιά
 

American Sniper – Ελεύθερος Σκοπευτής – 2014

Η ταινία “American Sniper” βασίζεται στο βιβλίο-αυτοβιογραφία που έγραψε ο Chris Kyle και την σκηνοθετεί ο Clint Eastwood σε σενάριο του Jason Hall.

Γράφει: E Α
American Sniper – Ελεύθερος Σκοπευτής – 2014
American

American Sniper Ελεύθερος ΣκοπευτήςΔιάρκεια:
132 λεπτά

Υπόθεση

Ο Chris Kyle (Bradley Cooper) είναι ένας άνδρας από το Τέξας που κατατάσσεται στο Αμερικανικό Ναυτικό επειδή θέλει να βοηθήσει τους συμπατριώτες του στον πόλεμο στο Ιράκ. Μπαίνει στις ειδικές δυνάμεις και γίνεται ελεύθερος σκοπευτής των SEAL (βατραχάνθρωποι). Είναι απίστευτος στο σημάδι και εξουδετερώνει διάφορους εχθρούς προτού απειλήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα. Οι φήμες για αυτόν δίνουν και παίρνουν και οι συνάδελφοί του του δίνουν το παρατσούκλι “Θρύλος”. Ο πόλεμος κυριαρχεί στο μυαλό του, όμως δεν είναι το μόνο πράγμα στη ζωή του. Η γυναίκα του πίσω στην πατρίδα, η Taya (Sienna Miller), αγωνιά για την ασφάλεια του συζύγου της. Με τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα να τους χωρίζουν, η Taya γεννάει και μεγαλώνει τα παιδιά τους, μόνη της. Το περισσότερο καιρό, η μόνη επαφή που έχουν είναι μέσω του τηλεφώνου. Κι όταν ο Chris Kyle επιστρέφει στις ΗΠΑ, πάλι μετά από λίγο αποφασίζει ότι τον χρειάζονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου. “Με στοιχειώνουν αυτοί που δεν κατάφερα να σώσω”. Αυτός όμως θα μπορέσει να σωθεί;

Κριτική και εντυπώσεις

American Sniper 2014Η ταινία “American Sniper” βασίζεται στο βιβλίο-αυτοβιογραφία που έγραψε ο Chris Kyle μαζί με τους Scott McEwen και Jim DeFelice. Επισήμως έχει καταγραφεί ότι σκότωσε 150 ανθρώπους και είναι ο νούμερο ένα ελεύθερος σκοπευτής του Αμερικανικού Στρατού. Πήγε 4 φορές στο Ιράκ, όμως, όπως πολλοί ακόμη Αμερικάνοι Στρατιώτες, όταν γύρισε πίσω οι πληγές του πολέμου ήταν ανοιχτές μέσα στη ψυχή του. Κι όταν τελικά ο Chris Kyle αποφάσισε να μείνει στις ΗΠΑ και να βοηθήσει στρατιώτες με σύνδρομο μετατραυματικού στρες, ένας ψυχικά διαταραγμένος νεαρός πεζοναύτης τον σκοτώνει.

Η ταινία “American Sniper” προκαλεί έντονες συζητήσεις στις ΗΠΑ και όχι μόνο. Ορισμένοι θεατές και κριτικοί την χαρακτηρίζουν πατριωτική ταινία, κάποιοι την θεωρούν κραυγαλέα αμερικανική προπαγάνδα και άλλοι πιστεύουν πως είναι μια αντιπολεμική ταινία με βαθύτερα μηνύματα και νοήματα. Μπορεί να σας ακουστεί πολύ παράξενο, αλλά τείνω προς την άποψη ότι ο Clint Eastwood κι ο Jason Hall έκαναν πάρα πολύ καλή δουλειά, και δεν ήθελαν να κάνουν μια στενόμυαλη ταινία. Πολλοί θεατές βρίσκουν σε κάποιες πτυχές της ταινίας είτε αυτό που αγαπούν, είτε αυτό που μισούν και δυστυχώς δεν πάνε παρακάτω.

