10 Cloverfield Lane – 2016

Last modified date

10 Cloverfield Lane – 2016

Ένα κλειστοφοβικό θρίλερ, με στοιχεία μυστηρίου και ανατροπές που αξίζει να το δείτε!

Διάρκεια:
103 λεπτά

Υπόθεση

Η Michelle (Mary Elizabeth Winstead) αποφασίζει να εγκαταλείψει τον αρραβωνιαστικό της. Μαζεύει τα, λιγοστά, πράγματά της, τον αποχαιρετά τηλεφωνικώς και φεύγει με το αμάξι της. Ταξιδεύει για ώρες μέχρι που νυχτώνει. Κάποια στιγμή, ενώ βρίσκεται στο δρόμο, ο Ben (Bradley Cooper) της τηλεφωνεί. Της ζητάει να τον συγχωρέσει. Η Michelle τον ακούει στην ανοιχτή ακρόαση ενώ οδηγεί, μα δεν του λέει λέξη. Κλείνει το τηλέφωνο και ακούει στο ραδιόφωνο για εκτεταμένο blackout σε πολλές πολιτείες. Το τηλέφωνο χτυπάει ξανά. Γυρίζει το βλέμμα της στην οθόνη. Είναι πάλι ο Ben. Και τότε, ένα όχημα από το αντίθετο ρεύμα την τρακάρει και η Michelle χάνει τις αισθήσεις της.

Ξυπνάει πολλές ώρες αργότερα. Βρίσκεται ξαπλωμένη σε ένα στρώμα, σε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα, χωρίς οτιδήποτε διακοσμητικό. Στο χέρι της έχει ορό. Το πόδι της είναι δεμένο με μια χοντρή αλυσίδα που είναι στερεωμένη γερά στον τοίχο. Στον απέναντι τοίχο, στο πάτωμα, είναι η τσάντα και το κινητό της. Η Michelle, όταν αποφάσισε να φύγει από μια αδιέξοδη σχέση, δεν φανταζόταν σε καμία περίπτωση να ζούσε σε ένα “κελί” σαν αυτό. Ρίχνει κάτω τον ορό και χρησιμοποιεί το στήριγμά του για να φτάσει στη τσάντα της. Τεντώνεται, όσο της επιτρέπει η αλυσίδα που την κρατάει, και με πολύ μεγάλη δυσκολία φέρνει κοντά της το κινητό. Το σηκώνει, το πηγαίνει λίγο αριστερά, λίγο δεξιά, μα δεν έχει καθόλου σήμα. Ίσως την έχουν κλείσει σε κάποιο υπόγειο. Ίσως… ακούει κάτι σαν βήματα. Κάποιος πλησιάζει στην πόρτα του δωματίου που την έχουν κλεισμένη. Η πόρτα ανοίγει και μπαίνει στο δωμάτιο ένας γεροδεμένος και μεγαλόσωμος άνδρας.

-Σε παρακαλώ! Σε παρακαλώ μη με βλάψεις! Άφησέ με να φύγω, χωρίς να με πειράξεις, και δεν θα πω πουθενά τίποτα! Απλά, σε παρακαλώ, άσε με να φύγω.
-Χρειάζεσαι υγρά. Ήσουν σε σοκ.
[στήνει τον ορό στη θέση του]
-Τι θα μου κάνεις;
-Θα σε κρατήσω στη ζωή.

Της αφήνει ένα δίσκο με λίγο φαγητό, και της δίνει δύο πατερίτσες και το κλειδί για την αλυσίδα. Βγαίνει από το δωμάτιο και κλειδαμπαρώνει την πόρτα. Όση ώρα μένει μόνη της, η Michelle σχεδιάζει την απόδρασή της προσπαθώντας να αξιοποιήσει οτιδήποτε έχει στη διάθεσή της. Τελικά αποφασίζει να κάνει αιχμηρό το κάτω μέρος από την ξύλινη πατερίτσα και να βάλει φωτιά στον αγωγό εξαερισμού. Όταν εκείνος έρθει να δει τι συμβαίνει, θα τον καρφώσει με το αυτοσχέδιο όπλο της. Το δωμάτιο γεμίζει καπνό και η Michelle αναρωτιέται αν θα την αφήσουν εκεί να πεθάνει από ασφυξία. Τελικά η πόρτα ανοίγει, η Michelle προσπαθεί να τον χτυπήσει, μα εκείνος την αποφεύγει και της κάνει μια ένεση. Πρέπει να ήταν κάποιο αναισθητικό…