American SniperΟ Jason Hall σηκώνει πάνω του μεγάλο βάρος της ταινίας ως σεναριογράφος. Τα macho στοιχεία του πρωταγωνιστή είναι παρμένα μέσα από το βιβλίο. Πολλά γεγονότα παρουσιάζονται στην ταινία από την οπτική γωνία του Chris Kyle. Αυτό δεν τα κάνει να είναι αλήθεια ή ψέματα. Το American Sniper είναι η αυτοβιογραφία του και παρουσιάζει τη ζωή του και τις απόψεις του, δεν είναι ένα ιστορικό βιβλίο που παρουσιάζει αντικειμενικά όλες τις πλευρές. Οι Ιρακινοί, που παρουσιάζονται ως άγριοι ιθαγενείς στο βιβλίο, στην ταινία είναι είτε πολεμιστές της Qaeda, είτε – σε λίγες περιπτώσεις – “σκιές” που δεν καταφέρνουν να φέρουν ισορροπία και να δώσουν αντικειμενικότητα. Είναι τρομακτικό ότι θα μπορούσε κάποιος να πει, βλέποντας αυτήν την ταινία, ότι όλα είναι καλώς καμωμένα, πράγμα που δε μπορεί να ισχύει. Από την άλλη, ο Jason Hall όμως έκανε κάτι παραπάνω από μεταφορά στην μεγάλη οθόνη του βιβλίου του Chris Kyle. Μας δίνει, με έντονα και ζωηρά χρώματα, την οπτική γωνία της συζύγου του – που απουσιάζει από το βιβλίο με τα προσωπικά του κατορθώματα. Η Tanya, ως άλλη Πηνελόπη περιμένει τον άνδρα της να γυρίσει από τον πόλεμο και παλεύει να μεγαλώσει σωστά τα παιδιά τους. Κι όταν αυτός επιστρέφει, προσπαθεί να τον βοηθήσει να προσαρμοστεί, να ενταχθεί με υγιή τρόπο στην κοινωνία.

Ο Bradley Cooper όχι απλά παρουσιάζει εκπληκτικά τον Chris Kyle, αλλά για να το κάνει σωστά απέκτησε 20 κιλά μυικής μάζας με ένα πρόγραμμα διατροφής και γυμναστικής. Η Sienna Miller δίνει μια δυνατή ερμηνεία στο ρόλο της συζύγου και ο Clint Eastwood σκηνοθετεί με το ιδιαίτερο ταλέντο του και βάζοντας την υπογραφή του στην ταινία.Eastwood Cooper Πέρα από πολιτικές απόψεις και ιστορικές ανακρίβειες, η ταινία American Sniper είναι μια σπουδαία παραγωγή. Το θέμα της ταινίας δεν είναι αν οι Αμερικάνοι σώζουν ή καταστρέφουν τον κόσμο με την παρεμβατική στρατιωτική τους πολιτική, αν και σαφέστατα η ταινία αποτελεί έναυσμα για μια τέτοια συζήτηση. Το θέμα της ταινίας American Sniper είναι η ζωή του Chris Kyle, η ψυχολογία του τόσο ως στρατιώτης στο πεδίο της μάχης, όσο και πίσω στο σπίτι του όταν επιστρέφει, και η σχέση και η αλληλεπίδρασή του με τη γυναίκα του και το περιβάλλον του. Με αυτό το πολύ καλό τους έργο, ο Jason Hall με τον Clint Eastwood καταφέρνουν να φωτίσουν πολλές πτυχές της επίδρασης του πολέμου στη ψυχοσύνθεση ενός στρατιώτη.

American Sniper – Trailer (Greek subs, Full HD)

Ελεύθερος Σκοπευτής (American Sniper) - Main Trailer (Greek subs)Ελεύθερος Σκοπευτής (American Sniper) – Main Trailer (Greek subs)

Ατάκα από την ταινία American Sniper

Marc Lee: Έχεις κανένα μεσσιανικό σύμπλεγμα;
Chris Kyle: Όχι. Απλά θέλω να πετύχω τους κακούς, όμως αν δεν μπορώ να τους δω δε μπορώ να τους πυροβολήσω.

Ατάκα από την ταινία American Sniper

Taya Renae Kyle: Σε έχω ανάγκη… θέλω να ξαναγίνεις άνθρωπος. Σε χρειάζομαι εδώ.

Ατάκα από την ταινία American Sniper

-Θα σε ρωτήσω κάτι Κρις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ναυτικού σκότωσες πάνω από 160 άτομα. Σκέφτηκες ποτέ ότι κάποια πράγματα θα ήθελες να μην τα είχες δει η να μην τα είχες κάνει;
-Όχι δεν είμαι τέτοιος τύπος.
-Τι εννοείς; Δεν ανησυχείς για το τι μπορεί να συμβεί;
-Αν με ρωτήσει ο Θεός θα δικαιολογήσω κάθε σφαίρα. Αυτό που με στοιχειώνει είναι όσοι δεν μπόρεσα να σώσω.

Συντελεστές

Σενάριο

Jason Hall

Σκηνοθεσία

Clint Eastwood

Ηθοποιοί

Bradley Cooper – Chris Kyle
Sienna Miller – Taya
Kyle Gallner – Goat-Winston
Cole Konis – Young Chris Kyle
Ben Reed – Wayne Kyle
Elise Robertson – Debby Kyle
Luke Sunshine – Young Jeff Kyle
Troy Vincent – Pastor
Brandon Salgado Telis – Bully
Keir O’Donnell – Jeff Kyle
Marnette Patterson – Sarah
Jason Hall – Cowboy
Billy Miller – Navy Recruiter
Leonard Roberts – Instructor Rolle
Jason Walsh – Instructor #2
Reynaldo Gallegos – Tony
Kevin Lacz – Dauber
Jake McDorman – Biggles
Cory Hardrict – ‘D’ / Dandridge
Eric Ladin – ‘Squirrel’ / Case
James Ryen – PO Karnan
Luke Grimes – Marc Lee
Jonathan Kowalsky – 1st Marine #2
Shane Habberstad – 1st Marine #1
Sammy Sheik – Mustafa
Kevin Ryan – Marine Viper #4
Evan Gamble – JAG Officer #1
Benjamin Mathes – JAG Officer #2
Tim Griffin – Colonel Gronski
Luis Jose Lopez – Sanchez
Brian Hallisay – Capt. Gillespie
Erik Aude – Thompson
Jad Mhidi Senhaji – Omar
Navid Negahban – Sheikh Al-Obodi
Fehd Benchemsi – Terp #1
Eric Close – DIA Agent Snead
Zack Duhame – Contractor
Mido Hamada – The Butcher
Kathe Mazur – Dr. Hallerman
Sam Jaeger – Navy Seal Lt. Martin
Chance Kelly – Lt. Col Jones
Ryan Sadaghiani – Son
Ayman Samman – Father
Assaf Cohen – Terp #2
Fahim Fazli – Messianic Tribal Leader
Salah Salea – Angry Neighbor
Hector Bucio – PFC Alvarez
Aidan McGraw – Young Colton
Jonathan Groff – Young VetMads
Melissa Hayden – Receptionist
Ferguson Reid – Navy Doctor
Mark Thomason – Chaplain
Pamela Denise Weaver – Marc Lee’s Mom
Amie Farrell – Marc Lee’s Wife
Quay Terry – Firing Party NCO
James D. Dever – Funeral Detail OIC
Tami Goveia – Navy Nurse
Leon Charles Farmer – Marine Gate Guard #1
Paul Meixner – Marine Gate Guard #2
Victoria Reina Sigloch – Marine Gate Guard #3
Joel Lambert – Delta Sniper
Owain Yeoman – Ranger One
Tony Nevada – Recon Sniper
Brett Edwards – Recon Gunner
Nick Salter – Navy Dispatch Officer
Ricky Ryba – Cobra Pilot
Greg Duke – MRAP Gunner
Max Charles – Colton
Jet Jurgensmeyer – Colton’s Friend
Madeleine McGraw – McKenna
Elizabeth Schmidt – Boy’s Mom
Robert Clotworthy – VA Doctor
Bryan Anderson – Wynn’s Friend
Jacob Schick – Wynn
Wade White – Veteran #1
Anthony Jennings – Veteran #2
Vincent Selhorst-Jones – Veteran at truck

Παραγωγή και Διανομή
Warner Bros
Village Roadshow Pictures
Mad Chance Productions
22 & Indiana Pictures
Malpaso Productions
Tanweer

Α.Α.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.