Ο άνδρας συστήνεται ως Howard (John Goodman). Της εξηγεί ότι οι ΗΠΑ έχουν δεχθεί μια ευρείας κλίμακας επίθεση και ότι δεν υπάρχει κανείς ζωντανός εκεί έξω. Ευτυχώς, ο Howard προετοίμαζε αυτό το καταφύγιο εδώ και χρόνια. Δεν ήξερε τι ακριβώς θα συνέβαινε, αλλά έκτιζε το καταφύγιο και συγκέντρωνε προμήθειες. Και τελικά είχε δίκιο. Λέει στη Michelle ότι πρακτικά της έσωσε τη ζωή. Την βρήκε σε ένα χαντάκι, μάλλον είχε πάθει κάποιο τροχαίο ατύχημα, και την έφερε στο καταφύγιό του. Ο αέρας έξω είναι τοξικός, ενώ στο καταφύγιο ο αέρας που αναπνέουν είναι ασφαλής. Ο Howard φρόντισε να εγκαταστήσει ειδικά φίλτρα για αυτό. Και γεννήτριες!

Η Michelle πάντως, συνεχίζει να νιώθει ότι την έχουν απαγάγει. Στο καταφύγιο ζει και ο Emmett (John Gallagher Jr.) που, λίγο-πολύ, επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του Howard. Ισχυρίζεται ότι είδε την επίθεση με τα μάτια του, που ξεκίνησε με μια μεγάλη κόκκινη λάμψη στον ουρανό. Φαίνεται όμως ότι ο Emmett φοβάται αρκετά τον Howard. Η Michelle θέλει να βγει έξω. Μπορεί να βρει έτσι την ελευθερία της ή μπορεί να βρει κάτι πολύ χειρότερο που κρύβεται εκεί έξω.

Κριτική και εντυπώσεις

Ο J.J. Abrams είναι ο παραγωγός της ταινίας “10 Cloverfield Lane”, όπως επίσης και της ταινίας “Cloverfield” (2008). Θα διαπιστώσετε εάν έχουν κάποια σχέση αυτές οι δύο ταινίες, μόνο όταν τις δείτε. Εμείς δεν θα πούμε τίποτε παραπάνω 😉

Το “10 Cloverfield Lane” είναι ένα δυνατό κλειστοφοβικό θρίλερ με έντονα στοιχεία μυστηρίου και ανατροπές. Στη σκηνοθεσία είναι ο Dan Trachtenberg κι έχει κάνει καλή δουλειά. Στο καταπληκτικό σενάριο συνεργάστηκαν ο Josh Campbell, ο Matthew Stuecken κι ο Damien Chazelle ( “Whiplash” ). Αυτοί που αξίζουν – χωρίς αμφιβολία – συγχαρητηρίων είναι οι τρεις κεντρικοί ήρωες, που ουσιαστικά είναι οι μόνοι που εμφανίζονται στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας. Ο John Goodman αποδεικνύει ότι μπορεί να είναι καταπληκτικός ηθοποιός ακόμη και σε ρόλους εντελώς διαφορετικούς από τους συνηθισμένους του. Η Mary Elizabeth Winstead αποδεικνύει περίτρανα ότι είναι μια εξαιρετικά ταλαντούχα ηθοποιός και ο John Gallagher Jr. στηρίζει το κτίσιμο της σύγκρουσης των δύο πρωταγωνιστών.

Αξίζει να δείτε το “10 Cloverfield Lane”; Σίγουρα 100%

Παραλειπόμενα (Trivial) από την ταινία 10 Cloverfield Lane

  • Το αναψυκτικό “Slusho!” εμφανίζεται στα σήριαλ “Alias” και “Fringe” παραγωγής J.J. Abrams.
  • Επίσης, η Uhura στο “Star Trek” (2009) παραγγέλνει ένα “Slusho!” στη σκηνή στο μπαρ.

10 Cloverfield Lane – Trailer (Greek subs)

Συντελεστές

Σενάριο

Josh Campbell, Matthew Stuecken, Damien Chazelle

Σκηνοθεσία

Dan Trachtenberg

Ηθοποιοί

John Goodman – Howard
Mary Elizabeth Winstead – Michelle
John Gallagher Jr. – Emmett
Bradley Cooper – Ben (voice on the phone)
Douglas M. Griffin – Driver
Suzanne Cryer – Leslie
Frank Mottek – Radio Broadcaster
Sumalee Montano – Radio Voice (voice on the radio)
Jamie Clay – State Trooper 42 (uncredited)
Cindy Hogan – Neighbor (uncredited)
Mat Vairo – Jeremy (uncredited)

Παραγωγή και Διανομή

Paramount Pictures
Bad Robot
Spectrum Effects
United International Pictures (UIP)

Official Website:
10cloverfieldlane.com

Α.Α.